Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Szülinapos az orrszarvú
2008-01-23 22:26:10

Szülinapos az orrszarvú


Az elsõ mesterséges úton fogant orrszarvú éppen egy éve jött a világra
Az elsõ mesterséges úton fogant orrszarvú éppen egy éve jött a világra.
Ma ünnepli elsõ születésnapját Layla, a Fõvárosi Állat- és Növénykert legifjabb orrszarvúja. A kicsi világra jövetelének híre tavaly a világ minden pontján szerepelt a híradásokban, hiszen ez volt az elsõ alkalom, hogy egy mesterséges úton fogant orrszarvú sikerrel a világra jött.

Éppen egy esztendeje látta meg a napvilágot Layla, a Fõvárosi Állat- és Növénykert ifjú szélesszájú orrszarvúja. Az egy év alatt tekintélyes méretûre növekedett "apróságot" ma köszöntötték fel az Állatkert munkatársai egy különleges, az orrszarvúak szája íze szerint készített "tortával", amelynek "tésztáját" lucernaszéna és réti széna, "krémjét" alma és banán alkotta, és amelyen az 1-es számot cukormáz helyett sárgarépából rakták ki. A tortát Czifra Péter állatgondozó adta át az ünnepeltnek, aki egy keveset falatozott is a születésnapi ínyencségbõl, ám az eseményre érkezõ nagyszámú operatõr és sajtófotós láthatóan jobban érdekelte.

Layla története voltaképpen még 2001 õszén kezdõdött, hiszen ekkor indult meg az az együttmûködés, amelynek keretében német, osztrák és magyar szakemberek mesterséges termékenyítés útján igyekeztek vemhességet elõidézni Lulunál, a Budapesten élõ nõstény szélesszájú orrszarvúnál. Közben - a nemzetközi program keretében - más állatkerti orrszarvúaknál is végeztek hasonló beavatkozások, de a világon elõször Budapesten koronázta siker ezeket az erõfeszítéseket.

A Layla névre keresztelt kis orrszarvú 2007. január 23-án, délután 5 óra 55 perckor, valamivel több, mint 16 hónapos vemhességi idõ elteltével született meg. Lulu, az anyaállat ugyan gyengéden bánt vele és teje is volt, tapasztalatlansága miatt nem tudott gondoskodni a kicsirõl, így a gondozók cumisüvegbõl kezdték táplálni az újszülöttet. Az eredetileg 58 kg-os súllyal született apróság március 10-én már 100, március 8-án 200, június 30-án 300, szeptember 6-án pedig 400 kg-ot nyomott. Jelenleg 750 kg a súlya, jóllehet ez csak becsült érték, mert annak a speciális mérlegnek, amellyel az elsõ hónapokban mérték az állatot, 600 kg a méréshatára.

Teljes, eredeti bejegyzés: http://www.zoobudapest.hu/
Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep