Turista hrek, trzssal kapcsolatos informcik

Pilisi Parkerdõ látogatási tilalom
2014-12-05 19:56:50

Pilisi Parkerdõ látogatási tilalom


Továbbra is fenntartják a látogatási tilalmat a Pilisi Parkerdõ területén az ónos és jégkár után.
A magasabban fekvõ régiókban fennálló balesetveszélyes helyzet miatt a hétvégén is érvényben van a látogatási tilalom a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllõi-dombság erdeiben.
Bár a jég csütörtök folyamán leolvadt a fákról, az érintett területen mindenütt fennakadt ágak, félig kidõlt és törött fák okoznak balesetveszélyt, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt gyalogosan is járhatatlanok. A turistautak nyomvonala nehezen követhetõ, a jelzett fák sok helyen kidõltek, így nagy az eltévedés veszélye. Különösen veszélyes Dobogókõ és a Pilis-tetõ térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskõ környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenõ.
Nem látogathatók a Pilis-tetõi Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, továbbá a Nagy- és Kis-Hárs-hegy és a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezetõ útszakasz. Zárva tart a Gödöllõi Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház. A Budakeszi Vadaspark a jégkárral érintett terület alsó határán fekszik, ezért ott a kármentesítést a héten befejezik, a Vadaspark a szombati napon már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötõúton javasoljuk. A Vadaspark állatállománya nem sérült, az állatok ellátását kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.
A Pilisi Parkerdõ Zrt. ezúton is szeretne köszönetet mondani a folyamatosan érkezõ önkéntes munka felajánlásokért. Az idõjárási katasztrófa következményei mellett nagyszerû tudni, milyen sok civil érzi magáénak az erdõt, milyen sok ember hajlandó szabadidejébõl az erdõre áldozni. Jelenleg az erdõkben uralkodó állapotok nem teszik lehetõvé, hogy szakértelem és megfelelõ védõfelszerelés nélkül bárki részt vegyen a munkálatokban, ezért a jelentkezõk türelmét kérjük. A Parkerdõ az önkéntesek számára civil szervezetek bevonásával a késõbbiekben szervezi meg a csatlakozás lehetõségét. Kérjük, szervezett keretek nélkül, önállóan, a szakemberek által végzett veszélymentesítés elõtt senki ne induljon az erdei utak megtisztítására!
A csütörtöki napra a legtöbb közutat sikerült járhatóvá tenni, így a Pilisi Parkerdõ Zrt. szakemberei megkezdhették az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhetõ, az érintett terület feltárásához még hosszabb idõre van szükség. A kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esõbeállókban, pihenõhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni. Az utak megtisztítása után megkezdõdik a sérült faanyag elszállítása az erdõbõl. Több helyen szükség lesz a koronájukat teljesen elvesztett, életképtelenné vált vagy derékban kettétört fák kitermelésére. Ez a munka várhatóan további hónapokat vesz igénybe. Az erdõterület járhatóságának mihamarabbi biztosítása érdekében a Pilisi Parkerdõ folyamatosan végzi a kármentesítést, várhatóan a nyári idõszakban is szükség lesz a munkavégzésre. Helyenként új erdõsítésekre is szükség lehet, ezt a sérült faanyag eltávolítása után az erdészeti hatóság szakembereivel közösen határozzák majd meg a Parkerdõben.
Bár a jégkár nem ismeretlen fogalom az erdõgazdálkodásban, és a fõváros környéki erdõket legutóbb 2004-ben, illetve 2011-ben érte erõs jégtörés, ilyen mértékû károsításra több évtizede nem volt példa. A jég súlya teljesen egészséges, fiatal és középkorú erdõket, fákat tört össze a jégkárral érintett teljes területen.

Teljes, eredeti bejegyzs: http://www.parkerdo.hu
Hirdets


Egyb tra , turista tudnivalk

A turista tzparancsolata.
Tra-, turistajelzsek. Turista indul csomag. Turista trkp jelzsek.
Turista trkp jelzsek, kis sszefoglal trkp olvasshoz.
Trzssal kapcsolatos weboldalak gyjtemnye.
Turistahz, kulcsoshz, szllshely - sajt tapasztalaim
Az erd fohsza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvnyszerz tramozgalom kirsok
Vrak, vr ltogats tra
Hungary Card, Magyarorszgi turizmus krtya, sajt tapasztalok, s felhasznls
Kisvast, erdei vast tapasztalataim
Turista hrek, informcik
Turista. A kifejezs mit takar?
Magyarorszag terkep