Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Hazahozták a magyar hegymászókat
2010-01-05 18:32:49

Hazahozták a magyar hegymászókat


Hazahozták Magyarországra kedd hajnalban a Magas-Tátrában balesetben megsérült magyar hegymászókat.
Hazahozták Magyarországra kedd hajnalban a Magas-Tátrában balesetben megsérült magyar hegymászókat. Egyiküket a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelõintézet és Baleseti Központban, a másik férfit a tatabányai kórházban ápolják. Tavaly 14 turista halt meg a Magas-Tátrában.

Hajdu Péter, a múlt szombaton Szlovákiában balesetet szenvedett három magyar hegymászó egyike a tatabányai kórházban az MTI-nek kedden azt mondta: a szûk völgyben esélyük sem volt kitérni a lavina elõl. A 22 éves fiatalember hozzátette, hogy a jobb válla kificamodott és két csigolyája megrepedt, de a szlovák orvosok szerint nem kell mûteni.

Hármuk közül Erõss Zsolt járt a legszerencsétlenebbül, lábszár- és bokatörést szenvedett, míg Kamlusz Marcelnek csak zúzódásai vannak, õt már vasárnap hazaengedték a kórházból.

A három magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el, miközben a Kopky hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésû völgybe (Sárkány-völgyecske). A hegyi mentõk hordágyakon a Poprádi-tóig vitték õket, onnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót, ott stabilizálták állapotukat az orvosok.

Tavaly 14 turista halt meg a Magas-Tátrában

Az áldozatok felét hazai állampolgárok tették ki, de a szlovák óriáshegységben életét vesztette öt lengyel és két cseh állampolgár is. Az egyszerû turistákon és síelõkön kívül az áldozatok között tapasztalt hegymászók is voltak - közölte kedden a tátrai hegyi mentõszolgálat.

A legfiatalabb áldozat a 25 éves Rastislav Lizák volt. A késmárki fiatalembert október elején egy kidõlõ fa ütötte agyon. A legidõsebb áldozat a 64 éves lengyel Wieslaw Rozwadowsky volt, akit 26 éves lányával együtt sodort el a lavina áprilisban. A két ember holttestét több mint egyhetes keresés után sikerült csak megtalálniuk a mentõknek.

A Magas-Tátra látogatói között sok a magyar állampolgár, akik közül évente többen is kisebb-nagyobb balesetet szenvednek. Magyar állampolgárt ért haláleset az utóbbi években azonban nem ismeretes.


Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep