Jelvényszerző túramozgalom leírások

A jelvényszerző túramozgalom sajátos, rendszerbe foglalt lehetőséget adnak a tervszerű, folyamatos természetjárásra.

A túramozgalom tartalma lehet általános (tájegységi), de tematikus is (várak, nevezetes földrajzi pontok). Többnyire tájegységekhez vagy évfordulókhoz, ill. híres személyiségek emlékéhez kötődve alakul ki a túramozgalom keretjátéka.

A jelvényszerző túramozgalom kiírása lehet nemzetközi, országos vagy helyi szint.

Teljesítése a kiírásban meghatározott szakág(ak)ban lehetséges. Szólhat a kiírás egy korosztálynak (gyermekek), egy rétegnek (vasutasok), szervezett természetjáróknak, vagy szervezeten kívüli turistáknak. A teljesítés legtöbbször nincs határidőhöz kötve, de vannak időszakosan kiírt túramozgalmak is. Az erről szóló adatokat a túramozgalom kiírása mindig tartalmazza. A teljesítést a túrázónak hitelt érdemlően bizonyítania kell. Erre legtöbbször a jelvényszerző túramozgalom igazoló füzete szolgál. E füzetbe a teljesítés során meghatározott helyeken igazolást (bélyegzést) kell tenni. Igazoló füzet hiányában a túramozgalmak szervezői általában elfogadják a megadott helyeken lepecsételt túrajelentéseket is. A teljesítést követően az  igazoló füzetet (v. túrajelentéseket) a Szervező Bizottsághoz kell beküldeni. A Szervező Bizottság jogosult beszámoltatás keretében meggyőződni a teljesítő által szolgáltatott adatok valódiságáról. A teljesítés elfogadását követően a Szervező Bizottság a teljesítőnek átadja a túramozgalom (gyakran sorszámozott) jelvényét.

A legtöbb élményt az Országos Kéktúra kínálja. A Szent István túra több mint ezer kilométere a Dél-Dunántúli Rockenbauer Pál  Emléktúrával és az Alföldi Kéktúrával „körbeéri” az országot. Ez a legátfogóbb és ezért a legrangosabb túramozgalom. Teljesítése sokat segít országunk és önmagunk megismerésében.

A teljesítés igazolása után a kiíró szerv igazolólappal, oklevéllel, jelvénnyel igazolja vissza tevékenységünket. Innen jött a  közismertebb név, a jelvényszerző túramozgalom kifejezés.

A jelvényszerző túramozgalmak összeállítás, összegyűjtése

Célom, hogy összeállítsam egy segédlettel együtt a Magyarország területén futó turista mozgalom, jelvényszerző  túramozgalom, teljesítmény túra lehetőségeket egy helyen. A jelvényszerző turista-, túramozgalom leírásokat általában  egyszerűbb összeállítani, mert ezek általában nincsenek időhöz kötve. A teljesítmény túrák általában egy-egy kinevezett  időpontban történnek megrendezésre, amikor is a szervezők különböző szinten biztosítják a túra helyszínét, tehát a start pont a cél környékén, esetleg menet közben is segítséget tudnak nyújtani így csak a kiírás, a terep,a tájékozódás és az idő a versenytársunk.

Talán itt érdemes megjegyeznem, hogy tapasztalataim szerint kb. 1 év alatt 10-12 túra után eljut az ember arra a szintre, hogy 3-3,5 km/órás átlagot tud egy-egy túra alatt fényképezéssel, pihenésekkel, étkezéssel együtt teljesíteni. Ennyi vagy esetleg  4km/óra körül szokták a teljesítmény túrák szintidejét meghatározni, de ekkor a cél a teljesítés, így kevesebb étkezési,  pihenési idő ráfordítással szinte bárki számára teljesíthetőek a túrák. Az igazi fontos dolog mégis az legyen mindenki számára,  hogy egy kellemesen, tartalmasan, sportosan, egészségesen eltöltött napot mondhasson a magáénak.

Jelen ismereteim szerint kb. 200 db jelvényszerző túramozgalom van folyamatban Magyarországon, amiből az oldalon jelenleg  92 db mozgalom található meg. Igyekszem behozni a lemaradásom, de az időszakosan kiírt, és az interneten nem található kiírások miatt nehezen haladok. Meg persze, amit a neten meg is találok, azon oldalak között is van, amit szerzői jogok  védenek. 🙂
Igyekszem ezek figyelembevételével az összeállítást minél pontosabbá, és teljesebbé tenni.

A jelvényszerző túramozgalmak listája