Túra leírások

/Túra, túrázás

Jelvényszerző túramozgalom leírások

Túra tájegység: Mátra

Várak a Mátrában jelvényszerző túra mozgalom leírása

Vrak a Mtrban

A vrak listja s megkzeltsk

Elzetes informcik a kszl jelvnyszerz tramozgalomrl sszelltotta: Szdeczky-Kardoss Gza

A Vrak a Mtrban jelvnyszerz tramozgalom rsztvevi az skori s kzpkori sncok, valamint az erdtemplomok vgigjrsval a hegysg legeldugottabb zugaiba is eljutva gynyrkdhetnek a Mtra szpsgeiben. A hegysg peremre plt kzpkori vrak java rsze szemlygpkocsival is megkzelthet, de az utols kaptatkat itt is a kocsit htrahagyva kell megtenni. A tramozgalom nylt, ahhoz brki, brmikor egynileg vagy csoportosan csatlakozhat. A teljests nincs idhz ktve. A vrak gyalogosan, svel, lhton vagy kerkprral tetszleges sorrendben felkereshetk. Az erdtemplomok s a vrak kzel fele szemlygpkocsival s busszal is megkzelthet, de az utols mtereket itt is gyalog tesszk meg. Vannak vrak, ahol egyms kzvetlen kzelben kt igazolhely is van (pldul bronz- s kzpkori vr). Ezeken a helyeken kt klnbz jel tblt s/vagy felfestst helyeztnk el, gy ez kt rintpontnak szmt. Egy kirndulson termszetesen tbb vr (pont) is rinthet. A tramozgalom jelvnye egy trkpet mintz, ahol fehr alapon a zld foltok a Mtra erdeinek krvonala, a piros pttyk a vrak helye, a hatrol vonalak a Budapest - Miskolc, a Hatvan - Somoskojfalu s a Kisterenye - Kl-kpolna kztti vastvonalak, alul piros sznnel vben a felirat: VRAK A MTRBAN. A jelvny ktfle kivitelben kszl: aki a felsorolt 44 vr s erdtemplom kzl legalbb huszonkettt felkeresett s az ott elhelyezett tbln s/vagy felfestsen lv hrom pttybl ll azonost jelet a fzet utols oldaln a megfelel ngyzetbe tmsolja, kitzt kap, melynek kltsge az igazolfzet rban mr benne van. Azok a teljestk, akik valamennyi pontot begyjtik, s a megfelel ngyzetekbe blyegeznek az gasvri turistahzban, a Vidrczky csrdban, Galyatetn a Klker SC kulcsoshzban, a Ssti kempingben s a Fels-Tarjnknl (OKT blyegz, ide vigyetek blyegzprnt), majd a fzetet s 2000 forintot a tramozgalom tmogatsra a fenti cmre elkldik, nvre szl, sorszmmal elltott (a „Brzsnyi Vrak” jelvnyhez hasonl killts) jelvnyt kapnak. Ehhez mindkt esetben az kell, hogy a kitlttt (leblyegzett) fzetet az albbi cmre megkldjk: Szdeczky-Kardoss Gza 1181 Budapest, Csontvry u. 39. A fzetet a teljests tnynek igazolsa utn a kitzvel egytt visszakldjk, vagy megfelel nneplyes krlmnyek kztt a jelvnyt s a hozzjr igazol oklevelet tadjuk. Informci: a 06-30-35-439-35 mobil, a 06-1-290-38-14 vezetkes telefonszmon, vagy a szadeczky-kg@freemail.hu e-mail cmen kaphat. A tramozgalommal kapcsolatos egyb tjkoztatsok megtallhatk a www.matra.hu/varak internetes cmen. A trafzet beszerezhet:
A Magyar Termszetbart Szvetsg irodjban (1065 Budapest Bajcsy-Zsilinszky Endre t 31. II./3, telefon: 3112-467, fax: 3531-930, postai cm: 1396 Budapest Pf. 483, e-mail: mtszhir@c3.hu), a gyngysi Tourinform irodban (Gyngys, F tr), tovbb a Mtra, a Brzsny s a Pilis hegysgek turistahzaiban. (Ez a felsorols mg bvlni fog.)
Az igazolfzet vrhatan 2005 els felben fog megjelenni.

 

Elsz helyett nhny szemlyes gondolatot szeretnk elmondani

 

Hszegynehny ve a Dunntlon egy jelvnyszerz tramozgalom pontjt kerestem. Az igazollapra blyegeztem, de fogalmam sem volt rla: mirt tartottk a szervezk rdemesnek arra, hogy az rintpontok sorba felvegyk. Sokat bosszankodtam akkor ezen, s elhatroztam: ha egyszer ehhez hasonlt szervezek, rszletes ismertett rok - vagy ollzok ssze - a tudnivalkrl. 1998 novemberben megcssztam. Az esst kezemmel tomptottam, s a bal csuklm eltrt. Arra gondoltam: milyen j, vgre gy lehetek betegllomnyban, hogy kzben szabadon trzhatok. rmm az els kirndulson szertefoszlott, ugyanis felkttt, begipszelt kzzel bizonytalann lett a jrsom, s egy jabb baleset mg nagyobb bajok forrsa lehetett volna. Maradt ht a „szrazedzs”. Trkpbngszs, olvass, tratervek ksztse. gy fordult figyelmem a vrak fel, s jtt a gondolat: mi is szervezhetnnk egy jelvnyszerz tramozgalmat. Unokacsm, Szdeczky-Kardoss Tams sszehozott els felesge desapjval: Novki Gyula bcsival, ki mr a hetvenes veit tapossa, de mg ma is fiatalos lendlettel jrja a terepet, kutatja s mri fel az s- s kzpkori fldvrak rejtlyeit. Itt szeretnk ksznetet mondani azrt az nzetlen segtsgrt, mellyel elhalmozott, rendelkezsemre bocstva rtkes feljegyzseit, trkpvzlatait, knyvtrt s gazdag tapasztalatait. Az elmlt vek bebizonytottk a Brzsnyi Vrak trafzet ltjogosultsgt. A vrakrl az tlagember szmra is kzrthet, rszletes kiadvny nemigen jelent meg az elmlt vtizedekben. Az satsok beszmoli csak kis pldnyszmban jelenhettek meg, s ma mr szinte hozzfrhetetlenek. Meglepett, hogy az els fzeteket nem a turistk, hanem az erdt jr favgk, vadszok s erdszek vettk meg, akik a sncokat rgtl fogva jl ismertk, de kvncsiak voltak trtnetkre s az satsok eredmnyeire. Msok csak meglttk, s kedvet kaptak a hosszabb trk bejrshoz. Voltak, akik az orszg msik vgbl jttek egy htre a Brzsnybe, s a fzet adta programjuk gerinct. A Brzsnyi Vrak tramozgalom megszervezsvel volt egy msik clom is. Szerettem volna minl tbb tratrsamat bevonni a dologba, mert az egytt vgzett tevkenysg a legjobb kzssgteremt. Ahogy ez mr lenni szokott, a munka - s annak rme - java rm maradt. Alig egy tucat segtom volt. A Brzsnyi Vrak tramozgalom mai llapota (jelzsek felfestse, tblk kihelyezse, az igazolfzet helyesbtse s j kiadsa) az munkjukat dicsri. A tjfutk s nhny trkpismer bartom azt tztk maguknak clul, hogy a Brzsny eddig nem jrt rszeire is eljutva, valamennyi vrat felkeresve gazdagtsk ismereteiket.
Az kedvkrt ollztam ssze ezt az jabb fzetet, ezttal a Mtrrl.
Kvnom: legyen nektek is legalbb annyi rmtk tritokon, mint amennyi nekem jutott a vrak bejrsakor! A Mtra vrai nmileg eltrnek a brzsnyiektl. Itt is vannak ks bronzkori fld-, msutt ksncok. Kirlyi vrak, kzpkori magnvracskk, fldsncok s palnkvrak mg fellelhet nyomai. Sajnos olyanok is akadnak, melyeket az jkorban knyers cljbl elbnysztak, s ma mr csak tredkei maradtak rnk. 2004 oktberben mg lttam a Verpelti fldvrat, de vajon meglesz-e, mire az igazolfzet nyomdba kerl?!?
Vajon sszefogssal meg tudjuk-e lltani a dzerokat, markolkat, dmpereket s a mgttk ll j terlettulajdonosokat, hogy alig flhektros szlvel beltetend terletrt ptolhatatlan kultrtrtneti emlket semmistsenek meg? A magasan fekv vrakban nem volt sats, tbb helyen mg cserepeket sem lehet tallni. Kormeghatroz leletek hjn csak mreteik s elrendezsk alapjn lehet tallgatni: vajon mely idbl szrmaznak.
A lersok javt most is Novki Gyula bcsi bocstotta rendelkezsemre, de ahol volt sats, igyekeztem a feltrst vezet rgsz sszefoglaljnak lervidtett vltozatt kzlni, ezzel is sznestve a tartalmat. A ms forrsokbl szrmazott anyagrszeket dlt betvel jeleztem (lsd a felhasznlt irodalom jegyzkt). Mivel a vrak tbbsge utaktl tvol esik, rviden lertam az ltalam javasolt megkzeltst. Ahol a turistatrkpre hivatkozom, ott mindig a 2002-ben a Cartographia Kft. ltal kiadott trkpre, illetve a vele egy idben kiadott Mtra atlaszra gondolok.
Szabadidm korltozott, de elre egyeztetett idben rmmel vllalok travezetst a Mtrban, Brzsnyben, vagy az orszg ms tjegysgben. Ezton szeretnk ksznetet mondani mindazoknak, akik tleteikkel, szrevteleikkel s munkjukkal tmogattk a tramozgalom tovbb fejlesztst. rmmel fogadnm azok jelentkezst, akik szvesen segtennek a tblk feljtsban, oszloplltsban, jelzsfestsben. Szeretnnk a vrakban elhelyezett tblk s felfestsek helyt GPS koordintkkal is megadni, ezzel is knnyebb tenni azok megtallst. Ha ebben segtentek, az nagyon j lenne!

 

Pestszentlrinc, 2004. december Szdeczky-Kardoss Gza

 

A vrak listja s megkzeltsk

 1. Abasr, Hajncs-k
  A ksncok megkzeltsre kt irnyt ajnlunk:
  1. Kkestetrl a piros sv turistajelzsen a Ngyeshatrig, majd innen a zld hromszgn a Kis-k mellett-felett kanyarg erdszeti feltrtig kell haladnunk, az t b fl rt vesz ignybe. A jelzst elhagyva a szlltton Ny-i irnyba haladunk 300 mtert. Itt egy -D irny felhagyott szekrutat kereszteznk, melyen D-i irnyba leereszkednk. 400 mter utn elrjk a turistatrkpen jellt „Zrt vadgazdlkodsi terlet. Belpni tilos!” lakattal zrt kapujt. A kaputl jobbra 10 mterre ltrs tkel, de semmilyen felirat nem tiltja a belpst. A biztonsg s a flrertsek elkerlse rdekben azt javaslom, hogy a kerts mentn jobbra, majd a sarkon befordulva D-i irnyba haladva menjnk el a Hajncs-k nyerge melletti kapuhoz, s az itt tallhat ltrs tjrn menjnk be.
   (Innen az t a gerinc bal oldaln 800 mter utn elri a Hajncs-k nyergt. Magasles, „gmeskt rendszer vadetet”, jobbra 150 mterre lezrt kapu a kertsen, mellette ltra, s itt sincs semmilyen tilt tbla.)
   A terletet az Egererd Rt. brbe adta egy vadsztrsasgnak. Ezrt javaslom, hogy a terletre csak vilgosban, feltn szn ruhba menjnk be a balesetek elkerlse vgett.
   A nyeregbl akr mr toronyirnt is mehetnk a Hajncs-k cscsra (4-5 perc, kzben 50 mteren grgeteges, szikls terep). A hromszgelsi pontot elhagyva kb. 140 mterre talljuk az els ksncot. Ennek kapujtl jobbra, a tlgyfa trzsre erstettk fel a tblt. Irnyunkat tartva, a gerincen tovbb haladva 160 m utn rjk a msodik ksncot. A hromszg jelzstl a sncokig 18-20 perc.
  2. A Rnya-k fels snctl, a Kkunyh romjtl 150 m-re lv lapos nyeregben vadetet s telgazs van. Itt a legbaloldalibb (K-i irnyba tart ton) indulunk el. 600 mter utn nyiladkot kereszteznk. Az t az oldalgerincet kerlve, lassan emelkedve jobbra, K-i irnyba fordul, s a vadgazdlkodsi terlet kapujhoz r. A ltrn tmszva (elttnk 150 m-re a nyereg) 50 mter utn a magaslesnl jobbra indulunk a kerts mentn D-i irnyba tart tra. 200 mter utn balra felkapaszkodunk a gerincre, a Hajncs-k cscshoz, majd tovbb a mr fentebb lertak szerint. A Kkunyhtl a Hajncs-k sncig flra az t. A kt bronzkori sncvrat egy trn clszer bejrni.

 2. Abasr, Rnya-brc
  A Rnya-brc sncainak megkzeltsre hrom irnyt ajnlunk:
  1. Kkestetrl a Hajncs-knl lertak szerint, majd a Hajncs-k nyergbl a kapu melletti ltrn kimszva az ton tovbb kb. 25 perc alatt rnk a lapos nyeregbe, ahonnan mr lthat a 150 mterre lv snc s a Kkunyh romja.
  2. Kkestetrl a piros sv jelzsen a Ngyeshatrnl lv eshzig. Innen Ny-ra indulunk tovbb ugyanezen a jelzsen. 340 mter utn a balra, DNy-ra kigaz szekrtra trnk. Kb. 2 km utn rjk el a Rnya-brc lapos nyergt (jobbra vadetet), majd 150 mter utn a ksncot s a Kkunyh romjt. A tblt a rom melletti tlgyfa trzsre erstettk. A Ngyeshatrtl kb. 35 perc.
  3. Mtrafredrl a piros sv jelzsen a Kporos-tet s a Csepeg-forrs rintsvel kapaszkodunk a Peres-brcre. Flra alatt egy bekertett fiataloshoz rnk, melynek terletre ltra segtsgvel jutunk be. 430 mter utn elrjk a kerts msik vgt, ezen szintn ltrn jutunk t. Az utunkat itt keresztez erdszeti fldton jobbra, DNy fel fordulunk. Az t kanyarulatokkal keresztezi a Peres-brcet s a Szraz-Kesz vlgyt, majd tartva a DNy-i irnyt a turistattl kereken 1 km-re egy szles nyiladkban vezet msik fldutat r el. Ezen kanyarodjunk balra, s 150 mter mlva elrjk a Rnya-brc nyergnek szles tisztst. Az trl letrve tartsuk irnyunkat a vaditat medence s a magasles mellett, s jabb 150 mter mlva talljuk a ksncot s a Kkunyh romjt. Az t a turistat elhagystl szmtva kb. 20 perc.

 3. Apc, Somly
  A Somly krli fldutakat - melyeket a turistatrkp jell - javarszt jrhatatlan bozt ntte be. A cscs megkzeltsre kt lehetsg van:
  1. Gyalogosan: A vastllomsrl a 1,5 km-es bektton a falu fterre, az Erzsbet trre jutunk (20 p). Itt jobbra, a Petfi utcra fordulunk, s az 1848-as emlkmhz rnk (3 p). A hromszg alak tr hts sarktl balra az rok utcn (2 p) megynk ki a falubl (8 p). Az utca fldtban folytatdik. 300 mter utn balra jl kitaposott svnyre trnk (5 p), mely a trkpen is jelzett baloldali bnyagdr mellett a Somly DNy-i gerincre vezet. Korbban erre mentek fel a siklernysk, mg a termszetvdk ki nem tiltottk ket. A vastllomstl a cscsig sszesen kb. 1 ra 10 perc.
  2. Aki autval rkezik, jobban teszi, ha a kocsit az Apc - Rzsaszentmrton kztti orszgt nyergben hagyja, s a gerincen Ny-i irnyban halad, erdszeti terepjrk ltal kitaposott ton indul el. Az erdcscsknl a baloldali utat vlasztva az erdn t gyalog megy fel. A mttl a cscsig kb. 25 perc. (Az itt lert tra turistajelzst terveznek festeni, mely az jabb trkpeken mr minden bizonnyal brzolva lesz.)
   A jelzst a cscs hromszgelsi pontjnak betonjra festettk fel.

 4. Gyngys-Mtrafred, Remete-brc (Pognyvr)
  Kkestetrl a kk kereszt jelzsen ereszkednk lefel Mrtafred irnyban. A Remete barlang kigazst elhagyva, a Vaskapunl, ahol a jelzett t keresztezi a kosncot, oda festettk fel a jelet egy fa trzsre. A sncokat termszetesen a kk kereszten Mtrafred s a Benevr fell is el lehet rni.

 5. Gyngys-Mtrafred, Dobog-hegy
  Mtrafredrl a srga hromszg jelzsen 10 perc alatt rnk a Dobog-hegyre, a Kozmri- kilthoz. Innen a hegy cscst kerlve Ny-ra haladunk mg 150 mtert, s ahol az t keresztezi a sncot (sr boztban), oda festettk fel a jelet egy molyhos tlgyfa trzsre. Mtrafredtl 12 perc.

 6. Gyngyssolymos, Eremny-tet
  Az Eremny-tetre kt irnybl juthatunk fel:
  1. Mtrafredrl a zld sv jelzsen a Kis-hegy, Eremny-tet nyergbe rnk (Halusks-rt). A jelzett t svnyt egy az erdszet terepjr auti ltal hasznlt szles taposs keresztezi, mely az Eremny-tet gerincnek bal oldaln kanyarog felfel, egy magaslesnl s szrnl r vget. Innen eddigi irnyunkat tartva, jl taposott svnyen haladunk tovbb felfel a ligetes erdben.
   Ahol a felhagyott szekrtt szlesed svny a sncot keresztezi, oda festettk fel egy fa trzsre a jelzst.
  2. A Ss-ttl a srga kereszt jelzs Ny-i irnyban tvg a rten, majd egy aszfaltozott trsgre r (szemeteskukk). Itt balra rtrnk a fehr alapon kk tljelzsre (elhanyagolt), mely Ny-i irnyban halad. Kb. 250 mterre jl taposott svny gazik ki belle balra, mely az Eremny-tet DNy-i oldaln vezet. Miutn a felfel jv ksncot keresztezzk, balra fordulunk s a gerinc Ny-i letrsnek szln rakadunk a felhagyott szekrtra. Ezen 300 mtert haladunk lefel, s ahol az t keresztezi a ksncot, oda van felfestve a fa trzsre a jells. (Ha alulrl jvnk, knnyebb a tjkozds.)

 7. Gyngyssolymos, Kis-hegy (Cski-tet)
  Mtrafredrl a zld sv jelzsen jutunk a Kis-hegy s az Eremny-tet kztti nyeregbe, a Halusks-rtre A Cserk-bnya K-i szltl D-i irnyban indul egy szekrt fel a Kis-hegyre. Elbb meredeken, aztn lanksabban, balra kanyarodva keresztezzk a krsnc szles prknyt. Ahol az t az egyenes sncot keresztezi, ott ri el a gerincet. A zld sv jelzstl kb. 15 perc, Mtrafredtl 50-55 perc.

  A jelet ide festettk fel egy t menti fa trzsre.
 8. Pard, Vrhegy
  Itt is kt megkzeltsi lehetsget ajnlunk:
  1. Ha Pardrl Pardhuta fel megynk a mton, Pard kzpontjtl 1 km-re jobbra kigazik egy aszfaltt, mely a szemtlerakhoz vezet. Innen gazik ki az a fldt, mely elbb a Hideg-kt fel tart, majd balra felkapaszkodik a Hrsas-kt vlgybe, majd a Vrhegy gerinct elrve jobbra fordul K-nek a Vrpince-hegy irnyba. A msodik nyeregben egy magaslest tallunk, s tle 60 mterre szt s szrt. A sztl balra, elre egy szederrel bentt keskeny vgs vezet a Vrpince-hegyre, de knnyebben haladunk a feltiszttott rudas erdben. A sztl 55 mterre talljuk a bronzkori snc teraszt. Pard kzpontjtl a sncig az t kb. 1 ra 20 perc. Ide festettk fel a jelet kt 12-15 centi vastag fra.
  2. A gerincen tovbbhaladva 180 mter utn rnk a csccsal egy vonalba. Innen tovbbi 60 mter a Vrpince nev kbnya. Valsznleg kincskeresk stak a termszetes eredet hasadk mentn.
  3. Pard futcjrl a templommal majdnem szemben indul D-nek egy utca. Innen az elsn, a Bke utcn jobbra fordulunk. Az utca vge balra, D-i irnyba a hegy fel fordul, s a dombtetn egy kaszl mellett r vget. Itt jobbra fordulva tvgunk a fves trsgen, s a rt bal fels sarkbl indul svnyen, elbb bentt nyiladkon, majd az irtsokat balra kerlve tiszttott alj erdkben haladunk felfel. Kt szintt keresztezse utn a harmadikon kb. 80 mtert jobbra haladva elrjk a hegy K-re lefut, meredek gerinct. Ezen mr reg bkksben felfel kapaszkodva 380 mter magassgban kzpkori bnykat kereszteznk, majd a cscs kzelben a szedres, csalnos rszeket balrl kerlve a Vrpince kbnyjhoz rnk. Innen az erdben irnyunkat tartva, a gerinccel prhuzamosan haladva 240 mter utn rjk el a 3-4 mter szles bronzkori snc prknyt s a felfestett jeleket. Pard templomtl a sncig kb. 3/4 ra.
   
  • 9. s 10. Gyngyspata, Vrhegy
   Gyngyspatn a gtikus templomtl K-i irnyban, Gyngys fel indulva 80 mter utn tkelnk a patak hdjn, majd balra fordulunk a kk irnytott kr jelzsen. A patakkal prhuzamosan haladva (itt mg velnk tart a srga jelzs is) Ny fel 250 mter utn a pinck kztti ton felmegynk a Vrhegyre az orszgzszlhoz. A kzpkori vr jelzst a zszlrdra festettk fel. A tblt ettl K-i irnyban, a vzm vdterlete fel, a Vrhegy legmagasabb pontja kzelben egy fra erstettk.
   Az ton a vzm terlete mellett elhaladva a letrsben megnzhetjk a feltrs sorn szabadon hagyott megsott sncot. Jl lthatk az elszenesedett fagerendk s a snc keresztmetszete.
   Ha eddigi irnyunkat tartva haladunk K fel (tovbbra is a kk irnytott kr jelzsen), kb. 400 mterre talljuk a X. szzadban plt Szent-Pter templom alapfalait. 2002-ben a polgrmesteri hivatal krbeltettette bokrokkal, s egy emlkkvet lltattak. Ennek htoldalra festettk fel a bronzkori fldvr jelt, mert a hajdani snc terasza ettl kb. 20 mterre szeli t a dombhtat. A kt jelzs klnbz, hogy az ideltogatk az egsz vrat bejrjk.

  • 11. s 12. Mtraszentimre, gasvr
   Az gasvri turistahztl az gasvr cscsn keresztl a Szamr-kig az Orszgos Kktrval prhuzamosan, a gerincen a kk hromszg jelzs vezet.
   A turistahztl szaki irnyban meredek kapaszkodval jutunk az gasvr Ny-i, alacsonyabbik cscsra. Itt helyeztk el a kzpkori vr tbljt, s festettk fel a jelt egy-egy feketefenyre.
   A turistajelzsen tovbb haladva kb. 95 mter utn feljutunk a fcscsra, majd jabb 150 mter utn elrjk a legfels sncot. A kutatk gy vlik, hogy ez a kzpkori vr hatra. Innen 30 mterre van a fels, s tovbbi 50-60 mterre az als bronzkori snc. Az als snctl a Szamrk kb. 7-800 mterre van. A Bronzkori vr tbljt s felfestst a fels snc s a turistajelzs keresztezsbe szereltk, illetve festettk fel egy-egy fra.

  • 13. s 14. Mtraszentimre, vr
   Az vrat kt irnybl kzelthetjk meg:
   1. Mtrakeresztes als autbusz-meglljtl K-i irnyban indul a Csrg-patak vlgyben a piros sv jelzs. A falu utols hzai utn (4-5 perc) ebbl balra gazik ki a zld kr jelzs. Ezen haladva 10 perc utn elrjk a bronzkori snc DK-i oldalt. jabb 5-6 percre van a Zoltn-forrs, majd 4 perc elteltvel rnk a snc K-i kapujhoz. Itt szereltk egy fra a bronzkori snc tbljt s festettk fel egy msikra a jelt. A kzpkori vr tbljt s felfestst az vr cscsn ll villmslytotta tlgyfa trzsre szereltk, illetve festettk fel. Ez a kzpkori vr Ny-i sarkn tallhat. Tle D-re 60 mterre lthatk habarcsos kvek s nmi falmaradvny. Jl lthat, hogy amg a bronzkori snc lapos bakhtat alkot, addig az rpd-kori les gerincet kpez. Ha a leomlott fal trmelkt elhordank, mg tbb mter magas falak kerlnnek a felsznre.
    A cscstl a gerincen K-re haladva 220 mter utn meredek, szikls leszakadshoz rnk, csak megkerlve, oldalrl tudunk alja kerlni. Valsznleg itt llhattak a kzpkori vr pletei.
   2. A msik megkzelts a turistahz fell van. A hztl a zld sv jelzsen indulunk Ny-i irnyba. 12 perc utn rnk a Ktvr-kzti vlgy fels vghez, a Kkapuba. Itt gazik ki a srga sv s a zld kr jelzs. Mi ez utbbin haladunk tovbb D-i irnyba. Az elgazstl 6 perc alatt rnk a bronzkori snc K-i kapujhoz. Itt helyeztk el a bronzkori vr tbljt s felfestst.
    Innen a sncot Ny, majd Ny-i irnyba kvetve jutunk fel a cscsra, a kzpkori vr tbljhoz s felfestshez.

    Figyelem! A fent emltett zld kr turistajelzs nyomvonala vrhatan 2005-ben termszetvdelmi okokbl thelyezsre kerl!

  • 15. s 16. Sirok, Kis-Vrhegy
   Sirokon a sportplytl dlre, az aszfaltt felett 10 mterrel egy rgi, erdvel bentt bnyaudvar van. Ennek bal oldaln, a vzmosson megynk meredeken fel, majd ahol kicsit lanksabb vlik, az -i gerincet kvetve rjk el a ketts teraszt. A fociplytl kb. 250 mter, 120 mter szint, s kb. 8-10 perc.
   A tblt s felfestst a hegy -i gerincnek s a snc terasznak metszspontjba festettk, illetve erstettk fel egy-egy tlgyfa trzsre.
 
 1. Domoszl, Oroszlnvr
  Az Orszgos Kktra Kkestetrl Sirok fel halad jelzse a vr -i sncn halad el.
  A jelzst a sncrok bels oldaln ll bkkfra festettk, a tblt a hajdani kerts oszlopra csavaroztuk fel.
  Mivel a sncok kort csak satsokkal lehetne eldnteni, s a vr kiterjedse nem tl nagy, gy itt nem tettnk ki kln kzpkori s kln bronzkori tblt. Br a hegy oldalt bort bronzkori cserepek azt ltszanak bizonytani, hogy itt az skorban is volt telep.

 2. Doroghza, Kastly-tet
  Doroghza futcjn, a Szent Istvn ton DNy-i irnyban az autbusz-fordulig megynk. Itt balra a T-vlgyi-ton a msodik hd utn 100 mterrel (7 p) jobbra a fldtra trnk. 150 mter utn az t balra kanyarodik, mi jobbra egy forrs mellett kicsi svnyre trve tvgunk az erdn (40 m), majd a dombtet nyergre rve jobbra fordulunk. A mvelt terleten a gerincen haladva 150 m utn elrjk a sr cserjst. Az svnyen tovbb jabb 45 m a dombtet, ahol a sncgyr van. A buszfordultl a sncig kb. 15 perc.
  A jelet a cscson kzvetlen az svny melletti fra festettk fel 2004 szeptemberben. Az ta lehet, hogy a bokrok benttk, de ha az gakat szthajtjuk, knnyen megtallhat.

 3. Gyngys-Mtrafred, Benevr
  A Mtrafredrl a Kkestetre kapaszkod kk kereszt jelzs a Benevr sncn halad fel.
  A jelet a turistajelzs melletti falmaradvnyra festettk fel.

 4. Gyngys-Mtrafred, Muzsla-tet
  A Mtrafred feletti Muzsla s a rajta plt kilt a Mtrafredrl Mtrahzra tart srga sv turistajelzsen rhet el Mtrafredrl 10 perces stval. Vagy a ss-ttl a srga kereszt jelzsen a Rkczi-forrsig (10 perc), s onnan tovbb dli irnyba a srga sv jelzsen 390 mterre keresztezi a jelzs a flkr alakban hzd snc szaki vgt, majd 60 mterrel arrbb a kilthoz rve, annak feljr lpcsjvel szemben kb 5 mterre a bokrok kztt rjk el a snc dli vgt.
  A jelet a kilt ktalapzatra festettk fel.

 5. Gyngyssolymos, Dezsvr
  A vrat kt irnybl kzelthetjk meg:
  1. Akik a Mtrafred krnyki vrakat egy krtrval szeretnk vgigjrni, azok a zld sv jelzsen rkeztek a Kis-hegy, Eremny-tet kztti nyeregbe. Majd a Cserk-bnya mellett elhaladva balra letrnk a jelzsrl, s kimegynk a bnya -i sarkhoz (az ttl kb 60 mter). Innen jobbra -nak fordulva, kb. 20 mtert sr bokroson tvgva, majd fiatalos, knnyen jrhat erdben, a bal oldali meredly szln haladva 200 mter utn elrjk a Dezsvr snct. Innen 15 mterre kilt, padokkal. A zld jelzstl kb. 6-8 perc, Mtrafredtl ra.
   A jel a kilt szikljra van felfestve.
  2. A Mtrafredrl, Lajoshzra kzleked kisvonatrl Cserk vasti megllban szllunk le, s a srga hromszg jelzsen 5 perc gyaloglssal fent vagyunk a kiltban. A 2004-ben kialaktott jelzs tovbbvezet Lajoshzra.

 6. Gyngyssolymos, Nyesettvr
  A galyateti autparkoltl egytt indul K-i irnyba az Orszgos Kktra, a srga sv s a piros kereszt jelzs. 100 mter utn mi jobbra a kk s srga sv jelzseken haladunk tovbb. jabb 650 mter utn balra tr el az Orszgos Kktra, majd a srgt kvetve 220 mter utn keresztezzk a mutat. jabb 200 mtert megtve egy irts szlre rnk, szemben mr ltjuk a Nyesettvr tmbjt. Eddigi irnyunkat tartva a j kveston tovbbhaladva tvgunk egy dzerton a 150 mterre lv erd sarkhoz. Itt a turistajelzst elhagyva jobbra trnk egy jl taposott svnyre, s az irts, s az erd hatrn, majd fel a gerincen, az irtson tvgva rnk a vr sncgyrjnek -i szlhez. Galyatet - Nyesettvr 25-30 perc. A srga sv jelzstl a sncig 4-5 perc.
  A jelzst ide festettk fel egy ids bkkfa trzsre.

 7. Gyngyssolymos, vr
  A Gyngysolymosi vrhoz Galyatetrl a Nyesettvrnl mr lertak szerint induljunk el. A jelzs a Nyesettvr K-i oldaln vezet el, majd lerve egy erdszeti mtra, jobbra fordulunk, Az vlt-hegy gerinct elrve egy kerts sarknl balra kanyarodunk; elbb szintben, majd a gerincet elrve, a szles trl letrve a gerincen halad svnyre trnk. Balra kerts s erd, jobbra tarvgs. 200 mter utn ismt erdben visz lefel az t, majd egy szintutat kereszteznk. 520 mter utn jobbra bkks, balra tarvgs. 350 mter utn kigazik a srga kereszt jelzs, az irts tls szln mr ltszik az vr kigaz gerince. jabb 200 mter utn az t enyhn jobbra kanyarodva bevlt az erdbe. Mi eddigi irnyunkat tartva a DK-i oldalgerincre trnk, s 150 mter utn elrjk az vr snct. Az erdszeti mttl a snc kb. 28-30 percre van. Galyatettl kb. 1 20 perc a tiszta menetid. A vr a srga sv jelzsen Gyngyssolymos fell is megkzelthet.
  A jelzst a sncrkban ntt bkkfa trzsre festettk.

 8. Gyngystarjn, Vilgosvr (Vilgos-hegy)
  A Vilgos-hegyre a Gyngystarjnbl Tt-hegyesre halad zld hromszg jelzsen juthatunk fel. A tblt s a felfestst a cscs kzelben lv fra helyeztk el.

 9. Hasznos, Cserteri vr
  A falubl az gasvrra vezet zld sv jelzsbl zld rom jelzs gazik ki. Ez jelenleg alig tallhat, de a boztbl magasan kill falmaradvnyok mr messzirl lthatk. A romterletet svnyek sokasga hlzza be. A jelzst a legmagasabb falrsz keleti oldalra s a tzrak hely melletti alacsony falra festettk fel.

 10. Kisnna, Mr vr
  A kzsg dlnyugati rszn a Gyngys-Eger mt mellett egy alacsony dombon emelkedik a szablytalan alaprajz, ketts falgyrvel vezett erssg.
  A vrba vezet fahddal szemben, az regtorony pillrre van felfestve a jel. A tblt a hd korltjra csavaroztuk.

 11. Markaz, Markazi vr (Aba Smuel vra)
  Markazrl, a posta melletti autbusz-megllbl a zld rom jelzsen jutunk fel 35-40 perc alatt a Vr-brc nyergbe. Innen 2-3 perc a vr. A tblt a msodik rok feletti dombon ll, fakn ltal agyongytrt fcska trzsre erstettk fel. A felfestst a vr DK-i (legmagasabb) falra festettk.

 12. Mtraalms, Galyavr
  Mtraalms autbusz-fordultl a kk kereszt s piros hromszg jelzseken indulunk el jobbra, felfel, DNy-i irnyban. A haranglbnl ismt jobbra trve felmegynk a betont vgig, majd balra elhanyagolt gymlcssn keresztl vezet egy jl taposott svny. (Vlheten a gymlcss tulajdonosa megunva, hogy mindenki az birtokn vg keresztl, barna festkkel lekente a jelzseket kb. 150 mteren keresztl.). Feljebb, a gerincen mr kitn minsg a jelzs. Aki a Galyavr fell rkezik, azt nem zavarja a jelzsek eltntetse, hiszen msfel gy sem tudna lejnni. A kt jelzs elgazsnl mi a piros hromszget kvetjk, s a buszvgllomstl a Galyavr cscsig kb. ra a tiszta menetid. VIGYZAT! A Galyavr oldala meredek, ess vagy jeges idben igen veszlyes lehet!
  A jelzst a sncok melletti bkkfa trzsre festettk fel.

 13. Mtraderecske, Kanzsvr
  A vr megkzeltsre kt irnyt ajnlunk:
  1. Aki gyalogosan - vonattal - rkezik, annak legclszerbb Mtraderecske vastllomson leszllni, s onnan a srga rom jelzsen jnni a vrba. A vastllomstl a vrig kb. 20 perc.
  2. Akik autval rkeznek, azok a Recsk-mtraderecskei mton a Hromhnys nev tanynl trjenek be a dlnyugati irnyba tart fldtra. Szraz idben egsz a vr al be lehet menni (s megfordulni).
   Kzvetlen a torony alatti oldalt a terepmotorosok gy sszejrtk, hogy jobb 50 mterrel arrbb, a jelzssel prhuzamosan rdemes az erdben fel- s lemenni. A hegy D-i s Ny-i oldala fiatalos akcsarjadkkal van benve, gy errl nem j a megkzelts. Az orszgttl Hromhnys puszttl a vrig (gyalog) 18-20 perc, a vr alatti reg nyrftl (ahol a kocsival szraz idben meg lehet fordulni) 6-8 perc a vr.
  A jelet a torony falra festettk fel.

 14. Mtramindszent, vr vagyVralja
  Az vrat is kt irnybl kzelthetjk meg:
  1. Mtramindszent vastllomsrl a sneken tkelve balra, K-i irnyba indulunk. A fatelepet megkerlve, annak kertse mellett a turistatrkpen is jellt elhagyott majorhoz megynk (2 km, 30 perc, ess idben nehezen jrhat!). Az t innen tovbb folytatdik, s az Ivnyi-patak vlgybe fordul. A magasfeszltsg vezetk eltt 200 mterrel balra, egy gyalogtra trnk s tkelnk a patakon (18 p), majd D-i irnyba a patak mentn a kaszln folytatjuk utunkat. 600 mter utn (10 p) balra betrnk a Szrs-k, Vralja gerincek kztti vlgybe vezet tra. Ezen 70 mter utn jobbra a vralja -i gerincre kikapaszkodunk. A gerincen haladva 14 perc alatt rnk fel a sncokhoz. A vastllomstl a vrig egy ra.
  2. Aki jl tud tjkozdni, az a Galya-tet -i gerincn leereszkedve a megyehatrt s a gerinceket kvetve kb. 3 ra alatt szintn eljuthat a vrhoz. A turistatrkp adatai itt pontosak.
  A tblt s a felfestst a cscson kt egymssal szemben ll ids tlgyfa trzsre erstettk, illetve festettk fel.

 15. Nagybtony, Orosz Mtys vra
  A turistatrkpen jelzett Orosz Mtys sziklt sokat kerestem, vgl a mtraalmsi erdsz mutatta meg. Megkzeltse valban nem egyszer.
  1. Mtraalmsrl a kk kereszt, piros hromszg jelzseken indulunk el a Galyavrnl lertak szerint. A jelzselgazsban most a kk kereszt jelzsen megynk tovbb, egszen a Bkk-ktig. VIGYZAT! Az svnyt a 2000. vi eszsek tbb helyen elmostk. Kzvetlen a forrs utn a turistatrkp jell egy jelzetlen utat, mely kzel szintben az Orosz Mtys sziklhoz vezet. Ez az t 250 mter utn ktfel gazik. Mi a bal oldali utat kvetve, a Gykeres-tetrl lefut gerinc fels, bal oldali nyergbe kapaszkodunk. (Az svnyt hrom, prhuzamos egy mter mly vzmoss ksri.) A nyeregben egy 2002-ben leirtott terlet als sarkhoz rnk. Jobbra fentebb, az irts kzepn, kb. 300 mterre egy magaslest ltunk. A lestl lefut gerinc vgn van a snctvgs. Mi jobban tesszk, ha kicsit jobbra leereszkedve az irts s a szlerd hatrn kapaszkodunk fel igen meredeken a nyergecskbe, majd a msodik gerincen le. Az irts szltl kb. 160 mterre talljuk meg az tvgst. A Bkk-kttl kb. 40 perc.
  2. A kk kereszt jelzsen a Bkk-kttl tovbb megynk, tkelnk a Gykeres-tet s Sebestynvr kztti vlgy patakjn, majd ebbl kikapaszkodva egy erdszeti fahord utat kereszteznk. Ezen balra fordulva 60 mter utn egy msik 2002-ben leirtott rsz szlhez rnk. A vizenys rtet inkbb jobbrl, a szlerdbe trve kerljk meg, majd az irts tls szln a patakon tkelve meredeken kapaszkodunk fel az elttnk magasod sziklhoz. A tmbt balrl kerlve rnk fel a gerincre az tvgshoz. A kk kereszt jelzstl kb. 25 perc.
  3. A piros hromszg jelzs a Galyavrtl dlre egy erdszeti dzerutat keresztez, mely jobbra, nagyjbl szintben haladva Mtraszentlszl fel vezet, s amelyet a Sebestynvr utn a kk kereszt is keresztez. A kt jelzett t kztt, nagyjbl flton van az els megkzeltsben mr lert hegyoldal a magaslessel. A dzerttl az irtson tvgva ez kb. 250-300 mterre van, majd innen tovbb le a gerincen 80 mterre talljuk az irts szlt. Ettl balra kb. 60 mterre a msik lefut gerincen jabb 160 mtert kell haladnunk lefel, hogy elrjk a sziklt erdd alakt tvgst.
  A jelzst az tvgs melletti bkkfa trzsre s a gerinc vgn lv sziklra festettk fel.

 16. Pard, Marhd (K-i s Ny-i cscs)
  A sncok megkzeltse kt irnybl clszer:
  1. Pardfrdrl a srga s zld sv jelzseken az erdszeti mton az Ilona-vlgyben haladunk D-i irnyba. Feljebb a zld kr jelzsen az Ilona-vzesst mellzve a Fi Marhd vlgyn kb. egy kilomter utn a nyeregben a jelzs balrl egy bekertett tisztst kerl meg. (A turistatrkp etett jell ide) A jelzst jobbra elhagyva tvgunk a tisztson, majd a Marhd DNy-i gerincn tlgyes szlerdben felballagunk a Ny-i, majd tovbb a K-i cscsokra. Pardrl a Marhd cscsig gyalog kb. 2 ra.
   Mivel mindkt cscson kt klnll erdts van, gy ms jellst festettnk fel a K-i, s mst a Ny-i cscsra, hogy az ideltogatk a teljes gerincet bejrva gynyrkdjenek a sncokban s a szp kiltsban.
  2. Az Orszgos Kktrrl a Markazi-kapuban a zld svjelzsre, majd az erdszeti mt (Hurok t) kanyarulatt elrve a zld kr jelzsre trnk. A fentebb lert tisztst elrve a tovbbi t megegyezik az ott lertakkal. A Markazi-kaputl a Marhd cscsig 18-20 perc.


 17. Pard, Vrsvr
  Jelzett turistat ide sem vezet. Kt megkzeltsi lehetsget ajnlunk:
  1. Pardfrdrl az Ilona-vlgyi mton a Mria kposzlopos tlgyfa mgtti svnyen betrnk az erdbe. 150 mter utn egy irts kertshez rnk. A kerts als sarkn a ltrn tmszva, a gerinclen vezet - elszr vzmosson, feljebb - gyalogton meredeken kapaszkodunk flfel. (A Vrsvr fiatalos fenyvese emberi gondatlansg miatt az 1990-es vek kzepn legett. Az szks fatrzseket kivgtk, elszlltottk, s helybe kocsnyos tlgy csemetket ltettek. 2004-ben ezek 80-150 centi magasak voltak.) Az ton a hegyre felrve kiderl, hogy ez csak elcscs, de innen mr alig 2-3 perc a kerts fels szle, mely a fcscs D-i oldaln hzd alacsony sncra plt. A kerts lyukn kimszva az -i oldalon, ahol a legmagasabb a snc, egy tlgyfa trzsre festettk a jelet. A Mria kposzlopos tlgyftl a sncig 25-30 perc.
  2. Pardfrdrl Recsk fel indulunk el a mton vezet piros sv jelzsen. A patak hdja utn 100 mterre egy szerpentinsvnyen indulunk fel a meredek oldalban (korbban padok is voltak mellette). Ahol az t keresztezi a Vrsvr-brc K-i gerinct, ott jobbra trnk a gerincet kvet tra, mely felvezet a snchoz. A mttl a sncig kb. 45-50 perc.


 18. Recsk, Szederjes-tet
  Ha az Orszgos Kktrn a Kkesrl Sirok fel megynk, a Szederjes-tet beton hromszgelsi pontjt elhagyva 140 mtert lefel haladunk. Itt az t enyhn jobbra kanyarodik. Mi balra letrve, eddigi irnyunkat tartva 220 mtert megynk mg a sncokig. (Kzben 60 mter utn jobbrl kerts szegdik mellnk.)
  A jelet a snc eltti tlgyfa trzsre festettk fel.

 19. Sirok, Vrhegy
  A vr megkzeltse:
  1. Gyalogosan a vrba Sirok falubl az Orszgos Kk jelzsen juthatunk fel kb. 600 m s 90 m szint megttelvel. A termskbl plt t vgtl 15 mterre jobbra, a bstya sarokfalra festettk fel a jelzst.
  2. A vr parkoljba autval a tblkkal jl jelzett aszfaltton jutunk fel. Innen szles betont vezet a nyeregbe (300 m). Itt rjk el a jobbrl, Szarvask fell rkez Orszgos Kktra jelzst, majd balra termskbl ptett ton jutunk fel a vrba (130 m) A parkoltl a vrig kb. 12 perc. A felfestst az ttal szemben, a bstya sarokkvre festettk. A tblt ettl jobbra, a sziklbl kinv, csenevsz nyrfra erstettk 4 mter magassgban.


 20. Szuha, Vrbrc
  Szuha falu D-i vgn a kzsgtbla eltt ktfel gazik az t. A jobb oldali Mtraalmsra, a bal a Gombs-rti dltelepre s tovbb Pardsasvrra vezet. A turistatrkp szerint ide rkezik -rl a Vrbrc fell a piros svjelzs, melyet utoljra valamikor a kilencvenes vek elejn jthattak fel. A farakod trsgrl a szls hz s a patak kztti szekrton -nak indulunk, 40 mter utn az t tkel a patak tloldalra. Mi nem itt, hanem jabb 70 mter megttele utn gzolunk t a patakon. (Itt talltuk az egyetlen piros sv jelzst, ami 2004-ben mg fellelhet volt.) 530 mteren keresztl a patakkal prhuzamosan a tvvezetk alatt baktatunk, majd utunk egy ers fldtba torkollik. Ezen jobbra fordulunk, majd 90 mter megttele utn a dombtetre rve balra, htra 35 lpst megtve (egy harckocsitekn mellet elhaladva) egy jabb gerincre rnk. Itt balra a fiatal akcsarjadkokkal benott gerinctra trnk (valsznleg ezt az utat akkor tapostk, amikor az satshoz 1969-ben terepjrval mentek, azta visszahdtotta az erd.) 150 mter utn az t a fiatalos akcosbl 40-50 ves tlgyesbe r s elenyszik. Eddigi irnyunkat tartva, a gerinc vonalt kvetve 110 mter utn rjk el a sncot, majd jabb 30 mter utn a cscson az sats gdrt.
  A jelet a cscson az idsebbik kttrzs tlgy trzsre festettk.

 21. Tar, Tar Lrinc erdtett udvarhza
  Tar Lrinc udvarhznak romjait a kzsg dlkeleti szln a temet mellett, a Szent Mihly-templomtl 150 mterre talljuk. A jelet a fal eltti emlkk htuljra festettk fel.

 
 1. Aldebr, Debri vr vagy Csalavr
  A vrnak ma mr nyoma sincs. A Vr utctl D-re a kertekben egy nagy mlyeds lthat a vr helyn. A Vr utca egyik udvarn mutattak egy nagy faragott kvet, amely lltlag a Vrdombrl szrmazik. gy tudjk sok kvet elhordtak innen ptkezsekhez.
  Tblt s felfestst itt nem helyeztnk el!

 2. Jobgyi, Vrhegy
  Szurdokpspki vastllomsrl K-i irnyba indulva 5 p alatt rnk a falu futcjra. Itt jobbra fordulunk, majd az telgazsban (5 p) ismt jobbra, egy zskutcba trnk, mely egykor a Jobbgyi s Szurdokpspki kztt lv katonai zemhez vezetett. Az t a falut elhagyva egy patakhdon megy t, majd a kzsgtblt elhagyva balra, az erd alatt egy szles fldtra fordulunk, s a patakkal prhuzamosan 360 mtert haladunk. Itt jobbra, a horhos mentn az erdszeti terepjrk ltal kitaposott ton felmegynk a cscs kzelbe. Ahol kirnk a mlytbl, jobbra kigazik egy bektt (ide festettk fel a jelzst), mely egy 50 mterre lv magasleshez vezet.
  Ha az elgazstl visszalpnk 20 mtert, itt indul az erdben a hegy -i oldalban a csalnnal bentt prkny, mely az egykori szntott terlet hatra lehetett.
  Az elgazstl tovbbhaladva a kocsinyom kzel 300 mteren keresztl a tlnk balra lv prknyt kveti. Tbb helyen azon halad. Az t ez utn a gerincen a katonai terlet kapujhoz vezet.
  A hegyen a filoxra vsz eltt (1890) szlmvels folyt. Mg az 1962-es felmrs 1:10.000-es trkp is gy brzolja. Nhny elvadult szl a fkra fut. A rgi borhord utakat bentte az erd. A cscs krnykt szeder, csipkebogy, kkny ntte be. A vaddiszntrsokban nem talltam cserepet, de a patak hdja melletti telken (ahol a halastavak s a szlkerekek vannak) Prokop Jzsef (Szurdokpspki, Arany Jnos u. 35. Tel: 06-32-473-028) tbb tucat vonalmints bronzkori cserepet gyjttt.
  2004. november elejn Novki Gyula bcsival alaposan bejrtuk a terletet. A cscstl D-re kb. 150 mterre egy beszakadt pince gdrn s a vadszok ltal kialaktott szn kvl egyb rdemlegest nem talltunk. A korbban lert fldsncot vagy annak maradkt sehol sem talltuk. Valsznleg a szlmvels sorn elszntottk azt.

 3. Verpelt, Fldvr
  Tarnaszentmrirl a mton, D-i irnyban Verpelt fel haladva a bal oldalon, az t s a vast kztt magasodik a tarnaszentmriai Vrhegy (lsd ott). Ennek parkoljtl a mton tovbbhaladva 250 mterre jobbra egy fldt gazik ki, melyen 300 mter utn elrjk az erdsvot, majd jabb 400 mtert megtve balra kigazik egy fldt. Ha ezen az ton 20 mtert megynk (thaladunk az erdsvon), jobbra 250-re mr ltjuk a fldvr dombjt (2004 oktberben mg lthat volt), melyet vagy a szntson keresztl rnk el, vagy az eredeti fldton 250 mtert tovbbhaladva a dombtet eltt kb. 30 mterrel tvgunk a sr, boztos erdsvon s a vzmosson, melyre a vr rka tmaszkodik. Az erdsv szltl kb. 25 mterre van a dombtet.
  A dombot 2004 oktberben lnctalpas traktorral 90 centi mlyen krbeszntottk, elksztve a talajt szlteleptshez. A vrdombrl jl lthat a krbefut rok, mert a talaj ennek peremn srga, mg msutt sttbarna. A szntst vgz munksoktl azt is megtudtuk, hogy a dombot markolkkal s dmperekkel el fogjk bontani, s egy msfl kilomterre lv mlyedst akarnak vele feltlteni, a helyre pedig szintn szlt ltetnek.
  GY HT AKI LTNI AKARJA MG A VRAT AZ SIESSEN!!! Ksbb mr csak a kb. 0,5 mter mly vrrok s a talajelsznezds fogja mutatni az egykori vr helyt.
  A jelzst a vrdomb tetejtl -ra, kb. 25 m-re, az erdsv sarkn ll akcfra festettk fel 2004 szn. A kknybokrok nhny ven bell vrhatan be fogjk nni. Ugyan ennek a fnak az gra csavaroztuk fel a tblt 7 mter magassgba. Ez ksbb is jl lthat lesz.
  Nemrg jutott tudomsunkra a hr, hogy a vr terlett a Kulturlis rksgvdelmi Hivatal ideiglenes vdelem al helyezte, a fldmunkkat megtiltotta, A Bkki Nemzeti Park munkatrsai pedig keresik a lehetsget a vr megmentsre.

 4. Tarnaszentmria, Vrhegy
  A hegy Tarnaszentmritl dlre 2 kilomterre emelkedik a Tarna szles vlgyben a Verpeltre vezet orszgt s vast kztt, kzel Verpelthez. A Vrhegy krnyezetbl feltnen kiemelked, nll sziklahegy, mai llapotban 196 mter magas, tetejt s belsejt a kbnya teljesen kibnyszta, a vrnak ma mr semmi nyoma nincs. A hegy nyugati oldaln a hajdani vrba felvezet t elmosd terasza mg jl ltszik, a kbnya mr nem mkdik. 2002-ben az nkormnyzat geolgiai bemutat helly alaktotta, korlttal, falpcskkel s ismertet tblkkal ltta el a terletet.
  A jelet a krter legmagasabb pontjn a tansvny korltja mellett lv sziklra festettk fel.
  A tblt a hegy K-i oldaln, a hd korltjra csavaroztuk fel.

 
 1. Apc
  A falu kzepn fekszik az eredetileg gtikus, de a jelen llapotban ersen tptett katolikus templom, melyet kzpkori kertfal maradvnyai vesznek krbe.

 2. Feldebr
  A templom fbejratval szemkzti villanyoszlop betongymjra festettk fel a jelet, s a villanyoszlopra csavaroztuk fel a tblt.

 3. Gyngys - Gyngyspspki
  Gyngys vros F tertl dl-dlnyugati irnyba 1,2 kilomterre, a Nagy-patak nyugati partjn, a Pspki (rgen Kertsz) s Rdei utck sarkn talljuk a Gyngyspspki erdtemplomot.

 4. Tar, Szent Mihly-templom
  A tblt a kertfalon belli hrsfa trzsre szereltk.