Palócleves recept

Palócleves

A Palócleves hozzávalói

  • 6-8 adag palócleveshez a hozzávalók:
  • 1 kg hús, ízlés szerint lehet juh, marha, disznó, pulyka is.
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 1 kb zöldbab (lehet előfőzött is, de akkor keveset kell főzni)
  • 60 dkg burgonya
  • 3-5 db babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • 2-2 db közepes méretű paradicsom és paprika
  • 1 ek pirospaprika (fűszerpaprika)
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek finomliszt
  • 2 ek zsír

A Palócleves elkészítése

Három lépésben készül a leves. Készítünk egy pöröltet a húsból és külön félkészre főzzük a krumplit és a babot. Kezdjük a pörkölttel.
Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük. Miután elérte a megfelelő állapotot, a pirospaprikával fűszerezzük, vigyázzunk, hogy oda ne égjen, de kellően sűrű legyen, ez adja meg a karakterét a levesünknek. A húst kockázzuk és alaposan megmossuk, ezután mehet rá a hagymára.
Egy edényben a felkockázott krumplit sós vízben a babérlevelekkel együtt feltesszük főni. Elég annyi vízzel felönteni, hogy éppen ellepje a krumplit. Nem kell véglegesre főzni, mert a végén még össze kell a többi összetevővel főnie.
A zöldbabot is elkezdjük főzni, egy nagyjából 5 literes edényben érdemes kezdeni. Ebben a vízben kellene a paradicsomokat és a paprikát is majd készre főzni. Ha előfőzött zöldbabot (konzerv) használunk, akkor először a paprikát és a paradicsomot főzzük meg és és csak kis időre tegyük be a zöldbabot.
Próbáljuk úgy időzíteni, hogy krumpli, a bab és a pörkölt is nagyjából egyszerre készüljön el. Tehát, ha a pörkölt kész van, a krumpli és a bab is majdnem megpuhult, akkor az összes összetevőt beönthetjük a zöldbabos edénybe. Amíg arra várunk, hogy az ételünk összeforrjon, addig összekeverhetjük a lisztet és a tejfölt. Amint újra forr a leves, beleönthetjük a habarást.
Nagyjából 5 perc elteltével öntjük fel a tejszínnel és ekkor adjuk hozzá a finomra vágott kaprot és a fokhagymát is. Alacsony fokozaton főzzük még 5 percig és elkészült a palócleves.

A kép forrása: http://chefdepaprika.com/2012/01/paloc-soup-recipe-hungarian-palocleves/

Leves recept, receptek listája, több Leves az oldalon

Leves

Bazsalikomos paradicsomleves

recept, receptek, nálunk hogy készül a Bazsalikomos paradicsomleves.
Leves

Csülkös babgulyás

recept, receptek, nálunk hogy készül a Csülkös babgulyás.
Leves

Fokhagymakrém leves

recept, receptek, nálunk hogy készül a Fokhagymakrém leves.
Leves

Francia hagymaleves

recept, receptek, nálunk hogy készül a Francia hagymaleves.
Leves

Minestrone leves

recept, receptek, nálunk hogy készül a Minestrone leves.
Leves

Olasz zöldségleves (Minestrone) 2.

recept, receptek, nálunk hogy készül a Olasz zöldségleves (Minestrone) 2..
Leves

Palócleves

recept, receptek, nálunk hogy készül a Palócleves.
Leves

Zöldségleves

recept, receptek, nálunk hogy készül a Zöldségleves.