Bodzaszörp recept
A Bodzaszörp hozzávalói
- 40-50 db bodzavirág
- 6 kg kristálycukor
- 6 liter víz
- 6 egész citrom
- 100g citromsav
- 1 kávéskanál nátrium benzoát
- 3 4-5 literes befõttes üveg
A Bodzaszörp elkészítése
Fél kg kristálycukort megolvasztok, karamellt készítek. A megolvadt cukrot, óvatosan felöntöm nagyjából 1 liter vízzel. Ezt nagyon óvatosan kell végezni, mert nagyon fröcskölni fog és a karamell összeáll. Addig forralom, míg a cukor (karamell) újra felolvad a vízben.
Közben egy másik edényben 5 liter vizet melegítek, fel is lehet forralni, és a másik 3,5 kg cukort feloldom benne. Mikor mindkét folyadék kész van, össze lehet önteni és félre tesszük hogy meghûljön.
A szirupba is bele lehet tenni a citromsavat, én általában az üvegbe teszem.
A három nagy 4-5 literes befõttes üveget feltöltöm a bodza virágzatával. Én eldugott, tisztább helyrõl szedem a bodzavirágot, és nem mosom meg, félõ, hogy a virágpor és zamat jelentõs része is távozna egy mosással. A feloldott citromsavat bele tehetjük az edénybe a virágokra, ha már nem tettük a szirupba elõzõleg. Majd következhet a fél centis szeletelt citrom ráhelyezése a bodza virágzatra.
Ha a cukros szirup meghûlt, átszedem a befõttes üvegekbe. A tetejétõl pár centit érdemes elhagyni, mert a citrom és a virágzatok is felúsznak a tetejére. A bodzaszörpöt 4-5 napig lefedve érlelem, általában naponta kétszer reggel és este jól felkeverem.
Az elkészült szörpöt szûrõn és textilen keresztül leszûröm és üvegekbe töltöm.
Egy kis nátrium benzoát segíthet a tartósságban. A karamellizálás egy kellemes színt és plusz ízt ad a bodzaszörpünknek. Több virággal erõsebb ízû szörpöt kapunk. Több cukorral édesebb, erõsebb lesz az ital. Mézzel és cukor helyettesítõ dolgokkal nem kísérleteztünk, de elvileg simán lecserélhetõk. A citrom és citromsav eltompítja az édes ízt és kellemes citrusos hatást hoz be. Nem kell tartani tõle, bátran lehet a mennyiségével kísérletezni.