Jelvényszerző túramozgalom leírások

Túra tájegység: Zempléni-hegység

Zempléni Rákóczi-túra jelvényszerző túra mozgalom leírása

A Zemplén-hegységi jelvényszerző RÁKÓCZI TÚRA kiírása

A túra célja: A Zempléni-hegységben Rákóczi Ferenc fejedelem emlékét örző várak, helységek és tájak felkeresése az ezeket összekötő Piros sáv turista jelzés piros jelzésű úton, ezzel kapcsolatban történelmi, földrajzi és népi ismeretek gyarapítása, a hegység tájainak megismerése és végül a Rákóczi túra szép jelvényének a megszerzése.
A túra útvonala: A piros jelzésű út a Füzéri-vártól a Sárospataki várig terjed. Teljes hossza: 65,4 km, szintkülönbség: 1530 m visszirányban 1920 m. Az útvonal 2-3 nap alatt kényelmesen bejárható, melyet - szálláslehetőségeket is figyelembe véve - az alábbi szakaszokra célszerű beosztani (javasolt szálláshelyek)
  Füzér - Sárospatak (Webről származó rész)
 • Füzéri-vár - Füzér - Toroki erdészház - Hollóháza - Pányoki-kút Telkibánya Potácsház: 16,8 km, szintkülönbség: 290 m. Ellenirányban: szintkülönbség: 560 m. (A potácsház Telkibányától 2 km-re nyugatra lévő kulcsosház. Igényelhető: Gönc, Kiss Jenő, Petőfi út 14. tel. 62
 • Potácsház - Gönci kolostorrom - Amadé-vár - Regéc: 12,1 km, szintkülönbség: 640 m. Ellenirányban: szintkülönbség 450 m. Szállás: Mogyoróskán (OKT-n elérhető)
 • Regéc - Regéci-vár feljárója - Király-kút - Erdőhorváti. 12,5 km, szintkülönbség 230 m. Ellenirányban: szintkülönbség: 500 m.
 • Erdőhorváti - Pogány kút - Hercegkút - Sárospataki-vár. 14,3 km, szintkülönbség: 370 m. Ellenirányban: szintkülönbség: 410 m. Az útvonal kiindulópontja: a Füzéri-vár. A túra ellenirányban Sárospatakról is bejárható.
  Sárospatak - Füzér (Igazoló füzet alapján)
 • Sárospatak. Rákóczi vár (0,0 km [0,0 km 0,0 km]) - Hercegkút (4,6 km [4,6 km 4,6 km]) - Komlóska (6,9 km [11,5 km 11,5 km]) - Pusztavár romjai - Telér tanösvény - Erdőhorváti (4,5 km [16,0 km 16,0 km]) - Zabarla - Regéci-vár (12,1 km [28,1 km]) - Regéc (3,0 km [31,1 km 30,1 km]) -
 • Fehér-kút (6,6 km [37,7 km 36,7 km]) - Hejce (4,5 km [42,2 km]) - Amadé várrom (4,2 km [46,4 km]) - Pálos Kolostorrom (3,7 km [46,1 km 44,2 km]) - Gönc (4,5 km [54,6 km]) -
 • Potácsház (1,0 km [55,6 km]) - Telkibánya (1,9 km [57,5 km 49,5 km]) - Vörös víz (középkori nemesérc bányászat) - Hollóháza (10,9 km [68,4 km 60,4 km]) - Füzér (5,0 km [73,4 km 65,4 km]) - Füzéri vár (1,0 km [74,4 km])
Bélyegzési helyek:
 • Füzér
 • Hollóháza
 • Telkibánya
 • Pálos Kolostorrom
 • Fehér-kút
 • Regéc :: Regéc
 • Erdőhorváti
 • Komlóska
 • Hercegkút
 • Sárospatak :: Sárospataki-vár
A felsorolt helyeken minden olyan bélyegzőt elfogadunk igazolásul, melyből a helység neve kétségkívül megállapítható. Ha Sárospatakon a Vármúzeumban a bélyegzésnek akadálya lenne (vasárnapokon és munkaszünetes ünnepnapokon, vagy amikor a Vármuzeum zárva van), a bélyegzés másutt is eszközölhető.
A túra irányítója: A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség elnöke.
A teljesítés igazolása: A túra teljesítésének igazolása a szakosztály vagy sportkör bélyegzőjével ellátott szokásos Túrajelentés kiállításával és felhasználásával történik olyképpen, hogy az előző pontban felsorolt bélyegzési helyeken azt lebélyegeztetik. Aláírás nem szükséges, a kelet feltüntetése ellenben kötelező. Csoportos túra esetén csak egy túrajelentést kell kiállitani.
A jelvény odaítélése: A túra igazolása és ennek alapján a jelvény odaítélése a túrajelentés alapján történik. Ezért annak egy példánya beküldendő a kötelezően előírt bélyegzésekkel ellátva a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség címére.
Értesítés a túra-igazolások elfogadásáról: Túrabizottságunk a beérkezett túrabejelentések alapján a túra elfogadásáról értesíti a beküldő szak osztályt vagy sporttársat. A jelvény önköltségi árának (550.-Ft/db - 2006) befizetésére csekket küld. Az összeg beérkezése után a jelvényt-/eket/ a kívánt címre elküldi. Túrabejentések leadása és a jelvények átvétele személyesen is eszközölhető ügyeleti időben szövetségünk hivatalos helyiségében
Egyéb tudnivalók: Arra törekedtünk, hogy a jelvényszerző túrán való részvételt minél egyszerűbbé, könnyebbé tegyük. Ezért nem szükséges előzetes bejelentés és nem kíván különösebb adminisztrációt a túra igazolása. Csupán arra van szükség, hogy a szokásos túrajelentést eggyel több példányban állítsák ki a túrázók /turacsoportok/, hogy azt igazolásul részünkre is elküdhessék. A jelzések állandó karbantartására szövetségünk nagy gondot fordít, így az esetleges változások nem zavarják meg a túrázókat. Mindazonáltal arra kérjük a túrázókat, hogy a jelzésekkel kapcsolatos esetleges észrevételeiket /jelzett fák kivágása, lombbal benőtt jelzések, bozóttal benőtt szakaszok/ a túrajelentésen közöljék, hogy a hiányosságok megszüntetése iránt intézkedhessünk.

Reméljük, sokan bejárják majd hazánk eme szép tájain vezető piros jelzésű Rákóczi túra útvonalát és válnak az ennek igazolásául szolgáló szép jelvény tulajdonosaivá. Kívánjuk a túra minden résztvevőjének, fogadja őket mindig szép idő és legyen sok-sok kedves élményben részük ezen a szép túravonalon.

A túrakiírást minden érdeklődőnek kívánságra postán megküldjük.

A túrát teljesítettük 2007.05.24-én 00082 és 00083-as számon.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei TermészetjáróSzövetség


Az eredeti kiírás a MTSZ honlapján található. Így, ha itt az adatok nem megfelelőek, akkor azt kérem jelezzék felém email-en és javítom. Zemplén-hegységi Rákóczi-túra jelvényszerző túra jelvénye