Túra leírások

/Túra, túrázás

Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Egyéb hegységhez nem köthetõ túra kiírás, leírás.

2007-08-10 :: Fejér-megye kastélyai és várai Fejér-megye kastélyai és várai jelvényszerzõ túra kiírás teljesítése
2007-10-23 :: Fejér-megyei autós kirándulás A jelvényszerzõ túra Fejér-megye déli részén található kastélyok felkeresése
2007-12-08 :: OKT 5.sz túra Az Országos Kék-túra 5.sz. túráját teljesítettük. Tapolcáról indulva, Badacsonytördemicre érkezve.
2007-12-08 :: OKT Országos Kék-túra Az Országos Kék-túra teljesítésének a túrái.
2007-12-09 :: Fejér-megye várai Fejér-megye várai és kastélyai jelvényszerzõ túra teljesítéséhez járjuk körbe a megye várait és kastélyait.
2008-04-20 :: OKT 14.sz túra Az Országos Kék-túra 14-es szakaszát teljesítettük. A hûvösvölgyi gyermek vasúttól a Rozália téglagyárig vezetõ utat.
2008-05-11 :: OKT 15.sz túra Az Országos Kéktúra 15.sz szakaszát teljesítettük a Bécsi út (Rozália téglagyár) - Pilisszentkereszt - Dobogókõ útvonalat.
2008-05-26 :: OKT 27.sz túra Az Országos Kéktúra 27.sz szakaszát teljesítettük 3 nap alatt. Mi Hollóházán kezdtük a túrát, majd a Nagy-Milic csúcsán keresztül a Bányi-nyeregig jutottunk.
2008-05-31 :: OKT 22.sz túra Az Országos kéktúra 22-es szakaszát teljesítettük. Sirokról mentünk át Szarvaskõre.
2009-03-20 :: OKT 7.sz túra Az Országos Kéktúra 7. szakaszát teljesítettük: Nagyvázsonyból indulva Városlõdig tartó szakaszt.


OKT Orszgos Kk-tra 5.sz. tra

Tapolca - Szent Gyrgy-hegyi turistahz - Szigliget - Badacsonytrdemic

Badacsonytrdemic vast lloms
Az elsknt teljestett OKT trnk. Rvid, nem is tl nehz. Egy kellemes decemberi htvgn gy dntttnk, hogy megkezdjk az Orszgos Kktra teljestst. Az idpontra val tekintettel, valamint, hogy ssze tudjuk ktni a kellemest a hasznossal az egyik legrvidebb OKT szakaszt vlasztottuk ki a Balaton-felvidken.

Tapolca, Malom-t
Badacsonytomajon talltunk, egy kellemesnek grkez panzit. Indultunk a Balaton mell. A terveink szerint itt kellett volna elrnnk egy vonatot, ami elvitt volna minket Tapolcra, azonban kiderlt, hogy IC az aktulis vonat, s nem kaptunk r jegyet. Gyors ttervezs utn a Badacsonytrdemici vast llomsra hajtottunk, mert innen egy j flra mlva indult egy msik vonat Tapolcra. Teht kicsit lassabban, de eljutottunk Tapolcra az OKT szakasz kiindul pontjra. A vastllomson megszereztk a fzetnkbe az els pecstet.

Kivezet t Tapolcrl
A tapolcai vastllomsrl indultunk teht. A Piros sáv turista jelzs turista jelzst kvetve a vros kzpontja fel indultunk, hogy itt megtalljuk az Kék sáv turista jelzs OKT jelzst, ami tvezet a vroson, de elkerli a vastllomst. Kis kitrt tettnk a Malom-t fel, azn visszatrtnk a kijellt utunkra. Sajnos, gy, hogy ksbb rkeztnk, idszkbe kerltnk, teht a Tavas-barlang felkeresst a kvetkez tapolcai jvetelnk idpontjra halasztottuk. A knnyen kvethet turista jelzst kvettk a vroson t, majd elhagytuk vele egytt az vsros elkerl utat keresztezve.

Szent Gyrgy-hegy
A bitumenes ton haladt az utunk kifel a vrosbl elg hossz szakaszon. Errl a szakaszrl annyit lehet mondani, hogy rossz id, s a htvge ellenre nagy forgalm a Tapolcra vezet t. Pr szz mter utn utunk keresztezi a vast vonalat, amin mi is rkeztnk. A Csorda kt az t mellett volt, de nem kerestk fel, mert egyrszt mg csak most indultunk, msrszt elg vz volt mr a cipnkben. A Papmajor mellett elhaladva, mr vrtuk, hogy a szlk megjelenjenek, hogy aztn elinduljuk a Szent Gyrgy-hegy oldalba, hogy a tetejre feljussunk.

Szl ltetvny a hegy oldaln
A felettnk magasod, s kzeled Szent Gyrgy-hegy lejtin lassan megrkeztek az ltetvnyek, s az egyik szls ton meg is indulhattunk a hegynek fel. Az t szp lassan kanyargott, s emelkedett fel a Badacsonyi szlk kztt a hegyre. Ki kell emelni, hogy nagyon szp rendezett szlt figyelhetnk meg a hegyen. A kisebb szlszetek is rendben vannak tartva. Szp pletek kztt vezet fel az t. Sajnos nem invitltak be minket egy pincbe sem, pedig jl esett volna egy j pohr bor.

Szent Gyrgy-hegyi turistahz
A szl terletek, a hegy tetejhez kzeledve kicsit megkoptak, s a hzak nyaral jellegv vltak. Aztn lassan egyhanyagoltabb telkeket is lthatunk, s az utunkon is ltszik, hogy nem nap, mint nap jrnak mr erre. Egy kicsit bentt emelked mellett a lerobbant Bogdny-kt mellett elhaladva felrtnk a Szent Gyrgy-hegyi turistahzhoz. Az plett melletti reg fn hamar megtalltuk az Orszgos Kktra pecstet, amit elhelyeztnk a fzetnkben. Kajls utn indultunk tovbb a Bazaltorgonk irnyba. Nagyon szp termszeti kpzdmnyek, rdemes megltogatni.

Fenn a hegy tetejn
A cscs kzelbe rve, szintton a hegy tloldalra sttunk, hogy ott lestljunk a hegyrl, szintn a szlvel beptett domboldalon. Itt is szpen rendezett keretek kztt haladt az utunk. A meredek levezet t hamarosan elrte, a jelzett Oroszlnyfej kutat, amibl sajnos nem tudtunk vizet venni, mert pp valamilyen feljtst vgeztek rajta. A Tarnyi prshz s a Lengyel kpolna kvetkezet hamarosan, ekkor mr szinte le is rtnk a hegyrl. Mindkt ltvnyossg rendben tartott szp llapotban volt, j ltni a gondossgot.

Tarnyi prshz
A prshz utn mint rtam is, szinte mr lent voltunk az t magassgban, csak ki kellett hozz stlni a kerteken, fldeken keresztl a keresztezdshez, ahonnan mr ltszott a kvetkez clpontunk a szigligeti vr. jra mton kellett haladnunk vgig Szigliget elejig, a vr feljrjig. Nem klnsebben szeretek ilyen ton haladni, s nagyon sok ltvnyossg sem szokott az elmellz autkban lenni, deht a ndas rten mgsem lehet tjrni. Azrt ha kilp az ember egy j flrs stval le lehet tudni a tvot.

Avasi templomrom
Felstltunk a vrhoz a vrhegyre, de mivel ksre jrt, gy dntttunk, hogy majd msnap keressk fel a romokat, gy a pecst keressre indultunk. A bezrt vrban nem lehetett, gy egy kzeli bor rusnl megtudtuk, hogy a teleplsen hol talljuk a hlgyet, akinl a pecstet megszerezhetjk. Nem talltuk otthon, a fia pedig nem tudott segteni a pecstelsben, gy megegyeztnk vele, hogy msnap beugrunk hozzjuk. Tovbb indultunk teht, hogy a maradk kis tvolsgot letudjuk a Szigliget-Badacsonytrdemici vastllomsig. Az Avasi templomromnl mg fnykpeztnk prat, aztn haladtunk is tovbb a Eger-patak fel.

Lemen nap
A Szigligetrl Badacsonytrdemicre vezet t szinn a kt kzsg kztt vetez aszfaltozott ton haladt, ennek megvolt az az elnye, hogy gy a lemenben lv nap fnyeinl is knnyen tudtunk haladni a vastlloms fel. Megrkezsnk utn beugrottunk mg a forgalmi gyeletre megszerezni a pecstet a fzetnkbe. Alig vrtuk, hogy a szllsra, s az tterembe jussunk. Egy kellemes tmelegt fds utn egy csodlatos vacsort tltttnk el a panzi ttermben, majd pr pohr bor tsegtett az lom kapujn, nem kellett ringatni.

 

Tovbbi tra helyszn, lers

llatkert - vadaspark stk, kirndulsok log kp

llatkert, vadaspark

Stk, ltogatsok haznk vadasparkjaiban, llatkertjeiben.
Arbortum, nvnykert kirndulsok. - kirnduls tjegysg kpe

Arbortum

Arbortum, nvnykert kirndulsok.
Vrosnzs - kirnduls tjegysg kpe

Vrosnzs

Inkbb telerlseket rint, gyakorlatilag vrosnz kirndulsok.
  Aggtelek tjegysg kpe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt s az Aggteleki-hegysg krzetben bejrt trk, kirndulsok lersa.
Bakony tjegysg kpe

Bakony

A Bakony-hegysg terletn trztunk, kirndultunk, ezen trk lersa.
Balaton-felvidék tjegysg kpe

Balaton-felvidk

A Balaton krnykn, a Balatoni-dombsg terletre tehet trink.
Brzsny tjegysg kpe

Brzsny

Trk a Brzsnyben, Brzsnyi tra ismertetk.
Budai-hegysg tjegysg kpe

Budai-hegysg

Trink a Budai-hegysgben, turista svnyek, kirndulsok.
Bkk tjegysg kpe

Bkk

A Bkk-hegysgi trink, kirndulsaink lersa, tra tvonalak, ismertetk.
Cserehát tjegysg kpe

Csereht

Cserehtot rint trink, a turista svnyek lersa.
Tjegysg ltalnos kp

Cserht

Trk a Cserhtban, Cserhti trk ismertetje.
Egyéb tjegysg kpe

Egyb

Egyb, hegysghez, dombsghoz nem kthet trink ismertetse
Gödöllõi tjegysg kpe

Gdlli

Trk a Gdlli-dombsg terlethez ktheten.
Tjegysg ltalnos kp

Gerecse

A Gerecse terlett rint trk, kirnduls leirsok.
Tjegysg ltalnos kp

Kszeg

A Kszegi-dombsg terletn thalad tra tvonalak.
Krptok tjegysg kpe

Krptok

a Krptokat rint trink, kirndulsok a Krptokban.
Tjegysg ltalnos kp

Kemenesht

Kemeneshti kirndulsok, trista svnyek, trk.
Mtra tjegysg kpe

Mtra

A Mtrban trztunk, Mtrai kirndulsok lersa.
Tjegysg ltalnos kp

Mecsek

Trink a Mecsekben, turista svnyek, tra tvonalak.
Pilis tjegysg kpe

Pilis

A Pilisi-hegysget rint tra tvonalaink. Bejrt turista svnyek.
Szekszrdi-hegysg tjegysg kpe

Szekszrdi-hegysg

A Szekszdi-hegysgben megtett trink lersa.
Tjegysg ltalnos kp

Velencei-hegysg

Trk, turista svnyek a Velencei-hegysgben, sajt lmnyeink.
Vrtes tjegysg kpe

Vrtes

A Vrtes-hegysg s a hozz kapcsolahat trink, turista tvonalak.
Tjegysg ltalnos kp

Villnyi-hegysg

Amikor a Villnyi-hegysgben s krnykn kirndultunk.
Tjegysg ltalnos kp

Visegrdi-hegysg

Turista svnyek a Visegrdi-hegysghez ktheten.
Tjegysg ltalnos kp

Zalai-dombsg

A Zalai-Dombsg terletrl szl kirndulsok, trk lersa.
Zemplni-hegysg tjegysg kpe

Zemplni-hegysg

Amikor a Zemplnben trztunk, turista utak lersa.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep