Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Vértes-hegységbeli túra leírás

2005-04-09 :: Kőhányás pusztai túra Kiautókáztunk Kőhányás-pusztára, megálltunk, és sétáltunk egyet a közeli erdőben. Elsétáltunk a Csáki várig, majd az eső miatt a mőúton vissza a faluhoz.
2005-06-20 :: Mór - Csókakő túra Csókakői túra :: Mór :: Csókakő :: Mór
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 2005 egy hetes Vértes túra :: Móri szállással
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 tervezet Vértes túra 2005 :: 1 hetes túra :: Móri szállás
2005-06-21 :: Csákvár - Gánt túra Kelet véretesi túra :: Csákvár :: Gánt :: Csákvár
2005-06-23 :: Oroszlány - Mór túra Észak vértesi túra :: Oroszlány :: Mór
2005-06-24 :: Kőhányáspuszta - Várgesztes túra Barangolás a Vértesben :: Kőhányáspuszta :: Csákvár : Várgesztes
2005-06-25 :: Csákberény környéke Csákberény környéki túra.


2005-06-23 Csütörtök :: Mór - Oroszlány - Mór túra leírás

A túra útvonala: Oroszlány Piros sáv turista jelzés - Labanc-völgyi-dűlő Piros sáv turista jelzés - Új-Mindszent Piros sáv turista jelzés - Erdészházak Piros sáv turista jelzés - Szentgyörgyvár-puszta Piros sáv turista jelzés Zöld sáv turista jelzés - Gerencsérvár Piros sáv turista jelzés ( Zöld sáv turista jelzés ) - Vértesszentkereszti apátság romjai Piros sáv turista jelzés ( Zöld rom turista jelzés ) - 22. akna - Rakodó Piros sáv turista jelzés - Lipa-kúti-völgy Piros sáv turista jelzés - Meszes-völgy Piros sáv turista jelzés -

Oroszlány főútja
Kora reggel ébredtünk, hogy egy reggeli busszal Oroszlányba indulhassunk. Minden rendben volt reggel, így minden gond nélkül érkeztünk Oroszlányba. Rövid séta és egy kisebb városnézés után egy közeli kisboltban vásároltunk pár dolgot, majd a pékséget látogattuk meg. Aztan nekivágtunk a jelzés megkeresésének, és a Piros sáv turista jelzés sáv jelzést követve indultunk a városból kifelé. Az út nem volt különösebben hosszú, sok érdekességel azonban nem találkoztunk. Hamar az ipari parkhoz értünk, ami a város ezen részén lett kialakítva.

Oroszlány mellett egy öreg kinézetű tó
A városból kivezetőút ezen része is aszfaltos volt. Az ipartelep után egy üdülő-övezeti részhez érkeztünk. Az út mentén amerre haladtunk, végig nagy kivágott fatörzsek hevertek, várva a további feldolgozásra. Pár km után az Új-Mindszent nevezetű helynél egy régi tavat találtunk. Úgy tűnt a békéjét semmi nem zavarja. Errefelé több ilyen kisebb-nagyobb tóval is találkoztunk, ezek igazi keletkezési oka ismeretlen előttünk. Az utunk szinte végig a Piros sáv turista jelzés turista jelzésen haladt, így nem volt nagy jelzés keresgélés.

Erdészházak
Az út minőségével nem volt problémánk, egyedül talán az, hogy ezen a részen többször homokos talajjal találkoztunk, ami ugye kellemetlen lehet, ha a cipőbe kerül. Emiatt volt is pár pihenőnk. Az utunk elvezetett régi erdészházak mellett. Ezek jócskán leharcolt állapotban voltak. Nem messze a házaktól egy a térképen is jelzett bányatóra találtunk, aminek a visszafedése épp folyamatban volt. Nagy teherautók hordták a földet valahonnan, és lassan engedték bele a mesterséges tóba. Nem ismerem az építkezés végcélját, így lehet, hogy már nem is létezik a tó.

Szentgyörgyvár-felé elágazás
Megérkeztünk a Szentgyörgyvár-felé vezető út elágazásához. Itt egyébként egy aszfaltos, széles, jól karbantatott utat találtunk. Ezen kellett haladnunk uticélunk felé. Talán itt kell most szólnom arról, hogy továbbra is a Piros sáv turista jelzés turista jelzést követve sétáltunk az erdőben. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert világosan, és szépen ki volt táblázva az utunk. Letérve az útról egy napos tisztáson magálltunk, és egy félórás ebédszünetet tartottunk. Valahol a Szakadék-bükk körzetében lehettünk ekkor.

Tekert-iharfa-tisztás
Nem tudom, így visszaidézve sem, hogy mi lehetett a hiba amit elkövettünk, de innentől eltévedtünk. A Piros sáv turista jelzés jelzésen tovább haladtunk, és találkoztunk egy emberi beavatkozást sejtető erdőrésszel. Itt aztán nyoma veszett a jelzésnek. A térkép alapján többször átgondolva indultunk el egy lehetséges irányban, ahol hamar találtunk egy Piros sáv turista jelzés jelzést, aminek megörülve (mivel a térképünkön nem találtunk másik ilyet) tovább folytattuk az utunk. Mi egyébként egy Cartographia által kiadott 2004-es "A Vértes turistatérképe" (20) térképet használtunk.

Vértesszentkereszti-rom
Az út ezen szakaszán folyamatosan figyeltünk a térképet, mert a tereptárgyak nem úgy követték egymást, ahogy az a térképen szerepelt, így jó esélyt adtunk annak, hogy rossz úton járunk. Mikor megláttuk a "Vértesszentkereszti-rom" eligazító táblát, akkor lettünk teljesen biztosak ebben. Hamár erre tévelyedtünk, akkor felmentünk, és megnéztük a romokat, amik egyébként csodálatosak, csak ajánlani tudom mindenkinek a megtekintését. Itt szlovákiai fiatalokkal találkoztunk, akik szintén kicsit el voltak tévedve. Azonban nem is csodalkoztak ezen, hisz antikváriumban vásárolt 1989-es térképet használtak.

Vértesszentkereszti-rom
Csodák-csodájára az a térkép mutatta azt a Piros sáv turista jelzés jelzést, amin mi érkeztünk. Azt nem tudjuk, hogy a turista ösvény áthelyezésre került, csak nem lettek a régi jelzések lefestve, és valaki mégis felújította ezeket a jelzéseket, vagy pedig a térkép készítők nem jártak el kellő alapossággal, azt nem tudjuk. Ismerve a fizikai korlátainkat úgy döntöttünk, hogy ezek után nem vállalunk be plusz 10 km-eket, hanem levágjuk az utat a Piros sáv turista jelzés jelzés felé. A szállítószalag mentén a 22. akna felé vettük az irányt.

Egy őz nyoma
Maga az ötlet nem volt rossz, de az út annál inkább, így nélhol ritkán járt, elhanyagolt ösvényeken haladtunk tulajdonképp toronyirányt Mór felé. Egy erdőírtáson keresztül haladtunk, majd egy bányatóhoz jutottunk, amit persze nem tudtunk a térképünkön beazonosítani :). Szerencsére nem adtuk fel, bár itt a társaság már elgyötört volt, több helyen feltörte a cipő a lábunk, és kicsit lehangoltak is voltunk amiatt, hogy ez megtörtént velünk. Az ellopott távvezeték, és trafó azonban arra engedett következtetni, hogy jó helyen járhatunk, mert emberek járhatnak a környéken.

Vértesi erdő részlet
Lassan bejutottunk az erdőbe. Kis reménysugár volt, hogy úgy tűnt az erdő kinézete nagyon ismerős, tehát jó helyen vagyunk. Valahol a Rakodó közelében csatlakozhattunk a piros jelzéshez. Az elhanyagolt útvonal és a ritka jelzések miatt csak a Lipa-kút közelében található körbekerített résznél tudtam utitársaimat arról meggyőzni, hogy újra révbe értünk. Persze ekkorra már a bizalmat is elvesztettem. Hosszú út várt még ránk, de a Lipa-kúti-völgy erdei ismerős Piros sáv turista jelzés jelzéssel villanyoztak fel. Pár km múlva a Piros sáv turista jelzés jelzés találkozott a Kék kereszt turista jelzés turista jelzéssel, amin első nap mentünk.

A móri dombok, kilátás a hegyről
Minden km szenvedés volt, de már haza akartunk érni. Sajnos a kitartásunk, és erőnk végéig tartott a túra, így fáradtan, elcsigázottan haladtunk az erdőben. A hangulat alapján megvolt a esély arra, hogy másnap nem tudunk elindulni. A komoly, csendes erdő szépségével nem tudtunk már foglalkozni, csak előre tekintettünk, hogy mennyi van hátra. Be kell látni, hogy mindenkinek a saját, vagy a csoport erejének a függvényében határozza meg a túrát. A Piros sáv turista jelzés és Kék kereszt turista jelzés sávhoz csatlakozott a Zöld sáv turista jelzés turista jelzési is, ami azt jelentette, hogy hamarosan a város szélén leszünk. Nem mintha a beton járdán való séta jót tenne elcsigázott tagjainknak.

Összesen kb. 35km-t tettünk meg az egyébként tervezett (és soknak tartott) ~28km helyett. Ez egy kb. 12 órás túrára "sikeredett" amiből kb. 10óra sáta volt.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tĂ­zparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
KisvasĂşt, erdei vasĂşt tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep