Jelvnyszerz tramozgalom lersok

Tra tjegysg: Mtra

Kodály Zoltán Emléktúra a Mátrában jelvnyszerz tra mozgalom lersa

Kodly Zoltn Emlktra a Mtrban - Jelvnyszerz tramozgalom kirsa


A tramozgalom szervezje: Magyar Termszetbart Szvetsg Gyngys Vrosi Bizottsga
3200 Gyngys, F tr 13. Tel.: 37 / 316-400
A tra tvonala: Galyatet Nagyszlltl az Orszgos Kktra tvonaln Piszks-tet, Mtraszentlszl s Mtraszentistvn rintsvel az gasvri turistahzig. Innen a srga sv jelzsen Tar kzsg vastllomsig. A tra ellenkez irnyban is teljesthet.
A tra adatai: Tv: 18 km
Szintemelkeds: 100 m (ellenkez irnyban 900 m)
Blyegzsi helyek:
 1. Galyatet, Kktra blyegz
 2. Mtraszentistvn, Kktra blyegz
 3. gasvri turistahz, Kktra blyegz
 4. Tar vastlloms, MV-blyegz
 5. Tar, 1248. sz. TKM-blyegz
A teljests igazolsa: A tra igazolsa trajelents killtsval trtnhet.
A jelvny odatlse: A trajelentst a gyngysi Tourinform irodban (F tr 10., Tel.: 37 / 311-155) kell leadni, a teljestk itt kapjk meg a jelvnyt trtsmentesen.
Ltnivalk a tra tvonaln:
 1. Galyatet Nagyszll fldszintjn Kodly Zoltn emlkszoba letkpekkel, fnykpekkel, szobrokkal.
 2. Galyatet, Magyarok Nagyasszonya kpolna.
 3. Galyatet, Pter hegyese kilt.
 4. Piszks-tet, csillagvizsgl (csak elzetes bejelentsre ltogathat).
 5. Szamr-k, gasvr (a kk hromszg legazson).
 6. gasvri turistahz.
 7. Fenyvespuszta, Dr. Tuzson Jnos arbortum (a srga + legazson).
 8. Fels-csevicekt sznsavas, vasas ihat viz gygyforrs.
 9. Fehr-kbnya a Csevice-vlgy szaki oldaln.
 10. Tar, Pokoljr Tar Lrinc vrkastlynak romjai (a srga L legazson).
 11. Tar, katolikus templom a XIII. szzadbl.
 12. Tar, Sztpa (buddhista bkeszently).
Kodly Zoltn (1882-1967) Kodly Zoltn egsz letben szenvedlyes turista volt, tbbek kztt ez is vonzotta a Mtrhoz. Hossz sti kzben a magval vitt kis sztnyithat turistaszkre lve gyakran gynyrkdtt a tj szpsgben, s kzben rleldtek nagyszer gondolatai. Kirndulsai elvezettk az eldugott kis falvakba, ahol tisztelettel hallgatta az ott lk nekt. Nagy benyomst tett r egy fiatal anya, aki egy tereblyes fa alatt, hol szlovkul, hol magyarul nekelve az altatdalt, ringatta kicsinyt. Mosolyogva adott neki biztatst, hogy minl tbb npdalt tanuljon meg, s minl tbbet nekeljen gyermeknek. Az itt szerzett lmnyek megjelentek mveiben is.

Rendszeresen selt a Mtrban, stlt, jrta a hegyeket. Ismert minden ft s bokrot. Ismerte az embereket, ismerte otthonukat. "Sej, a tari rten", "Apcon lakom, keress meg" - ezeket a mtraaljai kzsgeket kevsb ismern az orszg nagyszabs krusmve, a Mtrai kpek nlkl. Mint ahogy a psztorbl lett betyr, Vidrczki nevt is. Dalokat kapott a Mtra nptl, s rkbecs remekmvel, a Mtrai kpekkel "fizetett" rtk.

Tudjuk: a termszethez ers szlak fztk. Fiatal korban gy jrta a Mtrt, hogy az jszakai vonattal Psztra vagy Tarra utazott, s gyalog mszta meg a gerincet, majd leereszkedett a tls oldalon. Ott aludt, ahol rte az lom. gy figyelhette meg a termszet hangjait is. Az jszakai hegyvilg, a napkelte s naplemente harmnikban visszhangzott benne. Msknt aligha rhatta volna meg az Esti dalt, a Hegyi jszakkat. Egy havas vasrnapon elvllalta a lenn rekedt kntor helyett a mise zenei szolglatt. Akkori feljegyzseibl szletett a Csendes mise orgonra, majd szlhangokra, krusra s nagyzenekarra rva, a Missa brevis.

Azt tette Kodly a Mtrban, amit egsz letben tett: npdalokat gyjttt, komponlt, a zeneoktats gyvel, tgabb rtelemben egy orszg, egy np gondjaival foglalkozott. Annak a tblnak teht, amelyet a hls utkor elhelyezett a galyai templom faln, van mire emlkeztetnie. Mindenek eltt arra, hogy msfl vtizeden t Galyatet adott otthont szzadunk egyik legnagyobb magyarjnak.

maga mindig tbbre tartotta a tettet a sznl, a munks htkznapot a munkt ptl nneplsnl. nnepeljnk teht az szellemben, munklkodva a kz javn ki-ki a maga kpessge szerint, legjobb tudsval, soha nem lankad szorgalommal. Az immr elvgzett, s a mi elvgzend munknkra emlkeztessen a szz esztends Kodly emlktblja, rcnl maradandbban, rkkn-rkk.