Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Börzsönyi túrák

2004-07-03 :: Hiéna Heppa I. Az I. nemzetközi Hiéna heppa színhelye. Komolyabb túrázás nem lett a végén :)
2006-01-07 :: Királyrét - 2006.01.07. Január elején a Börzsöny erdőit céloztuk meg. Kismaroson kötöttünk ki és kisvasúttal mentünk Királyrétre, és ott túráztunk egyet.
2006-12-30 :: Királyrét - Kismaros Kismarosról indulunk. Kisvasúttal utazunk fel Királyrétre, majd gyalog vissza Kismarosra.
2007-02-10 :: Drégelyvár Nagyorosziba utaztunk, onnan mentünk fel a Drégely várához. Onnan Hontra sétáltunk le, majd busszal Drégelypalánkra, ahonnan Nagyorosziba vonattal mentünk vissza.
2007-08-10 :: Börzsöny középkori várai Õskori és középkori várak a Börzsönyben jelvényszerzõ túramozgalom.
2007-08-20 :: Autós kirándulás a Börzsönyben A Várak a Börzsönyben jelvényszerzõ túra kiírás elsõ néhány pontjának autós kirándulás keretében történõ bejárása.
2007-10-22 :: Nagybörzsöny - Börzsönyi várak Nagybõrzsõnybõl inultunk, hogy a börzsönyi várak jelvényszerzõ túra pár állomását teljesítsük.
2007-11-15 :: Börzsönyi várak északon A Börzsöny õskori és középkori várai jelvényszerzõ túramozgalom északi és keleti helyeit kerestük fel.


Börzsöny :: Királyrét 2006.01.07

A túra útvonala: Királyrét Kék négyszög turista jelzés - Bajdátói-tó Kék négyszög turista jelzés - Petőfi-forrás Kék négyszög turista jelzés - Szállás-bérc Kék négyszög turista jelzés - Szabó János-gödör Kék négyszög turista jelzés - Spartacus kulcsosház Kék négyszög turista jelzés - Fleck Ernő-tér - Szén-patak-völgy - Szabadidőközpont - Királyrét kisvasút állomás

Legelésző lovak
Kismarosra utaztunk autóval. Itt megkerestük a kisvasút állomást. Jegyet váltottunk, majd elindultunk a járattal Királyrétre. A közel 40 perces út nagyon szép helyeken fut. Sokan használják ilyenkor a települések közötti közlekedésre is ezt az eszközt.

Halastó Királyréten
A vonattal megérkeztük Királyrétre. Mivel sok időnk nem volt, és a kora délutáni járattal akartunk visszamenni, így nekiindultunk a Kék négyszög turista jelzés jelzés mentén a túránknak. Besétáltunk a Kastélyszállóhoz, majd mellette elhaladva a legelésző lovak mellett elindultunk a halastó felé vezető keskenyebb úton. Lehet, hogy csak a tekintélyes mennyiségű hó miatt volt, de az út folyamatosan keskenyebbé vált. Szerencsére annyira nem volt így nap közben hideg,hogy jéggé fagyott volna a hó, így jól tudtunk haladni. Az idővel ilyen szempontból szerencsénk volt. Egy amire fontos figyelni, hogy a kisvasút téli menetrend szerint közlekedik, és 10:10-re ért felaz első járat.

Szén-patak
A Szén-patak mentén haladt az utunk, csendes és szép volt a havas erdő. Kellemes, és tiszta levegő volt, bár egy kicsit éles. A Bajdázói-kőbánya közelében megnéztük a Petőfi-forást, majd megálltunk reggelizni. Innen megindult az út egy kicsit felfelé a hegyre ezért jó ötletnek találtuk, hogy egy kis energiát veszünk magunkhoz. A kis lejtős rész után a hegy gericre érkeztünk, ahol már kellemesebben emelkedett az ösvény. Végig a Kék négyszög turista jelzés jelzés mentén haladtunk, szinte lehetetlen eltévedni, mert jól jelzett az útvonal. Továbbra sem lehetett panaszunk az időre. Egy dolog, amit itt megemlítenék, hogy a mély hó miatt rájöttünk, hogy a kamásli jó szolgálatot tett volna.

Havas erdei út vadetetővel
Tovább folytattuk az utunk a Kék négyszög turista jelzés jelzés mentén. Egyre szebb idő volt, és az úton kisebb volt a hó is, így jól lehetett haladni. Elérkeztünk egy vadetetőhöz, ami a nyomokból ítélve ismert hely a környékbeli állatok által. Az út nélhol jobban, majd újra kevésbé, de folyamatosan emelkedett a Szállás-bérc mentén a tető felé. Pár kilométer séta után elérkeztünk a Kék négyszög turista jelzés turista jelzés és a Kék O :: forrás turista jelzés jelzés találkozásához. Itt kellett megindulnunk térdig érő hóban lefelé a Spartacus kulcsoház felé.

Napfényes téli kilátás a Börzsönyben
Csodálatos kilátás nyílt a hegyoldal tetejéről a Börzsöny többi részére. A nap is át tudott a felhők között törni, így szép képeket is tudtunk készíteni. A meredek és csúszós hegyoldalon megindultunk lefelé. Előnye volt a nagy hónak, hogy nem tudtunk megcsúszni, mert a térdik süllyedt lábunkat megakasztotta. Egyébként pedig a felgyűrődött, és megfagyott nadrág szár alá bejutott a fagyott hó, és hideg is volt, valamint kicsit karcolgatta is a lábunk. Sokkal kellemesebb leereszkedési lehetőség nem lévén ott haladtunk le a jelzés mentén.

Merdek domboldal
Lassan leereszkedtünk adomboldalon, és megérkeztünk a turistaház mellé. Itt ért minket a felismerés, hogy nem fogjuk elérni a tervezett járatot, ugyanis a levezető utat letúrták dózerral, így elősegítve, hogy a megolvadt hó, latyak rá tudjon jégpáncálként fagyni az úttestre. Természetesen az út szélére emiatt felhalmozott megfagyott hóban sem tudtunk haladni, de az úton is csak csúszkáltunk. Jéggé fagyott nadrággal, kicsit már fázva rosszul esett számunkra a felismerés. Szerencsére tudtuk,hogy lesz egy másik járat, de addig plusz egy órát kell majd várnunk.

Fagyott, elkotort út
A Fleck Ernő-térhez olyan fél óra alatt tudtunk elérni, szóval javasolni tudom, hogyha valaki erre tervez túrát, akkor ezt a szakaszt kerülje el. Bár lehet csak mi fogtuk ki ezt a rossz körülményt. Próbáltuk azért szaporázni a lépteink a Szén-patak-völgy mentén, de sajnos erre a jeges útra nem voltunk felkészülve, és a bakancsunk sem tűnt jónak a terepre. Ahogy haladtunk lefelé, autókkal is találkoztunk, de az ő szerencsétlenségükre ők is találkoztak másokkal, így a jegpáncélon próbáltak tolatni, félre állni, hogy a másikat az útjára engedje.

Királyréti kisvasút
Az autók miatt lett aztán mégis szerencsés a napunk. Történt ugyanis, hogy az egyik autós próbált megfordulni, de úgy állt be, az egyik kiállóba, hogy aztán onnan segítség nélkül nem tudott volna kikecmeregni. Természetesen segítettünk nekik kijutni. Ezek után a másik autós is megkért,hogy segítsünk neki megfordulni, mert úgy döntött ilyen körülmények között nem halad tovább. Megkérdezték a végén, hogy merre megyünk, mondtuk, hogy a kisvasúthoz, így felajánlották, hogy levisznek. Ekkor kezdtünk újra izgulni, mert 10 percünk volt leérni, utána egy órát kellett volna várni a következőre. Leértünk, igaz, mire az állomásra értünk és felszálltunk, 2 perc nem telt el és indultak. Jó volt leülni, és melegedni, olvadozni a fűtott kocsiban.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep