Jelvényszerző túramozgalom leírások

Túra tájegység: Egyéb

Közép-Dunántúli piros jelvényszerző túra mozgalom leírása

Közép - Dunántúli Piros

A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI PIROS TÚRA KIÍRÁSA

A Közép-Dunántúli Piros túra célja: hogy a túraútvonal bejárása során a résztvevők megismerjék a Közép-dunántúli Régió-t, a Bakony, a Vértes és a Gerecse kevésbé ismert tájait, nevezetességeit.

A túra irányítója: a Fejér-, Komárom-Esztergom-, és Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség közösen.

A túra útvonala: a füzet térképein feltüntetett nyomvonalon haladó, a Veszprém megyei Zirctől a Komárom-Esztergom megyei Piszke v.m.-ig húzódó, 296 km hosszúságú piros sávval jelzett turistaút.

Ellenőrzőpontok: a füzet térképein bélyegzővel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A túra teljesítése: hatéves kortól bárki, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog, sível (vegyesen is) teljesítheti. A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető.

A teljesítés igazolása: a füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Bélyegzési lehetőség hiányában az áthaladást bizonyító, igazolásul szolgáló jel v. felirat feljegyzése szükséges. Ezek hiányában a pontot és a személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy túraszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

Díjazás: az útvonal végigjárása után az igazoló füzetet a területileg illetékes Természetbarát Szövetséghez kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a kitűző vagy jelvény, ill. oklevél kiadásáról intézkednek. Az illetékes megyei Természetbarát Szövetség a teljesítőkről nyilvántartást vezet.

A tájegységi útvonalszakasz teljesítője kitűzőt és emléklapot kap (átadása a megyei természetbarát találkozón történik). A túra előírt teljes útvonalának teljesítője tűzzománc jelvényt és oklevelet kap (átadása a régiós természetbarát találkozón történik).

A túra útvonalát sem természetbarát szakosztályok, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat, vagy igényeket az illetékes természetbarát szövetséghez kell eljuttatni.

TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turistaház, szálláshely, stb.) kell, ahol azt az igazoló füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Bélyegzésként elsősorban a túramozgalomhoz kiadott bélyegzők lenyomata, esetleg más túramozgalmaknak a Közép-Dunántúli Piros túrával azonos ellenőrzőpontjain található bélyegzői (Pl. Országos Kéktúra, Fejér Megyei Természetjárója, stb.) használhatók. Megfelelő igazolás ezen kívül az adott útvonalszakaszon rendezett teljesítménytúrák, egyéb természetbarát rendezvények bélyegzője, vagy bármilyen bélyegző lenyomata, amely az adott település (hely) neve szerepel, valamint a sorszámozott TKM bélyegzők is. Dátum jelölés történhet a vasútállomásokon és a postahivatalokban. A túrákra ajánlatos bélyegzőpárnát vinni magukkal, mert a kihelyezett bélyegzők festékellátása folyamatosan nem biztosítható.

Az adott helyeken a bélyegzés lehetősége megállapodásban rendezett, ennek ellenére követelő módon sehol ne lépjünk fel.

Kérjük, hogy az esetleges útjelzési vagy egyéb problémákat az illetékes természetbarát szövetségnek időpont és helymegjelöléssel haladéktalanul jelezzék.

Kiadja:

Fejér Megyei Természetbarát Szövetség
8000 Székesfehérvár, Piac tér 12-14.
Tel.: 22 / 316-480 Fax: 22 / 316-028
E-mail: info@fejer-tura.hu, www.fejer-tura.hu

Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség
2800 Tatabánya, Népház u. 3.
Tel./Fax: 34 / 510-502, 34 / 510-503
E-mail: gerecseivv@freemail.hu

Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség
8200 Veszprém, Wartha Vince u. 3.
Tel.: 88 / 426-211 Fax: 88 / 564-941
E-mai: veszptermeszetbar@vnet.hu, www.utilap.ini.hu

A füzetet szerkesztette és a nyomdai előkészítést végezte:
TÁJOLÓ 98 Térképészeti Iroda Bt.
8000 Székesfehérvár, Budai út 101.
Tel.: 22 / 504-743 Tel./Fax: 22 / 504-742
E-mail: tajolobt@axelero.hu

Az útvonalat helyszínelték:

az illetékes Megyei Természetbarát Szövetségek Technikai Bizottságai

Adatgyűjtés lezárva: 2004. március 18.
Az ismertető anyagot összeállította: Kalmár László
Az igazoló füzet beszerezhető:
az illetékes Megyei Természetbarát Szövetségeknél
személyesen, vagy postai rendeléssel.

Közép - Dunántúli Piros túra útvonala és igazolófüzete

túraútvonal Közép - Dunántúli Piros túra útvonala és igazolófüzete