Jelvényszerző túramozgalom leírások

Túra tájegység: Bükk

Kohászok útja jelvényszerző túra mozgalom leírása

Kohászok Útja

A túramozgalom célja:

az ország ter­mészetjárói ismerjék meg a három észak-magyarországi kohászváros kulturális értéke­it, ipari érdekességeit és a településeket összekötő útvo­nal természeti nevezetességeit.

A túra útvonala (és igazoló helyei):

1. szakasz:

Salgótarján (vá.), Inászó (erdészház) , Bárna (italbolt), Istenmezeje (italbolt), Váraszói Szalajka erdészház, Vállós-tanya (kulcsosház), Ökör-­hegy-nyereg, Gyepes-völgy (pihenőház), Adói-tó (kemping), Solymár bányatelep, Ózd (vá.)

A túra távja 76 km, jelzése kék sáv.

2. szakasz:

Ózd (vá.), Hétesfő, Sátai őrház, Sáta (bárhol), Csernely patak völgye, Uppony (italbolt), Lázbérci-tó, Dédestapolcsány, Mályinka (italbolt), ­Csondró-völgy, Szentlélek (étterem és szálló), Ómassa, Újmassa (Őskohó), Hámor (Kohász múzeum), ­Puskaporos, Vadalmás, Nagy-hegyes-kő, Fényeskő, Diósgyőri Acélmű (főbejárat).

A túra távja 58 km, jelzése kék sáv; Sáta és Uppony, valamint Mályinka és Diósgyőr között kék kereszt. Mályinka és Uppony között az OKT jelzéséveI azonos nyomvonalon halad.

A túra igazolása:

egyesületi/szakosztályi hivatalos túrajelentéssel, azon az útvonal ismertetésénél zárójel­ben feltüntetett igazolóhelyenkénti bélyegzéssel törté­nik. Csoportos teljesítés esetén is csak egy túrajelentés szükséges. A jelölt helyeken bármely, a helységet jelölő bélyegző is elfogadott.


A jelvény megszerzése:

az igazolóbélyegzőkkel el­látott túrajelentés megküldése, vagy személyes átadása Wenczel Péter címére (3600 Ózd, Kazinczy út 9. sz.) és a jelvény aktuális árának megfizetése. A teljesítés elfo­gadása esetén csekket küld, majd a pénz beérkeztét kö­vetően postai úton juttatja el a jelvényeket, de szemé­lyesen is átvehető.


A túra irányítója:

Ózd Bükk Művelődési és Ven­déglátó Ház Természetbarát Köre (3600 Ózd, Árpád ve­zér út 29.)