Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Budai-hegység területén történt túra

2005-01-08 :: Budaörs túra Budaörsrõl indultunk, hogy arról az oldalról közelítsük meg a Széchenyi-hegyet és a fogaskerekût.
2005-01-16 :: János-hegyi séta Budakeszi volt az induló állomás. Onnan mentünk fel a János-hegyre, majd onnan egy erdei ösvényen keresztül lesétáltunk a városba. Majd a Tündér-szikla volt a következõ célpont.
2005-08-19 :: Budakeszi 2005.08.19 Budakeszi környékén sétáltunk egyet. Tettünk egy sétát az erdõben, majd meglátogattuk a vadasparkot.
2007-02-04 :: Budakalász Budakalászramentünk ki HÉV-vel, majd onnan indultunk sétára. Pomázra mentünk át.


Budakeszi :: A budakeszi vadaspark túra

Erdő részlet Budakeszi mellett
Budakeszire mentünk egy szép napon kirándulni, túrázni. A település közepére érkeztünk, innen indult a túra. A Piros kereszt turista jelzés jelzésen indultunk meg a síúton. Kb egy 1km után érekzik el a jelzés a Piros sáv turista jelzés és a Sárga sáv turista jelzés találkozásához. Itt mi a Piros sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés közös turista jelzésen indultunk el balra. Az idő nagyon kedvezett a sétához, szerencsések voltunk. Csendes volt az erdő, csak kevéssé lehetett a környék forgalmát behallani. Egy 300m után a két jelzés ketté vált. Ekkor mi a Sárga sáv turista jelzés jelzést választottuk. Az út kicsit emelkedett, de igazán nem okozott leküzdhetetlen akadályt. Az ösvény erre felé is, mint általában a Budai-hegységben rendezett volt, talán néha túlságosan is rendben tartva az elkényemesedett embereknek is kedvezve.

Budakeszi erdei csendélet.
A Kis-kőfej hegyre kell ezen az útvonalon felkapaszkodni. Olyan 1 km-en keresztül kell a Sárga sáv turista jelzés sáv jelzést követni, mígnem a csúcs közelében találkozik a Piros C :: körút turista jelzés jelzéssel, amellyet követve megismerhetjük a Pozsonyi-hegyet. A Sárga sáv turista jelzés turista utat követve Budaszentlőrinc romjaihoz juthatunk. A mi célunk a vadaspark meglátogatása volt, ezért mi a Piros C :: körút turista jelzés jelzést követve leereszkedtünk, az úthoz, amely mellett vezet a Sárga kereszt turista jelzés jelzés. Ezen a jelzés mentén kell a maradék 1,5 km-t megtenni a Vadaspark bejáratáig. Igazán nagyon különleges dolgokról nem tudok erről a részről beszámolni. A kölönlegessége abból áll, hogy itt még van egy kis zöld terület, amelyet még nem sajátítottak ki a környezettől.

Kiszáradt patak feletti híd
Kicsit itt visszatérnék a az erdőbe. Csak egy rövid emlék miatt. Szóval van egy kis patak, vagy csak forrás a Vaddisznó-forrás ezen a részen. Egy nagyon aranyos hídat is építtek rajta keresztül. Mikor mi arra jártunk, akkor víz épp nem csörgedezett, de hangulatos volt a kis híd. A másik emlék, hogy ezen a részen, ahol a turista út vezet van az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet. Igazából annyit láttunk, hogy milyen szép helyen van, és az ösvény hátul a kerítás mentén vezetett. A szépség ellenére nem szeretnék oda sosem bekerülni, így kívülről elég volt. Na a kis visszatérő után újra a Piros C :: körút turista jelzés jelzésnél vagyunk, leérünk az úthoz, és megtaláljuk a Sárga kereszt turista jelzés jelzést. Ez egy ideig még fut az út mellett, aztán egy nagyot gondolva átvág az úttesten, és beveti magát a szemközti erdőbe.

Erdő fohásza tábla
Errefelé az út már kevésbé van kitaposva, mutatva, hogy erre kevesebben érkeznek, mint egyéb más irányokból. Ezt azért írtam így, mert az út kb. felénél egy nagyobb tisztás, mint később kiderült több nagyobb tisztás várja a kikapcsolódásra, piknikezésre vágyókat. Voltak is emberek szép számmal. Ekkor jutottunk el a itt látható Erdő fohásza táblához. Mint a mellékelt képen is látjuk, nem vagyunk/lehetünk büszkék azora, akik legnagyobb szórakozása az, hogy ilyen, vagy egyáltalán bármilyen táblát, falat összefestenek. Persze az összefestés mellett az is meglepő volt, hogy az egyébként viszonylag rendben tartott réthez képest a tábla olyan jó derékig érő gazban állt. Ez biztosan nincs mindig így, de így nem csoda, ha más sem becsüli meg. A Sárga kereszt turista jelzés jelzésen vagyunk, míg el nem felejtem. Innen már nincs messze a Vadaspark, és a bejárata, mint tudjuk meg egy tájékozató tábláról.

A Budakeszi Vadaspark bejárata
Ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy a Sárga kereszt turista jelzés eljutott a kerítésig. Ennek mentén meg is találtuk a bejáratot. Mielőtt bementünk, leültünk a vele szemben kialakított pihenő helyre és ettünk egyet. Itt WC, büfé és vattacukros-bácsi is fellelhető volt. A kis pihenő után bementünk a parkba, és tettünk egy sétát a Zöld C :: körút turista jelzés Zöld kereszt turista jelzés Zöld négyszög turista jelzés jelzések által alkotott ösvényegyüttesen. Ennek a parknak a hivatalos, vagy egyik, vagy másik neve: Turisztikai Vadaspark. Tehát úgy lett a terület kijelölve, és elkészítve, hogy aki ki szeretné próbálni magát, hogyan bírja a terepet, az itt megteheti. Elvileg ha szerencséje is van, akkor "szabadon élő" állatokkal is találkozhat. Ez nem biztos, hogy igaz :) csak én így képzelem el. Nos ha itt tartunk, akkor a vélemények a parkról az, hogy nagyon jó ötlet, és a természet figyelembevételével készítették el, próbálva kihasználni az adottságokat.

Orvosi Rehabilitációs Intézet
Ez persze nehéz a sok pont itt keresztül futó nagyfeszülségű távvezeték miatt. Meg emiatt a kilátás pl. az Orvosi Rehabilitációs Intézetre a legjobb. Ennek ellenére tényleg azt tudom mondani, hogy a lehetőségekhez mérten a parkot rendezett állapotúnak találtuk. Persze hiányoltuk a kinti etetőbő az élelmet, de ha nem járnak kint állatok, akkor feleslegesen lett volna megtömve. A parkba befelé, és a kifelé úton jártuk végig az állatokat. Itt már nagyobb problémákat tapasztaltunk, bár ez is kétéllű fegyver. Pl. volt olyan ketrec, amelyet benőt a gaz. Viszont az állatok természetes élőhelyéhez, búvóhelyéhez nagyon hasonlított. Nem tudom hogy emiatt találtuk-e ezt a helyzetet, vagy egyszerően kevés a pénz, kevés a segítség. Minden esetre nem tudom a választ. Pont.

Egy nagy varacskos vadmalac :)
A nagyobb állatok élőhelyeinél minden rendben volt, nagyon aranyos állatok voltak. Volt házimacska, bölény, őz, szarvas, vaddisznó és sok egyébb állat, amelyet fel lehetne sorolni, de nekem se türelmem, se kellően elmélyült biológiai ismereteknek sem vagyok a birtokában ehhez. Szerintem aki teheti, és van szabad pár órája, az ugorjon be a parkba, és nézze meg az állatokat, sétáljon egyet. A sok kis belépőből pedig hadd gyüljön össze a kis állatoknak a takarmányozására a költség. A séta után még 1,5 km várt ránk, egy magunk által vágott turista útvonal mentén lesétéltunk a kiindulási ponthoz.

Őzike a Budakeszi vadasparkban
Egy ilyen kis túra nem lehet nehézség senkinek, érdemes belevágni, mert nagyon jó érzés lesz utána a Budakeszi vadasparki séta. Aki úgy gondolja, hogy ennyit nem bírna, az először csak a parkban található tanösvényeken sétáljön végig. A tanosvényen hasonló körülményekkel találkozhatunk, mint kint a szabadban történő sétáink során. A kitartás, amit megtanulunk utunk során, azt utána nem lehet elvenni tőlünk.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tĂ­zparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
KisvasĂşt, erdei vasĂşt tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep