Kismaros Nagymaros túra kép galéria

A galéria lapozós változatának a megtekintése.

Hold este

Hold este

Hold este   «info» [1363]

2006_0120Image0025.JPG

2006_0120Image0025.JPG

2006_0120Image0025.JPG   «info» [1312]

2006_0120Image0026.JPG

2006_0120Image0026.JPG

2006_0120Image0026.JPG   «info» [1295]


Nagymarosi komp

Nagymarosi komp

Nagymarosi komp   «info» [6998]

Visegrádi vár

Visegrádi vár

Visegrádi vár   «info» [1549]


Börzsöny :: Királyrét 2006.01.07

A túra útvonala: Királyrét Kék négyszög turista jelzés - Bajdátói-tó Kék négyszög turista jelzés - Petőfi-forrás Kék négyszög turista jelzés - Szállás-bérc Kék négyszög turista jelzés - Szabó János-gödör Kék négyszög turista jelzés - Spartacus kulcsosház Kék négyszög turista jelzés - Fleck Ernő-tér - Szén-patak-völgy - Szabadidőközpont - Királyrét kisvasút állomás

Legelésző lovak
Kismarosra utaztunk autóval. Itt megkerestük a kisvasút állomást. Jegyet váltottunk, majd elindultunk a járattal Királyrétre. A közel 40 perces út nagyon szép helyeken fut. Sokan használják ilyenkor a települések közötti közlekedésre is ezt az eszközt.

Halastó Királyréten
A vonattal megérkeztük Királyrétre. Mivel sok időnk nem volt, és a kora délutáni járattal akartunk visszamenni, így nekiindultunk a Kék négyszög turista jelzés jelzés mentén a túránknak. Besétáltunk a Kastélyszállóhoz, majd mellette elhaladva a legelésző lovak mellett elindultunk a halastó felé vezető keskenyebb úton. Lehet, hogy csak a tekintélyes mennyiségű hó miatt volt, de az út folyamatosan keskenyebbé vált. Szerencsére annyira nem volt így nap közben hideg,hogy jéggé fagyott volna a hó, így jól tudtunk haladni. Az idővel ilyen szempontból szerencsénk volt. Egy amire fontos figyelni, hogy a kisvasút téli menetrend szerint közlekedik, és 10:10-re ért felaz első járat.

Szén-patak
A Szén-patak mentén haladt az utunk, csendes és szép volt a havas erdő. Kellemes, és tiszta levegő volt, bár egy kicsit éles. A Bajdázói-kőbánya közelében megnéztük a Petőfi-forást, majd megálltunk reggelizni. Innen megindult az út egy kicsit felfelé a hegyre ezért jó ötletnek találtuk, hogy egy kis energiát veszünk magunkhoz. A kis lejtős rész után a hegy gericre érkeztünk, ahol már kellemesebben emelkedett az ösvény. Végig a Kék négyszög turista jelzés jelzés mentén haladtunk, szinte lehetetlen eltévedni, mert jól jelzett az útvonal. Továbbra sem lehetett panaszunk az időre. Egy dolog, amit itt megemlítenék, hogy a mély hó miatt rájöttünk, hogy a kamásli jó szolgálatot tett volna.

Havas erdei út vadetetővel
Tovább folytattuk az utunk a Kék négyszög turista jelzés jelzés mentén. Egyre szebb idő volt, és az úton kisebb volt a hó is, így jól lehetett haladni. Elérkeztünk egy vadetetőhöz, ami a nyomokból ítélve ismert hely a környékbeli állatok által. Az út nélhol jobban, majd újra kevésbé, de folyamatosan emelkedett a Szállás-bérc mentén a tető felé. Pár kilométer séta után elérkeztünk a Kék négyszög turista jelzés turista jelzés és a Kék O :: forrás turista jelzés jelzés találkozásához. Itt kellett megindulnunk térdig érő hóban lefelé a Spartacus kulcsoház felé.

Napfényes téli kilátás a Börzsönyben
Csodálatos kilátás nyílt a hegyoldal tetejéről a Börzsöny többi részére. A nap is át tudott a felhők között törni, így szép képeket is tudtunk készíteni. A meredek és csúszós hegyoldalon megindultunk lefelé. Előnye volt a nagy hónak, hogy nem tudtunk megcsúszni, mert a térdik süllyedt lábunkat megakasztotta. Egyébként pedig a felgyűrődött, és megfagyott nadrág szár alá bejutott a fagyott hó, és hideg is volt, valamint kicsit karcolgatta is a lábunk. Sokkal kellemesebb leereszkedési lehetőség nem lévén ott haladtunk le a jelzés mentén.

Merdek domboldal
Lassan leereszkedtünk adomboldalon, és megérkeztünk a turistaház mellé. Itt ért minket a felismerés, hogy nem fogjuk elérni a tervezett járatot, ugyanis a levezető utat letúrták dózerral, így elősegítve, hogy a megolvadt hó, latyak rá tudjon jégpáncálként fagyni az úttestre. Természetesen az út szélére emiatt felhalmozott megfagyott hóban sem tudtunk haladni, de az úton is csak csúszkáltunk. Jéggé fagyott nadrággal, kicsit már fázva rosszul esett számunkra a felismerés. Szerencsére tudtuk,hogy lesz egy másik járat, de addig plusz egy órát kell majd várnunk.

Fagyott, elkotort út
A Fleck Ernő-térhez olyan fél óra alatt tudtunk elérni, szóval javasolni tudom, hogyha valaki erre tervez túrát, akkor ezt a szakaszt kerülje el. Bár lehet csak mi fogtuk ki ezt a rossz körülményt. Próbáltuk azért szaporázni a lépteink a Szén-patak-völgy mentén, de sajnos erre a jeges útra nem voltunk felkészülve, és a bakancsunk sem tűnt jónak a terepre. Ahogy haladtunk lefelé, autókkal is találkoztunk, de az ő szerencsétlenségükre ők is találkoztak másokkal, így a jegpáncélon próbáltak tolatni, félre állni, hogy a másikat az útjára engedje.

Királyréti kisvasút
Az autók miatt lett aztán mégis szerencsés a napunk. Történt ugyanis, hogy az egyik autós próbált megfordulni, de úgy állt be, az egyik kiállóba, hogy aztán onnan segítség nélkül nem tudott volna kikecmeregni. Természetesen segítettünk nekik kijutni. Ezek után a másik autós is megkért,hogy segítsünk neki megfordulni, mert úgy döntött ilyen körülmények között nem halad tovább. Megkérdezték a végén, hogy merre megyünk, mondtuk, hogy a kisvasúthoz, így felajánlották, hogy levisznek. Ekkor kezdtünk újra izgulni, mert 10 percünk volt leérni, utána egy órát kellett volna várni a következőre. Leértünk, igaz, mire az állomásra értünk és felszálltunk, 2 perc nem telt el és indultak. Jó volt leülni, és melegedni, olvadozni a fűtott kocsiban.