Jelvényszerző túramozgalom leírások

Túra tájegység: Egyéb

Alföldi Kék-túra Békés megyei szakasza jelvényszerző túra mozgalom leírása

AZ ALFÖLDI KÉKTÚRA BÉKÉS MEGYEI SZAKASZA


Az ALFÖLDI KÉKTÚRA hazánk második leghosszabb túraútvonala. Az 1990-es években vetődött fel az ötlet, hogy a középhegységeinket és a Dunántúlt átszelő kéktúrák folytatásaként létre kellene hozni az Alföldet bemutató turistautat is. Többszöri nekifutásra végül is 1996-ban adták át a Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig tartó 850 km-es jelzést. 

A kék jel áthalad a Gemenci-erdőn, a Bácskán, a csongrádi Homokháton, az Alsó-Tisza mentén, a Maros-Körös közén, a Körösök völgyén, a Nagy- és a Kis-Sárréten, a Hajdúságon, a Nyírségen, a Rétközben, hogy a Bodrogköz után érjen véget. A Gádorostól Körösszakálig tartó részt önkényesen neveztük el Körös-vidéki Kéktúrának, mert ez a rész semmilyen más földrajzi elnevezéshez nem köthető.

Az Alföldi Kéktúrát a Magyar Természetbarát Szövetség írja ki. A Gádorostól Körösszakálig tartó rész fenntartása a Békés Megyei Természetbarát Bizottság feladata lenne - bár kijelölése óta itt vannak a legnagyobb problémák a jelzések állapotával. Egyesületünk úgy döntött, útleírást készítünk a Körös-vidéki szakaszra, ezáltal könnyítve az errejáró túrázók dolgát. Felkutattuk az igen rosszul jelzett útvonalat, lemértük a távolságokat és próbáltunk minden hasznos információt összegyűjteni. Remélem, hogy az alábbi oldalakon sikerül kedvet csinálni a túraútvonal végigjárásához.

Miért különleges az Alföldi Kéktúra békés megyei szakasza? Mert talán ez a szakasz közelíti a legjobban az Alföldről bennünk élő képet. Tény, hogy ezen a szakaszon van a legkevesebb erdő, a legritkábban itt találunk településeket. Minden vízszintes. Néhol különlegesen magányosnak, elhagyatottnak érezheted magad, ahol 25-30 km-en át senkivel sem találkozol. Jól gondold meg, ha nekivágnál az útnak - nem lesz könnyű. Ez nem a Pilis, ez nem a Balaton-felvidék. Itt a látnivalók nem tolakodnak eléd, itt nem nyílvánvaló, mi a szép. Először megunod és megutálod ezt a vidéket. Várod hogy történjen valami, várod hogy láss valami olyat mint... Aztán hirtelen megvilágosodsz - észreveszed a táj szépségét. Rájössz, mennyi védett madár, és gyönyörű növény vesz körül. Csodálatos táj ez, mire a végére érsz, már megszeretted... 


Ezen és a kapcsolódó oldalakon megpróbálom teljeskörűen bemutatni a túra útvonalát. 1998 óta számtalan alkalommal túráztam a jelzést követve a vidéken. 1999 óta az interneten is olvashatók tapasztalataim - azóta sokan írtak néhány dícsérő szót, vagypontosították a leírtakat. Nekik megköszönve ajánlom mindenkinek az itt olvasható leírásokat.

Továbbra is kérek mindenkit, hogy a túraútvonallal vagy a leírással kapcsolatos észrevételeit ossza meg velem a kvte@kvte.hu címen, vagy egyesületünk más elérhetőségein keresztül (lásd a nyitóoldalon). 
  

SZAKASZOK ÉS TÁVOK


jel azon.
szakaszok
táv
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
KVK-00
KVK-01
KVK-02
KVK-03
KVK-04
KVK-05
KVK-06
KVK-07
KVK-08
KVK-09
KVK-10
KVK-11
KVK-12
KVK-13
KVK-14
KVK-15
KVK-16
KVK-17
KVK-18
KVK-19
KVK-20
KVK-21
Gádoros vá. - Megyehatár
Megyehatár - Eperjes
Eperjes - Bikazug
Bikazug - Anna-liget - Szarvas
Szarvas - Arborétum - Mezőtúri komp
Mezőtúri komp - Árvízkapu - Peresi bemutatóház
Peresi bemutatóház - Zsilinszky major - Mezőtúr
Mezőtúr - Ballai-híd (Túrkeve)
Ballai-híd (Túrkeve) - Egyház-halom - Mirhó emlékmű - Ecsegfalva
Ecsegfalva - Réhely (Túzokrezervátum)
Réhely - Simasziget
Simasziget - Körösladány
Körösladány - Fok-köz
Fok-köz - Mágor
Mágor - Vésztő
Vésztő - Okány
Okány - Tölgyfástanya
Tölgyfástanya - Zsadány
Zsadány - Vátyon - Geszt
Geszt - Biharugra
Biharugra - Körösnagyharsány
Körösnagyharsány - Tisza István híd (Körösszakál)
 2,0 km
5,2 km
16,0 km
7,2 km
4,5 km
14,1 km
12,0 km
14,6 km
17,0 km
10,3 km
13,9 km
12,0 km
12,6 km
9,7 km
4,7 km
9,2 km
9,5 km
5,7 km
12,1 km
12,5 km
9,7 km
3,8 km
Összesen:
216,3 km


ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Jelzések: A Körös-vidéki szakasz jelzései viszonylag gyengék, de legalábbis ritkák. Az illetékesk ígérete szerint 2003-ban a teljes szakasz felújítására sor kerül, ennek jeleit a leírás frissítésekor már lehetett érezni. Sajnos hosszabb részeken továbbra sem találtam jelzéseket, esetleg csak az érintett települések belterületein (tehát pont ott nincs jel, ahol szükség lenne rájuk, a határban). 

Bélyegzők: A túra békés megyei szakaszához mindenhová készült külön bélyegző, amelynek lenyomata hasonlít az Országos Kéktúra bélyegzők lenyomatához. A lenyomatokat saját szememmel láttam (2003). Ezeket elvileg mindehová kivitték, de én több helyen próbálkozva sem tudtam hozzájutni (pl. a Szarvasi Arborétum pénztárában, 2003. júliusában). 

Igazolófüzet: A Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) által 2001-ben kiadott Alföldi Kéktúra igazolófüzet szolgál a teljesítés igazolására. Ezt az MTSZ központjában, illetve egyes túraboltokban lehet beszerezni vagy megrendelni (zöldes színű, A5 méretű). A teljes útvonalat tartalmazó szép grafikájú füzet fényes papírján sajnos a bélyegzőlenyomatok sokszor elmosódnak. 

A füzet térképei is csak fenntartásokkal fogadhatók el, mert bár az itt leírt szakaszoknál az útvonalat a békés megyei szövetség adatai alapján tüntették fel, ugyanez a szövetség a valóságban máshol festette fel a jeleket (ha felfestette). Használd az általam pontosított térképeket, amelyek listáját lejjebb találod ezen az oldalon.

Létezik egy külön igazolólap is, ezt a Békés Megyei Természetbarát Bizottság adta ki. Ez egy A5-ös méretű félbehajtott kartonlap, amely csak a bélyegzőhelyek listáját tartalmazza, se térképet, se leírást. Kérésre az alábbi címekn hozzájuthatsz ehhez.

A teljesítés igazolása: Az Alföldi Kéktúrát a Magyar Természetbarát Szövetség írja ki, és a teljes Alföldi Kéktúra igazolását is náluk kell kérelmezni a budapesti központban. A megyei szakaszra külön tűzzománc jelvény jár, amely 600 Ft-ért beszerezhető itt:

    Békés Megyei Természetbarát Bizottság
    5600 Békéscsaba, Pósteleki turistaház Tel: 06-66-441-403

    Körös Klub Természet- és Környezetvédő Természetbarát Szervezet
    Varga Judit 5600 Békéscsaba, Lencsési út 55-57. IV. 21.
     

Egy lehetséges túraterv edzettebb túrázóknak:
1. Gádoros - Eperjes - Szarvas
2. Szarvas - Arborétum - Peres - Mezőtúr
3. Mezőtúr - Túrkeve - Ecsegfalva
4. Ecsegfalva - Réhely - Körösladány
5. Körösladány - Fok-köz - Mágor - Vésztő
6. Vésztő - Okány - Zsadány
7. Zsadány - Geszt - Biharugra - Körösnagyharsány
30 km
31 km
32 km
36 km
27 km
26 km
36 km