Jelvényszerző túramozgalom leírások

Túra tájegység: Egyéb

Vízi Nagykör jelvényszerző túra mozgalom leírása

Vízi Nagykör

Egyelőre ennyit sikerült megtudnom erről a jelvényszerző túráról:

  • 780 km hosszú vízi út
  • Duna - Sió - Balaton - Zala - Rába
  • Budapest - Szekszárd - Siófok - Keszthely - Körmend - Győr - Kisbodak - Budapest
A túramozgalom célja, hogy bármely kiidulópontot választva vízi úton jussunk vissza ugyanoda. Az útvonal, amelyen teljesíteni kell az "Budapest - Szekszárd - Siófok - Keszthely - Körmend - Győr - Kisbodak - Budapest" útvonal. Az útvonal hossza kb. 780 km. Útközben a Duna - Sió - Balaton - Zala - Rába folyókon halad a túra. A jelenlegi helyzetet nem ismerem, hogy a Zalán hogyan vezet át az útvonal. Az oldal alján található a Természetbarát Híradó egyik 1998-as cikke, amely arról szól, hogy a Kis-Balatonon nem engdik természetvédelmi okokra hivatkozva az áthaladást, és emiatt az MTSZ megváltoztatta az útvonalat, és az a rész kimarad, itt "szárazon" kell átkelni a hajókkal az új szakaszra.


Részlet a Természetbarát Híradó 74., 1998. májusában kiadott számából

KIMARADT A ZALA

VÁLTOZÁS A NAGY-KÖR JELVÉNYSZERZŐ VIZITÚRA ÚTVONALÁBAN Vizi Nagy Kör

Évek óta gondot jelentett a Vízi Nagy-Kör teljesítése. A Kis-Balatonon csak külön engedéllyel lehetett áthaladni, a Zala folyó a bedőlt fák, gátak és egyéb vízi-akadályok miatt rendkívül nehezen evezhető végig.

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 1998. január 5. kelt levelében egyértelműen leszögezi, hogy "az élőhelyek, az itt élő állat- és növényfajok védelme érdekében a vízijárművek áthaladásához nem járul hozzá" a Kis-Balaton térségében. csak szakvezető kiséretében, bemutatási céllal, a kijelölt gátakon lehet tartózkodni.

A vizitúravezetők megbeszélésén egyértelmű döntés született a Nagy-Kör útvonalának módosításáról.

Az új útvonal: SZENTGOTTHÁRD - GYŐR - BUDAPEST - SIÓFOK - KESZTHELY

azaz a Kis-Balaton és a Zala folyó kimarad a túrából. A vízen megtett távolság így nem változik. Sajnos a fenti területek, amelyek nagyon szép és érdekes részét képezték a Nagy-Körnek kimaradnak.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Nagy-Kör Jelvényszerző Vízitúra teljesítését 1998-tól a fenti útvonal teljesítése alapján igazoljuk.

Kérjük, hogy a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, illetve a Természetvédelmi Hivatal vezetőit ne zaklassák engedélykérő levelekkel. MTSZ Vizitúra Bizottsága.