Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Egyéb hegységhez nem köthetõ túra kiírás, leírás.

2007-08-10 :: Fejér-megye kastélyai és várai Fejér-megye kastélyai és várai jelvényszerzõ túra kiírás teljesítése
2007-10-23 :: Fejér-megyei autós kirándulás A jelvényszerzõ túra Fejér-megye déli részén található kastélyok felkeresése
2007-12-08 :: OKT 5.sz túra Az Országos Kék-túra 5.sz. túráját teljesítettük. Tapolcáról indulva, Badacsonytördemicre érkezve.
2007-12-08 :: OKT Országos Kék-túra Az Országos Kék-túra teljesítésének a túrái.
2007-12-09 :: Fejér-megye várai Fejér-megye várai és kastélyai jelvényszerzõ túra teljesítéséhez járjuk körbe a megye várait és kastélyait.
2008-04-20 :: OKT 14.sz túra Az Országos Kék-túra 14-es szakaszát teljesítettük. A hûvösvölgyi gyermek vasúttól a Rozália téglagyárig vezetõ utat.
2008-05-11 :: OKT 15.sz túra Az Országos Kéktúra 15.sz szakaszát teljesítettük a Bécsi út (Rozália téglagyár) - Pilisszentkereszt - Dobogókõ útvonalat.
2008-05-26 :: OKT 27.sz túra Az Országos Kéktúra 27.sz szakaszát teljesítettük 3 nap alatt. Mi Hollóházán kezdtük a túrát, majd a Nagy-Milic csúcsán keresztül a Bányi-nyeregig jutottunk.
2008-05-31 :: OKT 22.sz túra Az Országos kéktúra 22-es szakaszát teljesítettük. Sirokról mentünk át Szarvaskõre.
2009-03-20 :: OKT 7.sz túra Az Országos Kéktúra 7. szakaszát teljesítettük: Nagyvázsonyból indulva Városlõdig tartó szakaszt.


OKT Országos Kék-túra 5.sz. túra

Tapolca - Szent György-hegyi turistaház - Szigliget - Badacsonytördemic

Badacsonytördemic vasút állomás
Az elsőként teljesített OKT túránk. Rövid, nem is túl nehéz. Egy kellemes decemberi hétvégén úgy döntöttünk, hogy megkezdjük az Országos Kéktúra teljesítését. Az időpontra való tekintettel, valamint, hogy össze tudjuk kötni a kellemest a hasznossal az egyik legrövidebb OKT szakaszt választottuk ki a Balaton-felvidéken.

Tapolca, Malom-tó
Badacsonytomajon találtunk, egy kellemesnek ígérkező panziót. Indultunk a Balaton mellé. A terveink szerint itt kellett volna elérnünk egy vonatot, ami elvitt volna minket Tapolcára, azonban kiderült, hogy IC az aktuális vonat, és nem kaptunk rá jegyet. Gyors áttervezés után a Badacsonytördemici vasút állomásra hajtottunk, mert innen egy jó félóra múlva indult egy másik vonat Tapolcára. Tehát kicsit lassabban, de eljutottunk Tapolcára az OKT szakasz kiinduló pontjára. A vasútállomáson megszereztük a füzetünkbe az első pecsétet.

Kivezető út Tapolcáról
A tapolcai vasútállomásról indultunk tehát. A Piros sáv turista jelzés turista jelzést követve a város központja felé indultunk, hogy itt megtaláljuk az Kék sáv turista jelzés OKT jelzést, ami átvezet a városon, de elkerüli a vasútállomást. Kis kitérőt tettünk a Malom-tó felé, azán visszatértünk a kijelölt utunkra. Sajnos, így, hogy később érkeztünk, időszűkébe kerültünk, tehát a Tavas-barlang felkeresését a következő tapolcai jövetelünk időpontjára halasztottuk. A könnyen követhető turista jelzést követtük a városon át, majd elhagytuk vele együtt az vásros elkerülő utat keresztezve.

Szent György-hegy
A bitumenes úton haladt az utunk kifelé a városból elég hosszú szakaszon. Erről a szakaszról annyit lehet mondani, hogy rossz idő, és a hétvége ellenére nagy forgalmú a Tapolcára vezető út. Pár száz méter után utunk keresztezi a vasút vonalat, amin mi is érkeztünk. A Csorda kút az út mellett volt, de nem kerestük fel, mert egyrészt még csak most indultunk, másrészt elég víz volt már a cipőnkben. A Papmajor mellett elhaladva, már vártuk, hogy a szőlők megjelenjenek, hogy aztán elinduljuk a Szent György-hegy oldalába, hogy a tetejére feljussunk.

Szőlő ültetvény a hegy oldalán
A felettünk magasodó, és közeledő Szent György-hegy lejtőin lassan megérkeztek az ültetvények, és az egyik szélső úton meg is indulhattunk a hegynek fel. Az út szép lassan kanyargott, és emelkedett fel a Badacsonyi szőlők között a hegyre. Ki kell emelni, hogy nagyon szép rendezett szőlőt figyelhetünk meg a hegyen. A kisebb szőlészetek is rendben vannak tartva. Szép épületek között vezet fel az út. Sajnos nem invitáltak be minket egy pincébe sem, pedig jól esett volna egy jó pohár bor.

Szent György-hegyi turistaház
A szőlő területek, a hegy tetejéhez közeledve kicsit megkoptak, és a házak nyaraló jellegűvé váltak. Aztán lassan egyhanyagoltabb telkeket is láthatunk, és az utunkon is látszik, hogy nem nap, mint nap járnak már erre. Egy kicsit benőtt emelkedő mellett a lerobbant Bogdány-kút mellett elhaladva felértünk a Szent György-hegyi turistaházhoz. Az épülett melletti öreg fán hamar megtaláltuk az Országos Kéktúra pecsétet, amit elhelyeztünk a füzetünkben. Kajálás után indultunk tovább a Bazaltorgonák irányába. Nagyon szép természeti képződmények, érdemes meglátogatni.

Fenn a hegy tetején
A csúcs közelébe érve, szintúton a hegy túloldalára sétátunk, hogy ott lesétáljunk a hegyről, szintén a szőlővel beépített domboldalon. Itt is szépen rendezett keretek között haladt az utunk. A meredek levezető út hamarosan elérte, a jelzett Oroszlányfejű kutat, amiből sajnos nem tudtunk vizet venni, mert épp valamilyen felújítást végeztek rajta. A Tarányi présház és a Lengyel kápolna következet hamarosan, ekkor már szinte le is értünk a hegyről. Mindkét látványosság rendben tartott szép állapotban volt, jó látni a gondosságot.

Tarányi présház
A présház után mint írtam is, szinte már lent voltunk az út magasságában, csak ki kellett hozzá sétálni a kerteken, földeken keresztül a kereszteződéshez, ahonnan már látszott a következő célpontunk a szigligeti vár. Újra műúton kellett haladnunk végig Szigliget elejéig, a vár feljárójáig. Nem különösebben szeretek ilyen úton haladni, és nagyon sok látványosság sem szokott az elmellőző autókban lenni, dehát a nádas réten mégsem lehet átjárni. Azért ha kilép az ember egy jó félórás sétával le lehet tudni a távot.

Avasi templomrom
Felsétáltunk a várhoz a várhegyre, de mivel későre járt, úgy döntöttunk, hogy majd másnap keressük fel a romokat, így a pecsét keresésére indultunk. A bezárt várban nem lehetett, így egy közeli bor árusnál megtudtuk, hogy a településen hol találjuk a hölgyet, akinél a pecsétet megszerezhetjük. Nem találtuk otthon, a fia pedig nem tudott segíteni a pecsételésben, így megegyeztünk vele, hogy másnap beugrunk hozzájuk. Tovább indultunk tehát, hogy a maradék kis távolságot letudjuk a Szigliget-Badacsonytördemici vasútállomásig. Az Avasi templomromnál még fényképeztünk párat, aztán haladtunk is tovább a Eger-patak felé.

Lemenő nap
A Szigligetről Badacsonytördemicre vezető út szinén a két község között vetező aszfaltozott úton haladt, ennek megvolt az az előnye, hogy így a lemenőben lévő nap fényeinél is könnyen tudtunk haladni a vasútállomás felé. Megérkezésünk után beugrottunk még a forgalmi ügyeletre megszerezni a pecsétet a füzetünkbe. Alig vártuk, hogy a szállásra, és az étterembe jussunk. Egy kellemes átmelegítő füdés után egy csodálatos vacsorát töltöttünk el a panzió éttermében, majd pár pohár bor átsegített az álom kapuján, nem kellett ringatni.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep