Túra leírások

/Túra, túrázás

Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Zempléni-hegység túra leírások

2005-11-24 :: Regéc körüli séta A Regéc körüli erdőben tettünk egy kis sétát az erdőben.
2006-08-15 :: Rákóczi-túra tervezet A Zemplén-hegységi Rákóczi túrát szeretnénk teljesíteni. Elkezdem a tervezést, és meglátjuk, hogy időben hogy sikerül összehozni.
2006-11-07 :: Füzér - Hollóháza Füzérre utaztunk a zempléni Rákóczi túra teljesítéséhez. Elsõ nap Füzérrõl sétáltunk át Hollóházára.
2006-11-08 :: Hollóháza - Regéc A zempléni Rákóczi túra teljesítéséhez Hollóházáról sétáltunk át Regécre, kis gönci kitérõvel.
2006-11-09 :: Regéc - Erdõhorváti A zempléni Rákóczi túra teljesítéséhez Regécrõl indulva jutottunk el Erdõhorvátiba.
2006-12-23 :: Fehér-kút Regécre utaztunk, hogy a Rákóczi-túra egy állomását a Fehér-kút nevû forrást látogattuk meg, majd sétáltunk vissza Regécre.
2007-04-29 :: Erdõhorváti - Sárospatak Erdõhorváti - Sárospatak, a zempléni Rákóczi-túra befejezõ szakasza. Érintettük még Komlóskát és Hercegkutat.


Rkczi-tra :: Hollhza - Regc

Hollhza porceln t
Hajnali 6-kor indultunk Hollhzrl, mert hossznak grkezett a napi t, s mr rvidek a nappalok is ilyekor. Hollhza mgpp csak bredezett, mikor mi elindultunk a Piros sáv turista jelzs jelzs mentn a legmagasabban lv utca irnyba, majd egy erdsvon kersztl a foci-plya mellett lyukadtunk ki. Itt kezdtk el rezni, hogy milyen nehz feladat lesz tapasztalatlanul ekkora sllyal teljesteni a kitztt clt. Hamar elkezdtett vilgosodni, mr csak a kd tartotta homlyban a krnyezetnket.

A kds erdei t
A Piros sáv turista jelzs turista jelzst kvetve haladtunk. Ahogy meg tudod tlni, a jelzsek rendben voltak, pr hely kivtelvel jl lthat helyre voltak felfestve, s j llapotban voltak. Persze az tvonal is elg egyrtelm, gy szinte a jelzsek kvetse nlkl is a helyes ton tudtunk maradni. A kd sokig nem szllt fel, de a korbban betippelt es nem volt, ami jval lnyegesebb. A kamsli j szolglatot tett, mert a vastag lehullott lombozat nedves volt vgig a kdszitls miatt. Az emelkedk kivtelvel jl tudtunk haladni, s nagyon nem reztk mg a terhnk.

Magn erd
Mint az igazol fzetben is llt, tallkoztunk pr magn erdvel, ahol az ton maradtunk, nehogy brkinek problmt okozzunk. A korai idpont ellenre pr helyrl mr dolgoz "erdszek" munkjnak a hangjt hallottuk, lttuk "munkjuk" nyomt. Sajnos a beharagozott gzr nvekeds el fogja segteni, hogy tbben tlljanak a valamivel kellemetlenebb, de olcsbb tzelanyagra.. ugye bnyink mr nem nagyon vannak. Azt mg itt szeretnm megjegyezni, hogy szerintem ezen a krnyken sem, s gy ltalban a hegyes, erds rszek kzelben lakk krben nem a gzftst hasznlk arnya a legmagasabb. Ezt jl meg lehet figyelni az udvarokon.

Virgz moha
Az utunkat tovbb folytattuk az erdben. Kellemes volt az id, taln egy kicsit tl is ltztnk a trhoz. Mivel cipben indultunk el, gy lassan a nedvessg hatsra tzott a cip s mr a zokni s a lbunk is vizesedett. gy dnttnk, hogy Telkibnyn megszerezzk az eddig cipelt bakancsot, s azzal folytatjuk az utunk. A Piros sáv turista jelzs jelzs haadt kifel az erdbl, amikor az erd szln szarvasokat s zeket pillantottunk meg. Sajnos nem sikerlt lefotzni, de tulajdonkpp pp ezrt kell mindenkinek elmenni maga megtapasztani. Az erd vgn egy bekertett rsz mellett haladtunk el, majd a Piros sáv turista jelzs kirt egy dzer tra.

Telkibnya kzpontja
Miutn kirtnk a dzerolt tra, lehet csak neknk nem, de nem teljesen volt egyrtel a haladsi irny. Termszetesen rossz irnyba indultunk el, ezzel egy 1-2 km-es kerlre tettnk szert. Mi a telepls kzps rszre rtnk be. Itt egy kis bolt eltt lepakoltunk, s tvettnk szraz zoknit, s a bakancsot vettk fel. A reggeli elkltse utn vissza indultunk a helyi mzeumhoz. Ezzel sajnos jabb plusz km-eket vshettnk fel a lpsszmllnkba.

A telkibnyai mzeum
Amennyiben nem tved el az ember, mint mi akkor pont a mzeum utcjn jn be a teleplsre a Piros sáv turista jelzs jelzs. Mint annyi ms helyen tapasztaltuk itt is zrva tart az intzmny november 1 utn. Szerencsre a kzelben lak kedves nni kinyitotta neknk a trlatot, s meg tudtuk szerezni az itteni pecstet is az igazol fzetnkbe. Ezekkel a kerl utakkal jcskn vesztettnk a tervezett idbl, gy lassan kialakult bennnk a krds, hogy meddig menjnk el, s onnan mov tudunk eljutni.

Merdek domboldal
A Telkibnyrl kivezet Piros sáv turista jelzs tvonala a telepls melletti hegyre visz fel. A meredek emelked, a nhol csszs svny, az elvesztegetett id feletti bslakods s a nehz htizsk alaposan kivette ezen a rszen az ernket. Sokat pihenve jutottunk fel a tetejre. Utna a viszonylag lejts, vagy vzszintes terepen jra jl haladtunk. gy ha megerltet is volt kiss, de eljutottunk a Potcs hzig. Ez a hz kulcsos hzknt zemel fenn az erdben. Gncrl tudjk a kulcsot eljuttatni, ha valaki kibrli. Az ottjrtunkkor is voltak a hzban.

Potcs hza
A Potcs hza utn a Piros sáv turista jelzs jelzs a kzelben lv patakon vezetett keresztl. Merls nlkl tljutottunk ezen az akadlyon. Ekkor lltunk meg pihenni, s beszltk meg a tovbbi teendinket. Pr telefon utn meggyzdtnk arrl, hogy ha Gncre megynk le, akkor sem tudunk tjutni az egybknt kb 20km-re tallhat Regc kzelbe sem. gy egy vlasztsunk maradt, hogy keresnk szllst, s Regcen lemondjuk :(. Ebben a tudatban tovbb indultunk A gnci plos kolostorrom fel. Oda mindenkpp fel akartunk jutni, mert onnan mg egy Piros kereszt turista jelzs is vezet Gncre.

Gnci Plos Kolostorrom
A gnci plos kolostorrom volt a kvetkez llomsunk, ahol fnykppel kell igazolni az ottjrtunkat. Az t lassan emelkedve, de szpen felfel tartott, nhol kevsb szles turista svny vezetett fel. A mellettnk lv nvnyzetbl mr sejtettk, hogy hamar a tetn lesznk, de nem gy lett, viszonylag sokig tartott felfel az t. Megrte a kzdelmet, mert nagyon szp romok, amit a mellette kihelyezett tbla szerint llagmegvsban fognak rszesteni. Pr sats nyomt lehet felfedezni a rom krnykn, teht keresik a kolostor esetleges rejett falait is.

Mohs kvek a lombozat kztt
Itt aztn a kitett tbln meglttuk, hogy mg 18km Regc, s dlutn 1 volt. Teht este 7 eltt nem rhettnk volna Regcre, akkor sem, ha brjuk a nagy tskt. Egyrtelmv vlt, hogy Gncre kell mennnk, mert az mr csak kb. 4km tvolsg. gy dntttnk pihennk egy sort. Kozben jutott az esznkbe, s egy bartunkat hvtuk fel, aki azt mondta, hogy el tud rtnk jnni Gncre, s tvisz Regcre a szllsra. Teht egy rszt ugyan ki kellett hagynunk a trbl, de Regcre el tudunk jutni, nem kell lemondani a szllst.

Gncre vezet t
A Plos kolostorromtl a Piros kereszt turista jelzs jelzsen elindultunk le a hegyrl Gncre. Az t egy rvid svny utn egy erdei tra vezetett, ami hol jobban, hol kevsb lejtett lefel a hegy lbhoz. Az erd csendes volt, erre nem nagyon tapasztaltunk favgs nyomt, persze lehet, hogy egyszeren azrt, mert mr vgeztek reggel ta. Annyit lehetett tapasztalni a kzeleds kzben, hogy ritkulnak a fk, s a vge fel, mr csak nyomokban voltak bokrok s fk az t mentn. Ekkor olvastuk csak az egyik ismertetben, hogy Gnc egy 2.500 lelkes vros. Elkezdtem sejteni, hogy nem itt fogunk vacsorzni :)

Huszita hz Gnc
Lertnk a vrosba. pp a vrosi frd mell rkeztnk. Szp kapuja volt. Ezen az ton bementnk a vrosba. Amit tudtunk, azt megnztk. Ilyen volt pl. a Huszita hz, amit persze nem tudtunk megnzni, mert nem volt nyitva. rdekes volt ltni, hogy itt 3-4 csald is lakik egy-egy udvarban, s a laksok nagyon hosszak, mert egymas mg vannak ptve. A sejtsem beigazoldott, az tterem tnkrement, gy egy cukrzdba tudtunk belni, de csak 5-ig, amg be nem zrt. Kis sta, aztn megjtt a bartunk, s tvitt minket Regcre, a msnapi szenvedseink sznhelyre.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep