Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Mikulás túra Dunaszentmiklóson!
2007-12-04 17:41:19

Mikulás túra Dunaszentmiklóson!


Mikulás hetének szombatján egy különleges fekvésû területre, Dunaszentmiklósra, hívunk túrázni.
Mikulás hetének szombatján egy különleges fekvésû területre, Dunaszentmiklósra, hívunk túrázni. A Gerecse hegység peremén, Dunaalmás és a borairól híres Neszmély közelében húzódik meg ez a hegyi falu. A vidék napsütötte, lösz platóin már a rómaiak is szõlõt termeltek, jó egy évtizede itt hozták létre a jelentõs márkanevû Hilltop Neszmély Borgazdaságot, holland beruházók pedig egy egész üdülõfalut építettek a falu panorámás magaslatain.

Itt található a Gerecsei Tájvédelmi Körzet, amelynek természetvédelmi kezelõje a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A tájvédelmi körzet védett területén és környékén nagytestû ragadozó madarak: parlagi sas, réti sas, kerecsensólyom, uhu fordul elõ. A településsel szemben, mint egy óriás cipó terül el a 427 méter magas Nagy- Somló hegy, amelynek északi lábánál hazánk egyetlen erdészeti ciprusültetvénye található. A közeli Duna szigetvilága, a Neszmély és Süttõ környéki mellékágak is védettek. Ha nincs köd, akkor a nagy folyót és szigeteit madártávlatból nézhetjük meg.

A Gerecse mészkõhegység, karsztos terület, amit sok helyütt lösz fed. A lösz a jégkorszak szélfúvásai által idehordott és olykor több méteres vastagságban leterített, meszet tartalmazó, sárga színû, nagyon finom szemcseméretû, agyagos talaj. Különlegesek az ökológiai szolgáltatásai: jól terem rajta a bársonyos bort adó szõlõ. Az ilyen terület a meszes talajnak köszönhetõen „lekerekített savakat” tartalmazó italt ad.


Látunk majd szilárd és magas löszfalakba vájt, hagyományos Hilltop borászat, Neszmélyborospincéket, katonás rendben sorakozó szõlõültetvényeket, és kedvezményesen vásárolhatunk a Hilltop Neszmély Borászattól egy palack minõségi bort is a karácsonyi asztalra!

Túravezetõ: Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója




Gyülekezés: 2007. december 8-án, szombaton 10.00 órakor Dunaszetmiklóson, a falu közepén a templom melletti kis téren, a Zöld Akác étteremnél. Ide érkezünk vissza 15 óra körül.




A túra útvonala: Öreg pincesor – Kilátótorony – Nagy Somló hegy környéke – cédruserdõ – szõlõültetvények – Hilltop Neszmély Borászat - Zöld Akác étterem.




Javasolt felszerelés: A lösz miatt sárga agyagos, sáros utakon is megyünk majd, akinek van, hozzon kamáslit (lábszárvédõt), vagy csizmát! Réteges, meleg öltözködés, kesztyû, sapka és sál ajánlott. Elemózsiát, kekszet, csokit, egy kis teát érdemes bekészíteni. Akinek van túrabotja hozza magával, akinek nincs, annak vágunk egy formás mogyoróbotot az erdõszélen, hiszen a síkos talajon hasznos a három pontos megtámasztás.





Megközelítés: Dunaszentmiklós autóbusszal Tatáról Szomódon át közelíthetõ meg. Gépkocsival Tata után a régi 1-es útra kell kanyarodni (Dunaalmás, Almásfüzitõ felé), és Szomódon át érkezhetünk a településre.




Kérjük, hogy a túra végeztével 500 Ft adománnyal segítse a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját. Köszönjük!

Teljes, eredeti bejegyzés: http://wwf.hu
Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep