Bodzaszörp recept

Bodzaszörp

A Bodzaszörp hozzávalói

  • 40-50 db bodzavirág
  • 6 kg kristálycukor
  • 6 liter víz
  • 6 egész citrom
  • 100g citromsav
  • 1 kávéskanál nátrium benzoát
  • 3 4-5 literes befõttes üveg

A Bodzaszörp elkészítése

Fél kg kristálycukort megolvasztok, karamellt készítek. A megolvadt cukrot, óvatosan felöntöm nagyjából 1 liter vízzel. Ezt nagyon óvatosan kell végezni, mert nagyon fröcskölni fog és a karamell összeáll. Addig forralom, míg a cukor (karamell) újra felolvad a vízben. Közben egy másik edényben 5 liter vizet melegítek, fel is lehet forralni, és a másik 3,5 kg cukort feloldom benne. Mikor mindkét folyadék kész van, össze lehet önteni és félre tesszük hogy meghûljön. A szirupba is bele lehet tenni a citromsavat, én általában az üvegbe teszem.

A három nagy 4-5 literes befõttes üveget feltöltöm a bodza virágzatával. Én eldugott, tisztább helyrõl szedem a bodzavirágot, és nem mosom meg, félõ, hogy a virágpor és zamat jelentõs része is távozna egy mosással. A feloldott citromsavat bele tehetjük az edénybe a virágokra, ha már nem tettük a szirupba elõzõleg. Majd következhet a fél centis szeletelt citrom ráhelyezése a bodza virágzatra.

Ha a cukros szirup meghûlt, átszedem a befõttes üvegekbe. A tetejétõl pár centit érdemes elhagyni, mert a citrom és a virágzatok is felúsznak a tetejére. A bodzaszörpöt 4-5 napig lefedve érlelem, általában naponta kétszer reggel és este jól felkeverem.

Az elkészült szörpöt szûrõn és textilen keresztül leszûröm és üvegekbe töltöm.

Egy kis nátrium benzoát segíthet a tartósságban. A karamellizálás egy kellemes színt és plusz ízt ad a bodzaszörpünknek. Több virággal erõsebb ízû szörpöt kapunk. Több cukorral édesebb, erõsebb lesz az ital. Mézzel és cukor helyettesítõ dolgokkal nem kísérleteztünk, de elvileg simán lecserélhetõk. A citrom és citromsav eltompítja az édes ízt és kellemes citrusos hatást hoz be. Nem kell tartani tõle, bátran lehet a mennyiségével kísérletezni.

Ital, italok recept, receptek listája, több Ital, italok az oldalon