Csülkös babgulyás recept

Csülkös babgulyás

A Csülkös babgulyás hozzávalói

  • 1 hátsó füstölt csülök (1,5-2 kg)
  • 70 dkg bab (száraz tarkabab)
  • 20 dkg zsiradék
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 4 pirospaprika
  • 40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zeller, krumpli, karfiol)
  • ízlés szerint - cseresznyepaprika, piros arany
  • liszt a rántáshoz,
  • liszt, tojás, a csipetkéhez

A Csülkös babgulyás elkészítése

A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, 2x2cm-es kockákra vágjuk. 5 percre feltesszük fõni, hogy a füstös íz egy része elmenjen, ne legyen túlságosan sós ízû. Ezt a vizet nem használjuk fel a fõzéshez, mert erõsen sós és füstölt ízû. Ezután a csülköt nagyobb edénybe tesszük. A fõtt csülökhöz hozzárakjuk az elõzõ este beáztatott tarkababot, a megtisztított, megmosott és csíkokra vágott zöldségeket, a fokhagymát, a vöröshagymát, és a kockára vágott burgonyát. Tehetünk bele kevés piros aranyat, és ízlés szerint cseresznyepaprikát. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ellepje az összes hozzávalót, és még pár centi víz lepje el, ami majd le fog fõni. Az egészet addig fõzzük, amíg a csülök és a bab puha nem lesz. Közben felhevített zsíron bõ paprikás-fokhagymás rántást készítünk, és besûrítjük vele a kész babgulyás, a levest. A tojásból, lisztbõl csipet sóval kemény csipetketésztát gyúrunk. Nem teszünk vizet bele. A tésztából morzsányi darabokat csipegetünk, és a babgulyásba fõzzük. Amint a csipetkék feljönnek a felszínre, elkészült a sûrû leves, és máris lehet tálalni a laktató levesünk.

Leves recept, receptek listája, több Leves az oldalon