Túra leírások

/Túra, túrázás

Turista hírek, túrázással kapcsolatos információk

KISVASÚTRA Fel! kampány
2012-09-11 11:17:40

KISVASÚTRA Fel! kampány


az erdõ mindenkié, az ott található turisztikai attrakciók, látogatóközpontok, erdészeti erdei iskolák, tanösvények és kisvasutak nagyszerû kikapcsolódást kínálnak a kirándulóknak
A „KISVASÚTRA fel!” kampányban a hazai kisvasutak szinte mindegyike részt vett. A kampány õszi állomása volt a Kisvasutak Napja a Börzsönyben Királyréten, 2012. szeptember 8-án.
A kampány és a családi rendezvény elsõdleges célja volt, hogy az érdeklõdõket bevezesse a hazai kisvasutak varázslatos világába, és felhívja a figyelmet Magyarország kivételes természeti értékeire, amelyek a keskeny nyomtávú vasutakkal egyedülálló élményt nyújtóan fedezhetõk fel.
Szombaton mintegy 3000 látogató kereste fel Királyrétet, ahová a legtöbben az Ipolyerdõ Zrt. által üzemeltett kisvasúttal érkeztek Kismaros állomásról. A családok apraja-nagyja megtalálhatta a számára kedves programot.
A vasút szerelmesei megtekinthették a kisvasút-kiállítást, amely Magyarország kisvasútjait mutatta be, vagy kipróbálhatták saját erejüket a Hajtánypályán.
Sétálás közben a Turisztikai régiók sátrainál hasznos információkat, belföldi úti tippeket, turisztikai kiadványokat gyûjthettek be az érdeklõdõk.
A Börzsöny élõvilágával, az õszi erdõ szépségével találkozhatott az, aki vállalkozott az élményösvény bejárására, amelyen interaktív játékok színesítették a programot. Az Ipolyerdõ Zrt. fiatal szakemberei vezették be a gubacstinta-készítés rejtelmeibe az érdeklõdõket, vagy íjászkodni tanították a gyerekeket. A kézmûveskedni vágyók készíthettek csuhébabát, bõr karkötõt, sõt még a kovácsmûhelynél is szorgoskodhattak.

A színpadi fellépõk sorát a Csalogató együttes nyitotta, kellemes hangulatot teremtve megzenésített verseikkel, azután az Ámulat társulat mesélt, népi táncolt az érdeklõdõ közönségnek, néha a gyerekeket is bevonva a játékba. A délutáni Kolompos koncert idején teljesen megtelt az alkalmi nézõtérként szolgáló gyönyörû tisztás. A nagyszámú látogatót a Kismaros felé zakatoló kisvonat szállította vissza a város zajába, új erdei ismeretekkel és élményekkel gazdagodva, nem feledve a kampány szlogenjét: A vonatozás szórakozás!
A kampány tavaszi ciklusában elõbb fõvárosi és vidéki játszóházakban népszerûsítette a kisvasutakat a Magyar Turizmus Zrt., 53 helyszínen, közel 80 ezres látogatószámot elérve.
Az általános iskolai osztályok számára internetes kvízjáték készült, amelyen háromfordulós versenyben 980 osztály vett részt, a három nyertes osztály nyáron és a tanév elején meg is kezdte erdészeti erdei iskolás pihenését, természetesen kisvasutazással.
Nyáron a facebookon fotópályázatot hirdettek a szervezõk, közel 2500-as baráti kört gyûjtve. Több tízezres követõi tábor figyelte és értékelte a fotókat, olvasta az aktuális kisvasutas híreket.
Szeptember 8-án – hangsúlyozva a kampány országos jellegét – nemcsak Királyréten, de a Mátravasút vonalán is jeles vasúttörténeti pillanatra került sor. Átadták az újjáépített Lajosháza–Szalajkaház szakaszt, amelyen a továbbiakban menetrend szerinti járatok biztosítják a Mátra mint turisztikai úti cél kisvasutas megismerésének lehetõségét.

Hirdetés


Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep