Teljes kiörlésü kenyér recept

Teljes kiörlésü kenyér

A Teljes kiörlésü kenyér hozzávalói

  • Élesztö
  • 2 dl víz
  • 2 tk cukor
  • 50 g élesztö
  • Kenyér hozzávalók:
  • 500 g teljes kiörlésü liszt
  • 50 g élesztö felfuttatva
  • csipet cukor
  • 2 evökanál étolaj
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl langyos víz
  • 20 g laktózmentes ráma a 33 cm. jénaitál kenéséhez
  • szükség szerint langyos víz a kenéshez.

A Teljes kiörlésü kenyér elkészítése

Élesztö felfuttatása: Öntsünk egy bögrébe vagy egy kis tálba 1-2 dl langyos vizet vagy tejet (amit az adott recept ír). A folyadékban keverjünk el 1-2 teáskanál kristálycukrot. Tehetünk a keverékbe egy kevés lisztet is. Ezután morzsoljuk bele az élesztöt. Jól keverjük össze és tegyük félre egy jó meleg helyre pihenni legalább 10-15 percig. Ha teljesen felfutott, a teteje habos lett, már fel is használhatjuk a tésztánkhoz, öntsük a többi hozzávalóhoz a keleszt?tálba A kenyér elkészítése: A lisztet kimérjük a mixer táljába, az élesztöt felfuttatjuk, és összeöntjük a hozzávalókat, 10 percig hagyjuk a gépet dolgozni. A tésztát átteszük a kelesztö tálba és duplájára kelesztjük, kb 10 perc kell hozzá. Majd átgyúrjuk, úgy, hogy a kinyomjuk a leveg?t a tésztából úgy hogy magunk felé hajtjuk, a hengert hosszába fordítjuk és feltekerjük. Ezzel tudjuk formázni a kenyeret. A vajas jénai tálba szépen gömbbé formáljuk, még egy fél órát kelesztjük langyos helyen, majd egy éles késsel fél cm mélyen bevágom, a tetejét lekenjük langyos vízzel, a jénai tetejét is majd ráteszem és a 200 fokos süt?be készre sütjük. A süt? aljába lábas forró vízet teszünk míg sül a kenyér. Miközben szépen n? a kenyér levesszük a jénai tetejét és úgy sütjük készre. Ha megsült rácsra fordítjuk és a tetejét lekenjük langyos vízzel, és konyha ruhával letakarjuk és hagyjuk kihülni.

Tészta ételek, kenyér recept, receptek listája, több Tészta ételek, kenyér az oldalon