Jelvnyszerz tramozgalom lersok

Tra tjegysg: Egyéb

Alföldi Kék-túra Békés megyei szakasza jelvnyszerz tra mozgalom lersa

AZ ALFLDI KKTRA BKS MEGYEI SZAKASZA


Az ALFLDI KKTRA haznk msodik leghosszabb tratvonala. Az 1990-es vekben vetdtt fel az tlet, hogy a kzphegysgeinket s a Dunntlt tszel kktrk folytatsaknt ltre kellene hozni az Alfldet bemutat turistautat is. Tbbszri nekifutsra vgl is 1996-ban adtk t a Szekszrdtl Storaljajhelyig tart 850 km-es jelzst. 

A kk jel thalad a Gemenci-erdn, a Bcskn, a csongrdi Homokhton, az Als-Tisza mentn, a Maros-Krs kzn, a Krsk vlgyn, a Nagy- s a Kis-Srrten, a Hajdsgon, a Nyrsgen, a Rtkzben, hogy a Bodrogkz utn rjen vget. A Gdorostl Krsszaklig tart rszt nknyesen neveztk el Krs-vidki Kktrnak, mert ez a rsz semmilyen ms fldrajzi elnevezshez nem kthet.

Az Alfldi Kktrt a Magyar Termszetbart Szvetsg rja ki. A Gdorostl Krsszaklig tart rsz fenntartsa a Bks Megyei Termszetbart Bizottsg feladata lenne - br kijellse ta itt vannak a legnagyobb problmk a jelzsek llapotval. Egyesletnk gy dnttt, tlerst ksztnk a Krs-vidki szakaszra, ezltal knnytve az errejr trzk dolgt. Felkutattuk az igen rosszul jelzett tvonalat, lemrtk a tvolsgokat s prbltunk minden hasznos informcit sszegyjteni. Remlem, hogy az albbi oldalakon sikerl kedvet csinlni a tratvonal vgigjrshoz.

Mirt klnleges az Alfldi Kktra bks megyei szakasza? Mert taln ez a szakasz kzelti a legjobban az Alfldrl bennnk l kpet. Tny, hogy ezen a szakaszon van a legkevesebb erd, a legritkbban itt tallunk teleplseket. Minden vzszintes. Nhol klnlegesen magnyosnak, elhagyatottnak rezheted magad, ahol 25-30 km-en t senkivel sem tallkozol. Jl gondold meg, ha nekivgnl az tnak - nem lesz knny. Ez nem a Pilis, ez nem a Balaton-felvidk. Itt a ltnivalk nem tolakodnak eld, itt nem nylvnval, mi a szp. Elszr megunod s megutlod ezt a vidket. Vrod hogy trtnjen valami, vrod hogy lss valami olyat mint... Aztn hirtelen megvilgosodsz - szreveszed a tj szpsgt. Rjssz, mennyi vdett madr, s gynyr nvny vesz krl. Csodlatos tj ez, mire a vgre rsz, mr megszeretted... 


Ezen s a kapcsold oldalakon megprblom teljeskren bemutatni a tra tvonalt. 1998 ta szmtalan alkalommal trztam a jelzst kvetve a vidken. 1999 ta az interneten is olvashatk tapasztalataim - azta sokan rtak nhny dcsr szt, vagypontostottk a lertakat. Nekik megksznve ajnlom mindenkinek az itt olvashat lersokat.

Tovbbra is krek mindenkit, hogy a tratvonallal vagy a lerssal kapcsolatos szrevteleit ossza meg velem a kvte@kvte.hu cmen, vagy egyesletnk ms elrhetsgein keresztl (lsd a nyitoldalon). 
  

SZAKASZOK S TVOK


jel azon.
szakaszok
tv
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
KVK-00
KVK-01
KVK-02
KVK-03
KVK-04
KVK-05
KVK-06
KVK-07
KVK-08
KVK-09
KVK-10
KVK-11
KVK-12
KVK-13
KVK-14
KVK-15
KVK-16
KVK-17
KVK-18
KVK-19
KVK-20
KVK-21
Gdoros v. - Megyehatr
Megyehatr - Eperjes
Eperjes - Bikazug
Bikazug - Anna-liget - Szarvas
Szarvas - Arbortum - Meztri komp
Meztri komp - rvzkapu - Peresi bemutathz
Peresi bemutathz - Zsilinszky major - Meztr
Meztr - Ballai-hd (Trkeve)
Ballai-hd (Trkeve) - Egyhz-halom - Mirh emlkm - Ecsegfalva
Ecsegfalva - Rhely (Tzokrezervtum)
Rhely - Simasziget
Simasziget - Krsladny
Krsladny - Fok-kz
Fok-kz - Mgor
Mgor - Vszt
Vszt - Okny
Okny - Tlgyfstanya
Tlgyfstanya - Zsadny
Zsadny - Vtyon - Geszt
Geszt - Biharugra
Biharugra - Krsnagyharsny
Krsnagyharsny - Tisza Istvn hd (Krsszakl)
 2,0 km
5,2 km
16,0 km
7,2 km
4,5 km
14,1 km
12,0 km
14,6 km
17,0 km
10,3 km
13,9 km
12,0 km
12,6 km
9,7 km
4,7 km
9,2 km
9,5 km
5,7 km
12,1 km
12,5 km
9,7 km
3,8 km
sszesen:
216,3 km


LTALNOS INFORMCIK

Jelzsek: A Krs-vidki szakasz jelzsei viszonylag gyengk, de legalbbis ritkk. Az illetkesk grete szerint 2003-ban a teljes szakasz feljtsra sor kerl, ennek jeleit a lers frisstsekor mr lehetett rezni. Sajnos hosszabb rszeken tovbbra sem talltam jelzseket, esetleg csak az rintett teleplsek belterletein (teht pont ott nincs jel, ahol szksg lenne rjuk, a hatrban). 

Blyegzk: A tra bks megyei szakaszhoz mindenhov kszlt kln blyegz, amelynek lenyomata hasonlt az Orszgos Kktra blyegzk lenyomathoz. A lenyomatokat sajt szememmel lttam (2003). Ezeket elvileg mindehov kivittk, de n tbb helyen prblkozva sem tudtam hozzjutni (pl. a Szarvasi Arbortum pnztrban, 2003. jliusban). 

Igazolfzet: A Magyar Termszetbart Szvetsg (MTSZ) ltal 2001-ben kiadott Alfldi Kktra igazolfzet szolgl a teljests igazolsra. Ezt az MTSZ kzpontjban, illetve egyes traboltokban lehet beszerezni vagy megrendelni (zldes szn, A5 mret). A teljes tvonalat tartalmaz szp grafikj fzet fnyes paprjn sajnos a blyegzlenyomatok sokszor elmosdnak. 

A fzet trkpei is csak fenntartsokkal fogadhatk el, mert br az itt lert szakaszoknl az tvonalat a bks megyei szvetsg adatai alapjn tntettk fel, ugyanez a szvetsg a valsgban mshol festette fel a jeleket (ha felfestette). Hasznld az ltalam pontostott trkpeket, amelyek listjt lejjebb tallod ezen az oldalon.

Ltezik egy kln igazollap is, ezt a Bks Megyei Termszetbart Bizottsg adta ki. Ez egy A5-s mret flbehajtott kartonlap, amely csak a blyegzhelyek listjt tartalmazza, se trkpet, se lerst. Krsre az albbi cmekn hozzjuthatsz ehhez.

A teljests igazolsa: Az Alfldi Kktrt a Magyar Termszetbart Szvetsg rja ki, s a teljes Alfldi Kktra igazolst is nluk kell krelmezni a budapesti kzpontban. A megyei szakaszra kln tzzomnc jelvny jr, amely 600 Ft-rt beszerezhet itt:

    Bks Megyei Termszetbart Bizottsg
    5600 Bkscsaba, Psteleki turistahz Tel: 06-66-441-403

    Krs Klub Termszet- s Krnyezetvd Termszetbart Szervezet
    Varga Judit 5600 Bkscsaba, Lencssi t 55-57. IV. 21.
     

Egy lehetsges traterv edzettebb trzknak:
1. Gdoros - Eperjes - Szarvas
2. Szarvas - Arbortum - Peres - Meztr
3. Meztr - Trkeve - Ecsegfalva
4. Ecsegfalva - Rhely - Krsladny
5. Krsladny - Fok-kz - Mgor - Vszt
6. Vszt - Okny - Zsadny
7. Zsadny - Geszt - Biharugra - Krsnagyharsny
30 km
31 km
32 km
36 km
27 km
26 km
36 km