Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Andrássy-kastély: elkészültek a renoválási tervek
2009-12-15 22:36:32

Andrássy-kastély: elkészültek a renoválási tervek


várják a turistákat 2011 végére a felújított tiszadobi Andrássy-kastélyba
Korhûen restaurált kastélyépülettel és -parkkal, bukszuslabirintussal, valamint muzeális jellegû berendezési tárgyakkal ellátott látogatószobákkal várják a turistákat 2011 végére a felújított tiszadobi Andrássy-kastélyba. Az összesen 2,2 milliárd forintba kerülõ rekonstrukció mûszaki terveirõl kedden tartottak sajtótájékoztatót Nyíregyházán.

Az 1880-85 között romantikus stílusban épített 12 tornyos, 52 szobás kastély csaknem 2700 négyzetméteres épületének, valamint parkjának felújítására az Európai Unió közel 1,7 milliárd forintot biztosított, melyhez a megyei önkormányzat - mint tulajdonos - húsz százalékos önerõvel járult hozzá. A felújítási, valamint restaurálási munkálatok a jövõ tavasszal kezdõdnek el, melyek 2011 novemberéig tartanak, így két év alatt kulturális-turisztikai központ jön létre a Holt-Tisza partján - mondta el Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke a tájékoztatón.

Az eddig gyermekvárosként funkcionáló, mára leromlott állapotú épületegyüttesben gépészeti felújításokat, tetõcserét végeznek, de megújul a külsõ homlokzat, a csatorna- és vízhálózat, és korhûen restaurálják a belsõ tereket. Kialakítanak több látogatószobát, kiállító-, rendezvény- és konferenciatermeket hoznak létre, éttermet építenek. A mintegy 15 ezer négyzetméteres kastélypark felújítása az abban lévõ több mint százéves bukszusbokor-labirintust is érinti, a látogatókat emellett sétányok, parkolók és egy szabadtéri színpad egyaránt ki fogja szolgálni. Kovács Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesület elnöke kiemelte: a kastélyturizmus fejlesztéshez elengedhetetlen a településen lévõ szálláshelyek bõvítése, mivel a mûemlék épületben nem lehet kialakítani szállodai szobákat. A turisztikai vonzerõ élénkítésére fejlesztik a magyar-szlovák-román Andrássy Kulturális Utat: saját weboldal készítésével és egy komplett turisztikai csomag segítségével akarják vonzóbbá tenni a szabolcsi és a határon túli, idõsebb Andrássy Gyula egykori osztrák-magyar külügyminiszter által építtetett kastélyokat.

Magyar részrõl Tiszadob és Monok, Szlovákiából Betlér, Krasznahorka és Tõketerebes, míg Romániából Csíkszentkirály venne részt az Andrássy-kastélyok turisztikai célú hasznosításában.

Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep