Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Év vidéke 2010/11
2010-05-27 12:46:14

Év vidéke 2010/11


A Szlovák-karszt – Aggteleki-karszt az „Év vidéke 2010/11“ cím birtokosa.
A Szlovák-karszt – Aggteleki-karszt az „Év vidéke 2010/11“ cím birtokosa.

2010. május 21-én a Szlovák-karszt – Aggteleki-karszt által alkotott terület az „Év vidéke 2010/11” cím birtokosa lett. A projektet hivatalosan Manfred Pils, a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (Naturefriends International – NFI) elnöke nyitotta meg a festõi szépségû környezetben található Aggtelek községben.

A természetbarátok által szervezett, „Év vidéke 2010/11“ projekt hivatalos megnyitója egyértelmûen jelzi Szlovákia és Magyarország gyümölcsözõ együttmûködését és a két ország lakossága közötti baráti kapcsolatokat.

A határ mindkét oldalán megtartott megnyitón jelen voltak ismert politikusok, döntéshozók és a régió nemzeti parkjainak vezetõi. Mindannyian egyetértettek abban, hogy e különleges területen, mely a maga több, mint ezer barlangjával Közép-Európa egyik legnagyobb karsztrendszere, s melyet az UNESCO a természeti világörökség részeként tart számon, nagy jelentõséggel bír a határon átnyúló együttmûködés és a fenntartható térségi fejlõdés.

Beszédeikben Bozzay Hanna, a magyar Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságának vezetõje és Dipl. Ing. Gabriel Kuliffay, a szlovák Gazdasági Minisztérium Turisztikai Részlegének vezetõje üdvözölték a projektet, és kiemelték a határon átnyúló együttmûködés jelentõségét. „Az »Év vidéke 2010/11« kezdeményezés egyértelmûen megfogalmazza a határon átnyúló turizmus fenntartható fejlõdése fejlesztésének célját, Magyarország és Szlovákia esetében egyaránt” mondta Dipl. Ing. Gabriel Kuliffay. „A régió természeti, kulturális és társadalmi értékeinek megóvása szempontjából nagyon fontos a nemzetközi együttmûködés és a fenntartható turisztikai stratégiák fejlesztése,” mondta Bozzay Hanna.

A Nemzetközi Természetbarát Szövetség, a Naturefriends International, mely 21 nemzeti tagszervezettel rendelkezik s mintegy 500 000 tagot számlál, kétévente ítéli oda az „Év vidéke” címet egy-egy határon átnyúló, természeti szempontból értékes vagy veszélyeztetett európai területnek, hogy ezáltal hívja fel Európa figyelmét az adott területre és konkrét tervet alakítson ki az adott régió fenntartható fejlõdése megvalósítása érdekében.

„Az Év Vidéke 2010/2011 Szlovák-karszt – Aggteleki-karszt” kezdeményezésnek van jövõje, mert felhasználja a már kialakított projektek eredményeit, s újakat hoz létre egy közösen kialakított határon átnyúló stratégia formájában, amely szem elõtt tartja a fenntartható fejlõdést, és az elképzelések aktív megvalósulását.

Az NFI a projekt vezetõ partnere, míg a projektet az adott régióban megvalósító partnerek a Szlovák Turistaklub (Klub slovenských turistov – KST) és a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ); Slovenský kras Nemzeti park és Aggteleki Nemzeti park.

www.evvideke-karszt.net
-Anita Pinter-

Teljes, eredeti bejegyzés: http://www.evvideke-karszt.net
Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep