Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Kerékpártúrák a Magyar Turista szervezésében – Bicskén!
2008-04-28 09:08:47

Kerékpártúrák a Magyar Turista szervezésében – Bicskén!


Kerékpártúrák a Magyar Turista szervezésében – Bicskén!
Kerékpártúrák a Magyar Turista szervezésében – Bicskén!

Szerkesztõségünk – partnerei (Bársony István Alapítvány, Bicske Város Önkormányzata) támogatásával – Lovasberény és Moha után ez évben bicskei rajt- és célhellyel rendezi meg a már hagyományosnak mondható kerékpáros teljesítmény- és Bársony István emléktúrákat.
Célunk ezúttal is változatlan! Szervezett kerékpározásra hívni a teljesítménytúrázókat, az országjárókat, oly módon, hogy rendezvényünkön mindenki erõnlétének, érdeklõdési körének megfelelõen választhasson túraútvonalat. Az öt táv széles kínálatot nyújt mind a kihívást, mind az útvonalak menti érdekességeket kedvelõknek.

Támogatóinknak köszönhetõen a túra napján kerékpárosaink 50%-os kedvezménnyel tehetnek látogatást az Alcsúti Arborétumban (www.alcsutiarboretum.hu) és ingyenesen tekinthetik meg a Pro Vértes Közalapítvány által mûködtetett csákvári Gessner-ház fogadóközpont (www.vertesinaturpark.hu) bemutatótermeinek látnivalóit, sõt 12, 13 és 14 órakor tárlatvezetõ szakember kalauzolásával ismerhetik meg a régi malomépületben kialakított kiállítás érdekességeit. Az arborétum és Gessner-ház felkeresése a túrák teljesítése szempontjából nem kötelezõ, de hisszük, hogy felkeresésük kihagyhatatlan élményt nyújt az országot járó kerékpárosoknak, túrázóknak.
Ugyancsak érdemes megállni, és megtekinteni Lovasberény látnivalóit – gondolunk itt a Cziráky-kastélyra és a mellette álló kápolnára vagy épp a Hild József által tervezett római katolikus templomra. És mert a túrák útvonala mentén még számos érdekesség található, ezeket – a teljességre nem törekedve – csak felsorolásszerûen adjuk közre: Kápolnásnyéken Vörösmarty Mihály Helytörténeti Gyûjtemény és Emlékmúzeum; Velencén Vörösmarty présháza, Wenkheim-kastély; Pákozdon a régi 1848-as emlékmû; Nadapon szintezési õsjegy; Csákváron Esterházy-kastély parkja, Csíkvarsai-rét; Száron Kálvária; Csákvár és Bicske között Repülõs emlékmû, amely az 1931-es magyar óceánrepülésnek állít emléket.
Természetesen kiemeljük a túráinknak rajt- és célhelyszínt biztosító város, Bicske érdekességeit is. A ma nevelõotthonként üzemelõ Batthyány-kastély parkja térítésmentesen látogatható – szépsége miatt sem érdemes kihagyni! És ne feledkezzünk meg a város katolikus és református templomáról, a Hõsök tere szobrairól és parkjáról… no meg a túra hétvégéjén megrendezésre kerülõ Bicske Napok érdekes rendezvényeirõl sem, amelyrõl a Magyar Turista májusi számában olvashatnak majd részletes ismertetõt.

A túra teljesítõi a választott távtól függõen az ellenõrzõpontokon csokit, nápolyit és frissítõ italt kapnak, a célban pedig minden teljesítõnek jár egy 0,5 literes VIVIEN ásványvíz, továbbá egy utalvány, amely 20%-os fogyasztási kedvezményre és étkezés esetén egy üdítõital-meghívásra jogosítja fel a bicskei Korona Étterem és Pizzafaló pizzéria felkeresõit.
Partnereinknek és támogatóinknak köszönhetõen a túratávok teljesítõi között kerékpáros felszerelési tárgyakat, a Bársony István emléktúrák résztvevõi között pedig 40 darab Bársony István-kötetet sorsolunk ki. Ugyancsak kisorsolásra kerül 26 darab – erre az alkalomra készített, de december 31-ig felhasználható – múzeumi belépõ az érdi Magyar Földrajzi Múzeumba (www.foldrajzimuzeum.hu).
És ami minden teljesítménytúra elmaradhatatlan része, a teljesítõk célba érkezéskor kitûzõt és oklevelet kapnak, illetve a leghosszabb távot (Bicske-130) végigbiciklizõk érmet és oklevelet vehetnek át.
Idõpont:

Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep