Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Bányásztúrák Baranyában
2010-02-14 06:11:27

Bányásztúrák Baranyában


A Baranya megyei Komlón még tart a fellelhetõ tárgyi emlékek gyûjtése egy földalatti bányamúzeum kialakításához
A Baranya megyei Komlón még tart a fellelhetõ tárgyi emlékek gyûjtése egy földalatti bányamúzeum kialakításához, de a felszínen már hamarosan végigjárhatják a turisták a jelzésekkel is ellátott bányász-emlékutat. A kétszáz kilométeres turistaútvonal lovas és biciklis túrákra is alkalmas lesz, és azokon a településeken vezet majd keresztül, amelyek annak idején érintettek voltak a bányászatban.

A Mecsekben található az ország egyetlen kokszolható fekete szene. Az elsõ kutatófúrások körülbelül 100 millió tonna kitermelhetõ nyersanyagról szóltak, de ma 500 millió tonna szénre becsülik a térség teljes szénvagyonát. Ebbõl az eddig lefejtett szén tömege kb. 220- 240 millió tonna.

Komlónak, a régió egykori bányászközpontjának sikertörténete 1812-es esztendõhöz kötõdik, amikor a várost körülvevõ dombok egyikén váratlanul kõszénre bukkantak. A komlói szénbányászat atyja Jánosi Engel Adolf 1898-ban nyitotta meg az elsõ igazán jövedelmezõ függõleges aknát, amelyet feleségérõl, Annáról nevezett el.

Többek közt ezt az Anna-aknát is megnézhetik az érdeklõdõk a hamarosan induló bányásztúrák alkalmával. Ezen kívül végigjárhatják a Kossuth-légaknát valamint a Béta-, a Diagonál-, a Macskalikon-, a Gesztenyés- és a Zobák-aknát. A túra része a Glanzer-, a Szerencse-, az Adolf-táró, a Bányászpark, valamint az ott található emlékmû.

A városkörnyéki régi aknákat is megismerhetik az érdeklõdõk, amelyeket egy tisztított gyalogút köt össze. Az ötletgazdák a környékbeli településekkel is összefogtak és jelenleg egy kétszáz kilométeres turistaútvonal kialakításán fáradoznak. A nyomvonal, amely lovas és biciklis túrákra is alkalmas lenne, azokon a településeken és helyeken vezetne keresztül, amelyek annak idején érintettek voltak a bányászatban.

A bányásztúrák sokat elárulnak az adott városról, érintõlegesen a nehéziparról, az 50-60-as évek Magyarországáról, egy szinte zárt közösség munkamoráljáról, és az akkori hétköznapokról.

A múltidézõ kirándulásokon a turisták megérthetnek valamit azoknak a bányászoknak az életébõl is, akik kényszerbõl vagy önként, de egészségüket, sõt nemritkán az életüket is áldozták az akkori vezetés erõltetett iparosítási elképzeléseinek. A rideg korrajz valamelyest enyhül Komló és környék mai, egészen barátságos hangulatától. A geocaching rajongói például -, akik amúgy is mindig élenjárnak egy-egy kistérség felfedezésében - fõleg a várost körülölelõ dombságok szépségére hivatkozva keresik fel újra és újra ezt a vidéket.


Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep