Krumplilángos recept
A Krumplilángos hozzávalói
- 1 kg krumpli
- 30-40 dkg liszt
- só
- olaj
A Krumplilángos elkészítése
A krumplit hámozd meg, majd sós vízben fõzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra kihûlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni. Addig adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál. Ha összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra. A palacsintasütõt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted. A legjobb, ha sparhelten, vagy a gázrózsára kapható öntvény lapon sütöd ki.