Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Vértes-hegységbeli túra leírás

2005-04-09 :: Kőhányás pusztai túra Kiautókáztunk Kőhányás-pusztára, megálltunk, és sétáltunk egyet a közeli erdőben. Elsétáltunk a Csáki várig, majd az eső miatt a mőúton vissza a faluhoz.
2005-06-20 :: Mór - Csókakő túra Csókakői túra :: Mór :: Csókakő :: Mór
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 2005 egy hetes Vértes túra :: Móri szállással
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 tervezet Vértes túra 2005 :: 1 hetes túra :: Móri szállás
2005-06-21 :: Csákvár - Gánt túra Kelet véretesi túra :: Csákvár :: Gánt :: Csákvár
2005-06-23 :: Oroszlány - Mór túra Észak vértesi túra :: Oroszlány :: Mór
2005-06-24 :: Kőhányáspuszta - Várgesztes túra Barangolás a Vértesben :: Kőhányáspuszta :: Csákvár : Várgesztes
2005-06-25 :: Csákberény környéke Csákberény környéki túra.


2005-06-24 Péntek :: Mór - Kőhányáspuszta - Csákvár - Várgesztes - Mór túra leírás

A túra útvonala: Mór autóval Kőhányáspuszta - Kőhányáspuszta Kék sáv turista jelzés - Német-völgy Kék kereszt turista jelzés - Malom-út Sárga négyszög turista jelzés - Vérteskozma Sárga négyszög turista jelzés - Vérteskozma Zöld négyszög turista jelzés - Vérteskozma Zöld sáv turista jelzés - Meszes-völgy Sárga sáv turista jelzés Zöld sáv turista jelzés - Kis Tábor-hegy Sárga sáv turista jelzés - Csákvár Sárga sáv turista jelzés - Csákvár - Kőhányáspuszta VOLÁN - Kőhányáspuszta - Várgesztes autóval - Várgesztes Kék sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés - Gesztesi-kőfülke Kék rom turista jelzés - Várgesztes - Mór autóval

Kőhányáspuszta melletti főút
Kőhányáspusztára mentünk ki autóval, hogy Vérteskozmát és Várgesztest megnézzük. Történt egy kis változás a tervhez képest, ezt majd a történet megfelelő részén fogom jelezni. Megérkeztünk Kőhányáspusztára, és a turistaház melletti parkolóban letettük a járműveket. A Kék sáv turista jelzés jelzés megtalálása nem okozott gondot, hisz tulajdonképp az épülettől talán 100 m-re halad, majd megy keresztül az országúton. A Kék sáv turista jelzés az országos kék-túra útvonala. Egyszer szeretném teljesíteni azt a túrát, de ehhez az szükségeltetik, hogy az ember minnél több hétvégéje szabad legyen.

Vadregényes erdőrészlet
A Kék sáv turista jelzés turista útvonalhoz illő vadregészes, és szép erdőben jártunk, kellemes, és csendes volt. Kicsit emelkedett az utunk, de különösebb módon ez mégsem volt fárasztó. Egy domb tetején még az erdőben kettévált az út, az egyiken a Kék sáv turista jelzés haladt tovább Várgesztes felé a másik, amit mi választottunk a Kék kereszt turista jelzés turista jelzés tovább haladt a tető felé, hogy aztán a német völgyön keresztül eljusson a Malom út-hoz, ami Várgesztest és Vérteskozmát köti össze.

Út a tetőn
Az út ezen a részen széles erdei úton haladt, mutatva, hogy a fa kitermelés a környéken is fontos elfoglaltsága pár embernek. A Kék kereszt turista jelzés útvonal nem volt különösebben sem nehéz, sem fárasztó. Sok szépet sem lehet róla elmondani róla. Sajnos sok irtás, és vadlessel találkoztunk, ami arra utalt, hogy a vadászok kedvelt helye lehet. Aki szereti az erdőirtást.. végülis könnyebb rálőni a vadakra, mint egy erdős részen. Szóval írtás, írtás hátán, kissé homokos talajon vezetett az utunk pár kilométeren keresztül a Malom útig.

Öreg fa Vérteskozma határában
A malom út egy széles, de csak kővel megszórt út Vérteskozmából vezet Várgesztes felé az erdőn keresztül. Elindultunk Vérteskozma felé az itt megjelent Sárga négyszög turista jelzés jelzés mentén. A turista jelzés végig a falu főútján halad. Nagyon gyönyörű település. Védett házakkal, és értékekkel. Tipikusan olyan kis település, ahol szeretne élni az ember, de megfizetni nem tudja a házakat. Az üdülőfalunak nyílvánított településen nem láttunk elhanyagolt telket vagy házat, minden gyönyörű volt.

Vérteskozma parasztház
A Sárga négyszög turista jelzés jelzés a helyi turista ház felé vezet, majd a falu végénél színt is vált és egy rövid szakaszon Zöld négyszög turista jelzés színben pompázik. A jelzések egyébként szépen fel voltak festve. Kiértünk a település végére a Zöld sáv turista jelzés jelzéshez. Itt jön a történet vidám része. A terveink alapján a Zöld sáv turista jelzés jelzést követve, majd a Sárga sáv turista jelzés jelzésre áttérve sétáltunk volna át Várgesztesre. A térképen azonban lehet látni, hogy ugyanilyen színeken Csákvárra is lehet jutni.

Vérteskozmáról kivezető jelzés
Mivel erről a dologról nem bizonyosodtunk meg, mi boldogan ügettünk fel a a Meszes-völgy irányában a hegyre. Nem számítottunk ugyan ilyen emelkedőre, de hamarabb elértük a Sárga sáv turista jelzés turista jelzést, mint gondoltuk. Röviden, elindultunk az ellenkező irányba Csákvár felé, de a hasonló leosztás miatt ezt nem is feltételeztük, csak úy éreztük, hogy pár tereptárgy nem egészen úgy van, ahogy a térkép mutatja. Ezen csak bosszankodtunk a csütörtöki Oroszlányi túrán szerzett rossz tapasztalatok miatt. Legközelebb már nem fogunk eltévedni, ez biztos. Azóta beszereztem iránytűt is, így néha ellenőrzöm a helyes irányt.

Vízmosásban egy száraz szarvasbogár
Kezdett furán hosszú lenni a Sárga sáv turista jelzés , azoEnban szép helyeken jártunk. Az úton, ahol jártunk egy vízmosás lehetett, mert rengeteg kisebb-nagyobb állat tetem volt kiszáradva. Magán erdő részek, írtások mellett haladt az utunk, néha egy-egy viszonylag frissen vágott részen kellett átkelni. Szerencsére többnyire a jelzés megvolt, így tudtuk tartani az irányt. Ekkor már próbáltuk kitalálni, hogy a térkép melyik részén járhatunk, de mivel a nap szép magasan tartózkodott, így csak a tereptárgyakból tudtunk saccolni.

Kilátó Csákvár mellett
Már a lépésszámláló is akkora távolságot mutatott, megtettként, hogy kezdett elérni minket a kétségbeesés, de nem találtuk, hogy merre lehetünk, hisz megvan a sárga jelzés. Ami betette a kaput, az az volt, mikor elértünk az Vasán-vadászkápolnához. Ennek már a térképen kellett lennie, mégsem volt. Itt ültünk le, és nyitottuk szét teljesen a térképet. Így derült ki, hogy Vérteskozmánál rossz irányban indultunk el a Zöld sáv turista jelzés jelzésen. Hirtelen megtaláltunk minden kérdeses tereptárgyat :).

Múzeum Csákváron
Egy rövid séta után megbizonyosodtunk róla, hogy valóban Csákvár határában vagyunk. Jöhetett a tervezgetés, hogy merre tovább. Szerencsére azt sejtettük, hogy Kőhányáspuszta felé megy busz, amit WAP-on megnéztünk, és kiderült, hogy még épp oda tudunk sétálni a járathoz. Várgesztesre néztük a vonatot, és csak a buszon derítettük ki, hogy megáll Kőhányáspusztánál. Ekkor gyorsan előre furakodtunk, és leszálltunk az autónál.

Gesztesi-kőfülke
Autóba ültünk tehát, és a tapasztalatunk alapján úgy döntöttünk, hogy Vérteskozmán keresztül a Malom úton fogunk átmenni Várgesztesre. Na ez megint a nap ötletének bizonyult. Minden esetre a Sárga négyszög turista jelzés mentén elhagytuk Vérteskozmát, és haladtunk a Malom úton. Párszáz méterre onnan, ahol már jártunk gyalog, az út az erdőbe indult, és vízmosással tarkított rally közepén találtuk magunk. Megálltunk, de úgy határoztunk, hogy megpróbálunk szép lassan bejutni a faluba. Tiltva csak Várgesztes felől volt a behajtás, amit már csak a végé tudtunk meg, de bejutottunk.

Pihenő a Várgesztesi vár  alatt
Várgesztesre tehát bejutottunk annélkül, hogy erdész, vagy traktor segítséget kellett volna igénybe vennünk. Újra gyalog indultunk a falu széléről a várba. A Sárga négyszög turista jelzés jelzést a Kék sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés jelzések váltották, és vezettek minket a Gesztesi-kőfülkéhez. Először nem akartunk, de aztán felsétáltun a meredek lépcsőkön a kegyhelyhez. Lefelé könnyebb szívvel jöttünk, bár nem volt jó lenézni a magasból. Itt a közelben rátaláltunk a várba vezető Kék rom turista jelzés jelzésre. Azzal haladtunk tovább.

A Várgesztesi vár
A várhoz való feljutás nem különösebben nehéz, egy kövekkel kirakott lejtőn kell csak felkapaszkodni. Szépen felújított szép vár várja fenn az embert. Sok időt nem töltöttünk fenn a várban, mert a belső rész már kevésbé volt számomra vendégmarasztaló. Az, hogy az étterem és a szállás tulajdonosának fizessek, hogy benézhessek ide vagy oda, nem vonzott egyáltalán. Szomorú vagyok, hogy így eladták a várat. Hazafelé Mórra a hivatalos utat választottuk Vértessomló és Oroszlány felé.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tízparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
Kisvasút, erdei vasút tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep