Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

Balesetveszélyesek a Pilis turistaútjai
2008-01-10 10:44:07

Balesetveszélyesek a Pilis turistaútjai


Balesetveszélyesek a Pilis turistaútjai
Pilisi Parkerdõ Zrt. közleménye; A jegesedés egyelõre nem okozott erdészeti kárt, de a fõváros környéki erdõk turistaútjai balesetveszélyesek. A leszakadó ágak és a jeges, csúszós útszakaszok miatt a Pilisi Parkerdõ Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a héten ne induljanak túrázni a Pilisbe.

Helyenként több mint egy centiméteres jégpáncél borítja a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. Az elmúlt idõszak havazása, és az azt követõ ónos esõ által kialakított jégréteg nemcsak a fák lombkoronáját, hanem sok helyütt a törzseket is teljes egészében befedi. Egy-egy fa így akár több tonnányi plusz terhet kénytelen elviselni. Bár helyenként elõfordulnak fakidõlések, ágtörések, erdõgazdasági jelentõségû kárt a jég még nem okozott a Pilisben.

Veszélyesek azonban a turistautak. Nemcsak a letörõ ágak, hanem a talaj síkossága miatt is. Ebbõl a szempontból különösen veszélyesek a sziklás, meredek útszakaszok, mint például a Rám-szakadék, a Vadállókövek vagy Dobogókõ környéke. A területet kezelõ Pilisi Parkerdõ Zrt. ezért arra kéri a kirándulókat, hogy a balesetek elkerülése érdekében a következõ héten ne látogassák a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit.

Kerüljék el az erdõterületet az olvadás megindulásakor is, mert ekkor a 10-20 méteres magasságból lehulló jégdarabok okozhatnak sérüléseket. A balesetveszély miatt nem üzemel a dobogókõi sípálya, a visegrádi Nagy-villám oldalában azonban a hóágyúknak köszönhetõen használhatóak a sípályák. Külön próbatétel ez az idõszak az erdei vadállomány számára. Bár a hideget jól viselik, a jégpáncél borította hó alól csak nehezen jutnak táplálékhoz az állatok.

A csülkös vad mozgását is akadályozza a jeges hó, a töredezõ jégréteg gyakran komolyan felsérti az állatok lábát. Az erdészek ezért ebben az idõszakban ezért nemcsak etetéssel segítik a vadállomány túlélését, hanem szükség esetén utakat, ösvényeket is taposnak, amin a vad megközelítheti az etetõket.

Lomniczi Gergely
szóvivõ
kommunikációs vezetõ
Pilisi Parkerdõ Zrt.
www.parkerdo.hu



Teljes, eredeti bejegyzés: http://www.parkerdo.hu
Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep