Bükk 2005.01.29 túra kép galéria

A galéria lapozós változatának a megtekintése.

Havas túristaút

Havas túristaút

Havas túristaút   «info» [2487]

Háborítatlan erdőrészlet

Háborítatlan erdőrészlet

Háborítatlan erdőrészlet   «info» [1826]

Kaptató

Kaptató

Kaptató   «info» [1952]


A csend

A csend

A csend   «info» [1745]

A hó

A hó

A hó   «info» [1883]

Az erdő csendes

Az erdő csendes

Az erdő csendes   «info» [1710]

Erdei út

Erdei út

Erdei út   «info» [1969]

Tiszta hó

Tiszta hó

Tiszta hó   «info» [1982]

Ami kék..

Ami kék..

Ami kék..   «info» [1784]


Havas táj

Havas táj

Havas táj   «info» [4859]

Havas fa

Havas fa

Havas fa   «info» [1823]

Volt amit nem fedett el

Volt amit nem fedett el

Volt amit nem fedett el   «info» [1717]

Egy kis civilizáció

Egy kis civilizáció

Egy kis civilizáció   «info» [1804]

Ágak

Ágak

Ágak   «info» [1767]

Színek

Színek

Színek   «info» [1722]


Lovas-szán

Lovas-szán

Lovas-szán   «info» [2162]

BÁNYABÜKK ERDŐHIVATAL

BÁNYABÜKK ERDŐHIVATAL

BÁNYABÜKK ERDŐHIVATAL   «info» [1866]

Fekete-fehér

Fekete-fehér

Fekete-fehér   «info» [1736]

Fenyő

Fenyő

Fenyő   «info» [1824]

Út a fenyvesbe

Út a fenyvesbe

Út a fenyvesbe   «info» [2134]

Bükkös

Bükkös

Bükkös   «info» [1736]


Lejtőn

Lejtőn

Lejtőn   «info» [1665]

A bükk

A bükk

A bükk   «info» [1727]

Haladunk lefelé

Haladunk lefelé

Haladunk lefelé   «info» [1661]

A szemközti gerinc

A szemközti gerinc

A szemközti gerinc   «info» [1713]

2005_0129Image0098.JPG

2005_0129Image0098.JPG

2005_0129Image0098.JPG   «info» [1728]

Nem tűnik barátságosnak

Nem tűnik barátságosnak

Nem tűnik barátságosnak   «info» [1762]


Havas hegyoldal

Havas hegyoldal

Havas hegyoldal   «info» [1767]

Kopár szikla a fák és az ég

Kopár szikla a fák és az ég

Kopár szikla a fák és az ég   «info» [1722]

Kitaposott ösvény

Kitaposott ösvény

Kitaposott ösvény   «info» [1762]

Ezt látni kell

Ezt látni kell

Ezt látni kell   «info» [1817]

Írtás

Írtás

Írtás   «info» [1746]

2005_0129Image0110.JPG

2005_0129Image0110.JPG

2005_0129Image0110.JPG   «info» [1702]


2005_0129Image0111.JPG

2005_0129Image0111.JPG

2005_0129Image0111.JPG   «info» [1679]

Zubog a víz

Zubog a víz

Zubog a víz   «info» [1704]

Lillafüredi vízesés 2.

Lillafüredi vízesés 2.

Lillafüredi vízesés 2.   «info» [1838]

Megfagyott vízesés Lillafüreden

Megfagyott vízesés Lillafüreden

Megfagyott vízesés Lillafüreden   «info» [1935]

Lillafüredi vízesés

Lillafüredi vízesés

Lillafüredi vízesés   «info» [1805]

Anna barlang bejárata

Anna barlang bejárata

Anna barlang bejárata   «info» [2082]


A nap

A nap

A nap   «info» [1669]

Egy kis patak mindig rohan

Egy kis patak mindig rohan

Egy kis patak mindig rohan   «info» [1964]


Lillafüred - Bükkszentkereszt - Lillafüred

A túra útvonala: Lillafüred Piros sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés - Lillafüred Piros sáv turista jelzés - Száraz-szinva Kék sáv turista jelzés - Bükkszentkereszt (Száraz-szinva tetején) Kék sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés - Bükkszentkereszt (település eleje) Sárga sáv turista jelzés - Bükkszentkereszt (templom) Sárga sáv turista jelzés - Bükkszentkereszt (település vége) Piros sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés - Ágnes-rét Piros sáv turista jelzés - Fehérkőlápai turistaház Zöld háromszög turista jelzés - Fehérkő-lápa-tető Zöld sáv turista jelzés - Fehér-kő Piros sáv turista jelzés Zöld sáv turista jelzés - Lillafüred vasútállomás Piros sáv turista jelzés - Palotaszálló Kék kereszt turista jelzés - Anna-barlang

2005.01.29. Szép csendes téli nap. Vékony hóréteg fedte a hegyeket, csábítva minket, hogy egy téli túrára induljunk. Tünde, Én, Kova és Szilvi volt a kíséretünk.

A szép havas táj Lillafüred mellett a hegyoldal, ahol felmentünk egy ösvényen.
Reggel otthonról indultunk, és kimentünk Lillafüredre autóval. A Piros sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés közös jelzésen indultunk el. Olyan helyen parkoltunk, ahol már nem tudtunk felmenni a házak fölött futó ösvényre, de a térkép alapján láttuk, hogy hamarosan úgyis össztalálkozunk a jelzéssel a Bükkszentkeresztre vezető úton, ami kb. 300m után be is következett. Itt a két szín ketté vált és mi a Piros sáv turista jelzés jelzést követve haladtunk a köves úton.

Fel a havas hegyoldalon vezetett az utunk
Körülbelül 1 km után találkoztunk a Bársonyos-forrás, majd a Szinva-forrás kiépített emlékművével. Ezt pl.nagyon szeretem a Bükkben, hogy nagyon sok a forrás, így megfelelően tervezett túra esetén a turista tud vizet vételezni. Igaz Nekünk még talán nem volt víz gondunk, de bármikor előfordulhat egy hosszabb túra esetén, vagy egy melegebb napon, hogy egyszercsak takarékoskodni kell a vízzel. Ami nem túl jó, mert az elvesztegetett vízmennyiséget pótolni kell. Visszatérve a túrához: haladtunk tovább az úton, míg a bitumenes ösvényünk egy nagy kanyarral jobbra elhagyott minket, mi ugyanis bevágtunk a tulajdonképpen érintetlen hóba, mert ott megtaláltuk a választott Kék sáv turista jelzés jelzést. Ekkor közel 2km volt mára lábunkban.

A havas út és a hó, egy lábnyommal.
A jelzésen jó ideig nem jött senki, de a legutóbbi hóesés előtt még jártak előttünk, így ügyesen lépkedve el lehetett kerülni, hogy a helyenként 30 cmes hóban kelljen mászkálni. Ekkor azt hittük, hogy nincs szerencsénk, hogy nem taposták ki előttünk az ösvényt. Azonban kb. a 2 kmes táv 2/3-ánál szembejött két fiatal, akik úgy összetúrták a havat elő,ttünk, hogy utána nem tudtuk elkerülni a mély hóba csúszkálást, és sülyedést. Igazán nem volt nagy probléma, de emiatt kicsit lassabban tudtunk haladni. Olyannyira nem volt gond, hogy kb. 15 perc utan megtalált minket a Hollóstetőről érkező jelzés és a Kék sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés közös jelzésen egy újabb 500m után már bent is voltunk Bükkszentkereszten. Szép idő volt, az enyhén hókásás út régi emlékeket ébresztett fel bennünk. Arra is gondoltunk, hogy ilyen esetben kedves fővárosunk már bedugult volna, és mindenki a köztisztaságiakat szidná...

Bükkszentkeresztből kiérve az erdő.
1 km hosszú volt az út a településen keresztül, Mi a Sárga sáv turista jelzés jelzést követtük. A miskolci telepeseknek kedvezve és mellékesen a gyerekeknek is egy parányi síparadicsomot építettek ki a városiaknak az főúthoz megfelelően közeli helyen. A rövidke sípályához méregdrága terepjáróval járó, síöltözékes embereket látva vidámabbak lettünk, és így haladtunk a jelzésen, betérve az egyik utcába balra. Itt kijutva Bükkszentkeresztről szintén szánkózó és síelő emberekkel találkoztunk, de ők inkább helyi embereknek tűntek. Aztán találtunk, egy szerintem jobban kiépített, csak kevésbbé ismert pályát a sielés szerelmeseinek. Itt a lataposott hó miatt rendesen kellett kutatnunk a jelzéseket. A sípálya végénél leálltunk szélárnyékba fogyasztani egy kis táplálékot, a sielőket használva addig kikapcsolódásnak. Itt a kopár részen már éreztük a szelet, ami egy kicsit kellemetlen is volt, szerencsére nagyon rövid időt töltöttünk csak szeles helyen, így nem fagytunk át.

Bükkszentkereszt mellett. Gyönyörű indő volt.
Dolgunk végeztével szétnéztünk és mint távolban egy fehér vitorla, felfedeztük a keresett Piros sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés jelzéseket, és ezen indultunk el. A kajálás, és a megállás miatt kicsit megmacskásodott lábainkat nehéz volt rávenni, hogy újra a kevéssé letaposott hóban haladjanak. Kb. 1 km megtétele után értünk el arra a pontra, ahol a két jelzés ketté válik. Itt eldöntöttünk, hogy a talán lankásabb, de hosszabb utat választjuk. Így a Piros sáv turista jelzés jelzés mentén haladtunk tovább.

Bükkszentkeresztből kiérve az erdő.
Nagyon szép területen haladtunk, kellemes volt az idő és szép a táj, mi kell több az embernek? Egy 2 kmes pihentetőnek mondható séta következett tehát, mint utóbb kiderült. Ekkor értünk el a Fehér-kő-lápai túristaházhoz, majd vetettük be magunkat egy sötét fenyvesbe. Azt hiszem a legkellemesebb séta minden évszakban a fenyő erdőkben esik. Számomra a fenyvesek testesítik meg az igazi erdőt, a többi is szép, de a korona az a fenyő. Hogy ne kalandozzunk el messzire, itt találtunk rá a Zöld sáv turista jelzés jelzésre, valamint egy kis kitérő volt a Zöld háromszög turista jelzés jelzés, ami a Fehér-kő pihenőhöz vezetett volna, de úgy emlékszem, oda már nem tértünk be, ugyanis, kezdett az idő zordulni, bár még csak délutan 3 körül voltunk.

Fenyves Bükkszentkereszt mellett. Csodálatos látmány az ilyen erdő.
A Zöld sáv turista jelzés jelzésünk kellemesen kacsázott nagy ívben felelé, így semmiféle problémát nem okozott az sem, hogy havas volt a lejtő, amitől valjuk be tartottunk jogosan egy kissé. Nos ez a 1,5km már nem volt sok, és le is értünk a Szabadtéri templomhoz, majd egy 500m után leereszkedtünk egy parkolóba. Utunk itt véget ért, így még hazafelé megálltunk a Tó mellett és a Szálló túlsó oldalán lévő vízeséshez leugrottunk.