Túra leírások

/Túra, túrázás

Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Zempléni-hegység túra leírások

2005-11-24 :: Regéc körüli séta A Regéc körüli erdőben tettünk egy kis sétát az erdőben.
2006-08-15 :: Rákóczi-túra tervezet A Zemplén-hegységi Rákóczi túrát szeretnénk teljesíteni. Elkezdem a tervezést, és meglátjuk, hogy időben hogy sikerül összehozni.
2006-11-07 :: Füzér - Hollóháza Füzérre utaztunk a zempléni Rákóczi túra teljesítéséhez. Elsõ nap Füzérrõl sétáltunk át Hollóházára.
2006-11-08 :: Hollóháza - Regéc A zempléni Rákóczi túra teljesítéséhez Hollóházáról sétáltunk át Regécre, kis gönci kitérõvel.
2006-11-09 :: Regéc - Erdõhorváti A zempléni Rákóczi túra teljesítéséhez Regécrõl indulva jutottunk el Erdõhorvátiba.
2006-12-23 :: Fehér-kút Regécre utaztunk, hogy a Rákóczi-túra egy állomását a Fehér-kút nevû forrást látogattuk meg, majd sétáltunk vissza Regécre.
2007-04-29 :: Erdõhorváti - Sárospatak Erdõhorváti - Sárospatak, a zempléni Rákóczi-túra befejezõ szakasza. Érintettük még Komlóskát és Hercegkutat.


Erdőhorvti - Srospatak

A tra tvonala: Erdhorvti Piros sáv turista jelzs - Litka-patak Piros rom turista jelzs - Puszta-vr (Solymos-vra) Piros rom turista jelzs - Komlska Piros sáv turista jelzs - Als-Pdinka Piros sáv turista jelzs Zöld sáv turista jelzs - Srkny-forrs Piros sáv turista jelzs - Hofmann-emlkhely - Hofmann-forrs Piros sáv turista jelzs - Pogny-kt Piros sáv turista jelzs - Hercegkt Piros sáv turista jelzs - Srospatak, a srospataki-vr Piros sáv turista jelzs

Templom Erdhorvtiban
Srospatakra utaztunk ki autval, mivel ezt terveztk be vgllomsnak. 4-kor keltnk, hogy 3/4 6-ra kirjnk Srospatakra. Nem volt egyszer, de megtalltuk, hogy Olaszliszkra kell kiutaznunk, s kb. fl rs vrakozs utn tudunk onnan tovbb indulni.

Erdhorvti szls hzai
A kis pihent kihasznlva elfogyasztottuk reggeli kappucsnnkat, majd a buszra szlltunk. A busz Erdhorvti kzepn a templomnl tett le, ahol meg is talltuk a Piros sáv turista jelzs turista jelzsnk. A csendes kis teleplsbl a kivezet ton indultunk el Komlskt vve clba. Az id jnak grkezett, gy amellett dntttnk, hogy nem hagyjuk ki Pusztavr romjainak a felkeresst sem. Kb. 2 kilomter sta utn jobbra felfedeztk a Piros rom turista jelzs turista jelzst, s elindultunk a dombon felfel. A krnyezetbl jelentsen kiemelked domboldalt vettk clba. A folyamatosan emelked svny egy tlsgosan mg nem kitaposott erdei tra tvedt, de a jl megtallhat jelzsek mentn vezetett fel az utunk.

Kiptett lpcs vezet fel egy rszen
A vr al rkeztnk ki az erdbl. Itt mr ersen fjt a szl, s az idjrs kezdett rosszabbra fordulni. A kis rtrl egy kiptett lpcs segti egy darabig az utunk, majd a kveken kell a vrba feljutni. Ez es utn nem lehet egyszer mutatvny. Neknk sem volt egyszer dolgunk, mert a szl majd levitt a sziklrl. Itt jegyeznm meg, hogy soha tbbet nem fogunk idjsokra hallgatni, mert a tippels sem jn be nekik, s a vrhat 26 fokra tekintettel nem hoztunk magunkkal szldzsekit sem. Visszatrve a trra s a Psuztavr (Solymos-vra) romjaira azt kell mondjam, hogy az egyik legszebb zemplni kiltsnak lehet rszese az ide ltogat.

Kilts a pusztavr romjairl
risi mret lthatr trul a szemnk el. Kicsit mg megpillanthatjuk Erdhorvti szls hzait, s Komlskra is teljesen rlthatunk. Nem szeretnk itt megfelel fldrajzi tuds nlkl tallgatsokba belefolyni, de bizton llthatom, hogy tiszta idben a Zempln nagy rsze belthat. A romokat vgig jrtuk, majd elindultunk vissza, hogy a rten keresztl az itt tallhat tansvnyen leereszkedjnk a kzel 200m mlysgben alattunk ltott teleplsre. Az erdben az risi szl miatt vatosan haladtunk, mert tartottunk tle, hogy valamelyik kiszradt fa nehogy leboruljon.

Ruszin-tjhz Komlskn
Komlskra gy egy hts kis utcn jutottunk be, majd a futcra indultunk, hogy felkeressk a Ruszin-tjhzat. Itt kellett volna ugyanis pecstelnnk. Sajnos csak annyi informcit tudtunk itt beszerezni, hogy az nkormnyzatnl lehet a bejutst krni, gy egy kocsmban szereztnk pecstet, hogy itt jrtunk. Ekkor kezdett el szitlni az es, mikzben elindultunk, hogy a Piros sáv turista jelzs Zöld sáv turista jelzs kzs jelzsen elhagyjuk a falut. Ekkor talltuk meg egy tbln a nyilat, hogy merre kell a kulcsot megszerezni. Az idjrs miatt inkbb indultunk tovbb. Az Als-Pdinka rszen tallkoztunk egy helyi lakossal, aki azt javasolta, hogy sietsre vegyk, mert jn az es.

Kilts a Srkny-forrs krnykrl
Kicsit megszaporztk a lpteink, s egy eserny tmogatsval haladtunk az utunkon a Srkny-forrsig. Igazi nagy es nem volt, s mire oda rtnk tulajdonkpp el isllt. Br a boruls megmaradt, de a talajon az sem ltszott, hogy pr perce mg csepergett. A forrst elhagyva rtnk a Piros sáv turista jelzs Zöld sáv turista jelzs keresztezdshez. Itt a zld szn tvozst jl tudtuk kvetni, de a Piros sáv turista jelzs folytatst nem talltuk meg. Tbb jobbra es s a trkpnek megfelel dzerolt ton elindultunk, de prszz mter jelzshinyos taposs utn visszatrtnk az indul llomsra. gy utlag az az rzsem, hogy az jonnan ksztett t, s a gerincen a Hofmann-emlkhely fel vezet t kztt kellett volna svnyt keresnnk.

Erdei pihen, turista szlls
A Hofmann-emlkhely fel vezet ton indultunk ht el. Gondolvn, hogy valamicske kze lehet a kzelben lv forrshoz. gy a domboldalban, nha a gerinc kzelben haladva a Hofmann-forrs kzelben tallhat pihent pillantottuk meg. Azonban tovbb haladtunk az emlkhely fel, majd szintn a visszakanyarod utat kvetve visszamentnk a pihen helyhez, ahol meg is talltuk a Piros sáv turista jelzs turista jelzst. A helyes irnyt megerstettk a tjol segtsgvel is, s nekivgtunk a Hercegkutat takar hegyvonulat megmszsnak. A folyamatos emelked csak a gerinc knyken kegyelmez az arra haladnak, kicsit lanksabb tve az svnyt.

Dombtet a hercegkti szlltetvnynl
Kiregedett, kiss elhagyott szl ltetvnyek jelentek meg. Egy-egy mr azt mutatta, hogy ha nem is nagyon gondos, de van gazdja, s a metszst legalbb elvgeztk. Egy kanyar utn aztn az erdsv szln megpillantottuk a Pogny-kt helyt jelz oszlopot. A Pogny-kt szpen kiptett, s lehet mondani, hogy rendbetartott pihen hely akr nagyobb csoportok fogadsra is alkalmas. Igaz vizet rdemes hozni, mert legalbbis nekem nem volt ingerencim megksolni a kt vizt. Esbell, sthely, tbb pad, s mg egy wc is van a helyen, gy sszkomfortosnak mondhat a turista pont.

Pogny-kt
Kicsit elidztnk, mivel mr a tra vgn tartottunk. A Pogny-kt-alja mentn tovbb haladtunk a szlk mentn, s kis sta utn megpillantottuk Hercegkt emeletes pincesort is a tvolban, amely kicsit a telepls fel magasodik. Egy szls utcba rtnk s a kihelyezett irnymutat tblkat kvetve felkerestk a Svb tjhzat. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy kigett a ltvnyossg, aminek a nyomat mg fel lehetett fedezni, gy itt is szintn egy kocsmban szereztnk pecstet a Rkczi-tra igazol fzetnkbe. Sokat nem akartunk idzni, gy tovbb is indultunk a Piros sáv turista jelzs jelzs mentn.

Kirly-hegy
Hercegkt kivezet tja a pincesor fel vezet, majd a Hotyka-patak mentn megkerljk a Gombos-hegyet s kt kis hdon tkelve lassan kirnk a 37-es szm ftra. Az t nagy forgalma miatt vatosan haladtunk a kemny tszlen, s a krforgalomnl mi is betrtnk a vrosba. Visszamentnk a vastllomshoz, ami kzsen ltja el a voln plyaudvar szerept is. Autba ltnk, s a vrhoz hajtottunk. Egy rvid stt kveten killtuk a sorunk a jegypnztrnl, ahol egy nagyon kedves hlgy volt, aki mindenkit kiszolglt elttnk, s vgezetl csak elnk rakta a pecstet, hogy hasznljuk egszsggel. Ezzel teljestettk a Zemplni Rkczi tra kirst.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep