Palócleves recept

Palócleves

A Palócleves hozzávalói

  • 6-8 adag palócleveshez a hozzávalók:
  • 1 kg hús, ízlés szerint lehet juh, marha, disznó, pulyka is.
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 1 kb zöldbab (lehet elõfõzött is, de akkor keveset kell fõzni)
  • 60 dkg burgonya
  • 3-5 db babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • 2-2 db közepes méretû paradicsom és paprika
  • 1 ek pirospaprika (fûszerpaprika)
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek finomliszt
  • 2 ek zsír

A Palócleves elkészítése

Három lépésben készül a leves. Készítünk egy pöröltet a húsból és külön félkészre fõzzük a krumplit és a babot. Kezdjük a pörkölttel.
Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük. Miután elérte a megfelelõ állapotot, a pirospaprikával fûszerezzük, vigyázzunk, hogy oda ne égjen, de kellõen sûrû legyen, ez adja meg a karakterét a levesünknek. A húst kockázzuk és alaposan megmossuk, ezután mehet rá a hagymára.
Egy edényben a felkockázott krumplit sós vízben a babérlevelekkel együtt feltesszük fõni. Elég annyi vízzel felönteni, hogy éppen ellepje a krumplit. Nem kell véglegesre fõzni, mert a végén még össze kell a többi összetevõvel fõnie.
A zöldbabot is elkezdjük fõzni, egy nagyjából 5 literes edényben érdemes kezdeni. Ebben a vízben kellene a paradicsomokat és a paprikát is majd készre fõzni. Ha elõfõzött zöldbabot (konzerv) használunk, akkor elõször a paprikát és a paradicsomot fõzzük meg és és csak kis idõre tegyük be a zöldbabot.
Próbáljuk úgy idõzíteni, hogy krumpli, a bab és a pörkölt is nagyjából egyszerre készüljön el. Tehát, ha a pörkölt kész van, a krumpli és a bab is majdnem megpuhult, akkor az összes összetevõt beönthetjük a zöldbabos edénybe. Amíg arra várunk, hogy az ételünk összeforrjon, addig összekeverhetjük a lisztet és a tejfölt. Amint újra forr a leves, beleönthetjük a habarást.
Nagyjából 5 perc elteltével öntjük fel a tejszínnel és ekkor adjuk hozzá a finomra vágott kaprot és a fokhagymát is. Alacsony fokozaton fõzzük még 5 percig és elkészült a palócleves.

A kép forrása: http://chefdepaprika.com/2012/01/paloc-soup-recipe-hungarian-palocleves/

Leves recept, receptek listája, több Leves az oldalon