Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Tûzgyújtási tilalom elrendelése
2009-04-08 16:49:13

Tûzgyújtási tilalom elrendelése


Tûzgyújtási tilalom elrendelése
Április 8-ától a száraz, csapadékmentes idõjárás okozta fokozott tûzveszély miatt országos tûzgyújtási tilalmat rendelt el Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A tûzgyújtás a kijelölt erdei tûzrakóhelyeken is tilos!

A tûzesetek megelõzése érdekében 2009. április 8-tól határozatlan ideig tilos a tûzgyújtás az ország erdeiben és az erdõterület határától számított 200 méteres körzetben. A tilalom a parkerdõkben kijelölt tûzrakóhelyekre is vonatkozik. A korlátozás elrendelésére a száraz, csapadékmentes idõjárás miatt volt szükség.

A Pilisi Parkerdõ Zrt. területén Budapest XVIII. kerületében volt már tûzeset. Március 23-án a Halmi-erdõben 2000 négyzetméteren égett az erdõ, egyelõre ismeretlen okból. Az avartûzben elpusztult a fiatal akácos erdõ aljnövényzete. A csemeték remélhetõleg átvészelik az esetet, de a folytatódó száraz idõjárás csökkenti a túlélési esélyeiket. Az anyagi kár ebben az esetben nem volt jelentõs. A Parkerdõben leggyakrabban az el nem oltott és magára hagyott tábortüzek okoznak – jellemzõen a hétvégi idõszakban – komoly pusztítást. Szintén gyakori a hajléktalan telepekrõl kiinduló tûz, a pesti oldalon pedig a kábelégetés következtében is rendszeresen lángra kap az avar.

A tûzgyújtási tilalomra az erdõterületen kihelyezett táblák figyelmeztetik a kirándulókat. A tilalom megszegõje szabálysértést követ el.

Hazánkban az erdõtüzeket minden esetben emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. A kisebb intenzitású, ám a vegetációban komoly kárt okozó avartüzek nagy része a tavaszi idõszakban a fiatal erdõállományokban pusztít. A nagy intenzitású, a fák koronájáig felnyúló tüzek a nyári száraz idõszakban jellemzõek. Emlékezetes a 2007-es év, amikor az országban mintegy 4500 hektár erdõ vált a tûz áldozatává. Ezek sorába tartozott a Budapest eddigi legnagyobb kültéri tûzeseteként nyilvántartott XV. kerületi, Páskom-ligeti erdõtûz, ahol 60 hektár erdõ pusztult el.




Teljes, eredeti bejegyzés: http://www.termeszetjaro.hu
Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep