Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Vértes-hegységbeli túra leírás

2005-04-09 :: Kőhányás pusztai túra Kiautókáztunk Kőhányás-pusztára, megálltunk, és sétáltunk egyet a közeli erdőben. Elsétáltunk a Csáki várig, majd az eső miatt a mőúton vissza a faluhoz.
2005-06-20 :: Mór - Csókakő túra Csókakői túra :: Mór :: Csókakő :: Mór
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 2005 egy hetes Vértes túra :: Móri szállással
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 tervezet Vértes túra 2005 :: 1 hetes túra :: Móri szállás
2005-06-21 :: Csákvár - Gánt túra Kelet véretesi túra :: Csákvár :: Gánt :: Csákvár
2005-06-23 :: Oroszlány - Mór túra Észak vértesi túra :: Oroszlány :: Mór
2005-06-24 :: Kőhányáspuszta - Várgesztes túra Barangolás a Vértesben :: Kőhányáspuszta :: Csákvár : Várgesztes
2005-06-25 :: Csákberény környéke Csákberény környéki túra.


2005-06-20 Hétfő :: Mór - Csókakő - Mór túra leírás

A túra útvonala: Mór Piros sáv turista jelzés - Mór Piros sáv turista jelzés Zöld sáv turista jelzés - Mór (szőlő-hegy) Piros sáv turista jelzés - Katona-vágás Piros sáv turista jelzés - Lipa-kúti-völgy Kék kereszt turista jelzés - Gyermek-tábor Kék kereszt turista jelzés - Vén-Cser Kék sáv turista jelzés Kék kereszt turista jelzés - Kocsmáros-domb Kék sáv turista jelzés - Vár-völgy Kék sáv turista jelzés Piros rom turista jelzés - Csókakői-várrom Piros rom turista jelzés - Éles-kő Piros rom turista jelzés - Kakas-domb Piros rom turista jelzés Zöld sáv turista jelzés - Mór (szőlő-hegy) Piros sáv turista jelzés Zöld sáv turista jelzés - Mór Piros sáv turista jelzés

Mór kis sárga templom
Korán reggel indultunk Budapestről. Így még nagyrészt elkerültük az ébredező városi forgalmat. A Lágymányosi-hídon keresztül hagytuk el a várost, majd az 1-es főutat választva Bicske után tértünk le a 811-esre. Majd pár km múlva Csákvár felé vettük az irányt. Reggeli bevásárlás, majd további autókázás után kiértünk a 81-es főútra, innen már nem volt messz Mór. 10 óra körül érkeztünk meg az autóbusz állomástól nem messze található Pedro turistaházhoz. Elhelyezkedtünk, majd elindultunk Csókakőre.

Mór mellett elhanyagolt ösvény
A Piros sáv turista jelzés és Zöld sáv turista jelzés turista jelzés vezetett ki a városból,amit könnyen megtaláltunk. Az út menti jártdán haladva majdcsak a város végén található úton vezetett tovább az utunk. A szőlős kertek mellé érve a két jelzés kettévált, mi a Piros sáv turista jelzés jelzést választottuk. Az út kissé elhanyagolt volt, gondolom kevesen választják ezt az útvonalat. Csak pár száz méter volt ilyen nehéz, utána már az autók által is kijárt, és részben homokos útat nem tudta a növényzet benőni.

Kellemes idő az erdei sétához
Nagyon kellemes volt az idő így egyáltalán nem volt megterhelő a séta. Persze a folyamatosan melegedő idő miatt egyre párásabb lett a levegő, ezzel nehezebbé téve a gyaloglást. Már épp kijutottunk volna egy kevésbbé benőtt részre, mikor döngicsélésre figyeltünk fel, ami egyre erősödött. Félelmünk beigazolódott. A turista ösvény két oldalára egy méhész vállalkozó kitette a méheit, így mivel kockáztatni nem akartunk bementünk az erdőbe és ott próbáltuk elkerülni, hogy első nap már csípéseket szerezzünk.

Világosra sikeredett harangvirág
A Piros sáv turista jelzés turista jelzés a Kék kereszt turista jelzés jelzéssel futott össze a Katona-vágás közelében, ahol mi a az utóbbi jelzésen folytattuk az utunk. Innentől lehet mondani, hogy eseménytelenül telt a túra. Elvezetett az út egy Gyermek-tábor mellett, majd a Sikáros mellett haladtunk el. Csend volt, kellemes idő, valamint erre már az ösvény minősége is rendben volt. Itt sok felújított jelzést is találtunk. A Vén-Cser magasságában csatlakozott hozzánk a Kék sáv turista jelzés jelzés, így a kettős jelzésen haladtunk.

Sziklafal az erdőben
A Kék kereszt turista jelzés elhagyta a választott utunk, márcsak a Kék sáv turista jelzés turista ösvényen voltunk. A Kocsmáros-domb közelében az út aszfaltossá változott, így meneteltünk ilyenen is egy kicsit. Soká nem tartott, ugyanis a kék-túra nem arról híres, hogy aszfaltos úton vezetne általában. Így is lett, a Határnyiladék nevű helyre érve bevettük magunk újra egy erdei ösvényre. Szinte észrevétlenül mentünk fel a hegyre, ahonnan, most a Vár-völgy útján kellett leereszkednünk. Elég meredek volt az ösvény, néhol a bokánkra is figyelni kellett, de azért könnyen teljesíthető ez a szakasz is.

Domboldal
Nagyon szép helyen vezet el a turista ösvény minket a Csókakői vár lábához. A Kék sáv turista jelzés turista jelzéshez itt már csatlakozott a Piros rom turista jelzés jelzés, ami mutatta, hogy a közelben vagyunk. Ebből az irányból a várat szinte észre sem lehet venni. A várhoz felvezető lépcsők elő még a Zöld rom turista jelzés is hozzánk csapódott. Így három közös jelzés irányított minket a várhoz tartó lépcsőre. Elég meredek, de jó állapotban találtuk a kialakított lépcsőt. Felsétáltunk, hogy ott kipihenjük magunkat. Épp a vár felújítását végezték, így csak pár képet készítettünk, és a várból levezető utat választva lementünk a szépen kialakított parkoló, és pihenő részhez.

Csókakő vára - várrom
Rövid pihenőt tartottunk, és összeszedtük a maradék energiánkat, hogy a visszaútra is elegendő legyen. A vissza útra a hegy gerincen futó Piros rom turista jelzés turista jelzést választottuk ki. Ezt már érkezéskor láttuk, hogy egy nehezebb ösvény lesz, az idetartónál. A Piros rom turista jelzés jelzés a vár mögött fut fel a hegyre meredeken. Itt is találtunk a térképünkön nem jelzett a vár felé futó Piros rom turista jelzés jelzéssel. Itt egy sziklára juthatunk ki, ahonnan csodálatos a rálátás mind a várra, mind a környékre is. Kinézelődtük magunk, majd megfordulva megkerestük az elágazást, ahol a Piros rom turista jelzés turista jelzésen mindkét irányban lehet haladni.

Kilátás a Csóka-hegy tetejéről
A néhol keskeny turista ösvény, a következő kanyarnál a szikla oldalában haladt úgy, hogy gyökerekben kell kapaszkodni a megcsúszás elkerülése végett. Megint máshol pedig csodálatos kilátás tárult a szemünk elé az alant elterülő tájra. Ezek váltakoztak az utunk során. Azt lehet mondani, hogy a Piros rom turista jelzés turista jelzés ezen szakasza veszélyes, némi ügyességet kíván, de sok szép élményt is ad. Azért minden gond nélkül végighaladtunk a gerincen, és haladtunk a Harmatos-völgy felé. Azt, hogy ide mikor érkeztünk meg, senki ne kérdezze, hisz a lefelé vezető kissé csúszós útra figyeltünk.

Harmatos-völgy
A Harmatos-völgy úgy néz ki, mint egy őserdő. A fák, a növények mind a saját programuk alapján növekednek, és halnak el, még halálukban is magukra vannak hagyva. Azt az igazi természetes rothadás szag keveredett a párás, város erdő émelyítő illatával. Aki jár túrázni, az tudja miről beszélek.. Aztán itt jött a képbe, pl. ennek az idillnek a hátulütője: a kullancsok. Természetesen be voltunk oltva agyhártya gyüladás ellen, de akkor sem szereti az ember, ha ilyen élősködők telepszenek meg rajta, és az esti fürdés során a mentesítéssel kell foglalkoznia. Nem kerülhettük el, sajnos jópár állat megkapaszkodott itt rajtunk.

Búcsú a Kakas-dombtól
A kis kellemetlenségtől eltekintve minden rendben volt. A Piros rom turista jelzés turista jelzés a lefelé vezető út során talákozott a Zöld sáv turista jelzés jelzéssel, majd lassan el is maradt a Piros rom turista jelzés . A Zöld sáv turista jelzés mellé érkező Piros sáv turista jelzés kettős jelzésen sétáltunk be a városba. Este még készítettünk egy nyúl-paprikást, amit helyi móri borral kísértünk. Jobb zárását nem is képzeltünk a napnak. Kellemesen elfáradva pihenőre tértünk, hogy a következő napra felkészüljünk fizikailag.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tĂ­zparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
KisvasĂşt, erdei vasĂşt tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep