Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Vértes-hegységbeli túra leírás

2005-04-09 :: Kőhányás pusztai túra Kiautókáztunk Kőhányás-pusztára, megálltunk, és sétáltunk egyet a közeli erdőben. Elsétáltunk a Csáki várig, majd az eső miatt a mőúton vissza a faluhoz.
2005-06-20 :: Mór - Csókakő túra Csókakői túra :: Mór :: Csókakő :: Mór
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 2005 egy hetes Vértes túra :: Móri szállással
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 tervezet Vértes túra 2005 :: 1 hetes túra :: Móri szállás
2005-06-21 :: Csákvár - Gánt túra Kelet véretesi túra :: Csákvár :: Gánt :: Csákvár
2005-06-23 :: Oroszlány - Mór túra Észak vértesi túra :: Oroszlány :: Mór
2005-06-24 :: Kőhányáspuszta - Várgesztes túra Barangolás a Vértesben :: Kőhányáspuszta :: Csákvár : Várgesztes
2005-06-25 :: Csákberény környéke Csákberény környéki túra.


2005-06-25 Szombat :: Mór - Csákberény - Mór túra leírás

A túra útvonala: Mór - Csákberény autóval - Csákberény Zöld kereszt turista jelzés - Ugró-völgy Zöld kereszt turista jelzés - Kató-hegy Kék kereszt turista jelzés - Vén-cser Kék sáv turista jelzés Kék kereszt turista jelzés - Pátrácos Kék sáv turista jelzés - Géza-pihenő Zöld sáv turista jelzés - Horog-völgy Zöld sáv turista jelzés - Csákberény Zöld sáv turista jelzés - Csákberény - Mór autóval

Csákberény, új ösvény
Csákberényre mentünk ki autóval, és onnan indultunk a környéken sétálni egyet. A Zöld kereszt turista jelzés jelzést megkeresve indultunk el a faluban a turista út irányába. A jelzés az új telep közelében kicsit áthelyezésre került, egy nem túlságosan kijárt ösvényre. Hamar felértünk a település felé a domb tövébe ahol az Ugró-völgy felé vettük az irányt. Szép erdei út volt innentől az erdő közben sziklákkal tarkítva, és eldugott barlangokkal tarkítva a tájat.

Domboldal fákkal borítva
A Zöld kereszt turista jelzés turista jelzés a völgyben fut, az út mellett két oldalt meredeznek a sziklák és fákkal borítva. Kellemes az út, nem is fárasztó, és szép látvány volt sziklák és a fák között beszűrődő napsugár látványa. Mivel túlságosan nem hagytuk el a kijelölt ösvényt, így a felettünk megbúvó lyuk, hasadék, barlang sokaságból nem tapasztaltunk igazán sokat. Néha sejtettük, hogy fenn felsejlett pár üreg, de lehet csak a fények játszottak az érzékeinkkel.

Legurult szikla az út mellett
Szépen és az előző napokhoz viszonyítottan gyorsan haladtunk. Ez a hét sokat segített abban, hogy hozzászokjunk az ilyen terheléshez, és így nagyobb túrát tudjunk megtenni. A Zöld kereszt turista jelzés tura jelzés bekanyarodott a Szappanos-völgy irányába, majd egy szinte egyenes úton haladva értünk el Rezsővár helyre. Itt megálltunk, és fogyasztottunk némi élelmiszert. Itt kellett eldöntenünk, hogy merre vesszük az irányt. Nem tudhadtuk ugyanis, hogy az 5. napot hogyan fogjuk bírni. Abban állapodtunk meg, hogy a hosszabb utat választjuk, nem megyünk a Zöld kereszt turista jelzés mentén vissza rögtön a településre.

Magára hagyott erdő
Érdekes módon ezen a környéken jóval kevesebb erdőírtással találkoztunk, mint a korábbi túra során. Ennek nagyon örültünk, jobb a csendes, szép nagy erdő látványa. A Kató-hegy részre érve a Kék kereszt turista jelzés irányába indultunk, és elköszöntünk a Zöld kereszt turista jelzés tura jelzéstől. A Kék sáv turista jelzés hamarosan csatlakozott hozzánk, így a közös turista út mentén haladtunk. Így természtesen már jobban kitaposott ösvényre jutottunk. Azt gondolom, hogy Kék-túra teljesítését sem sok ember vállalja mostanság, de jóval több, mint akik egyáltalán kimozdulnak.

Turista jelzés
A Kék kereszt turista jelzés jelzés elhagyta az általunk választott Kék sáv turista jelzés túra jelzést. Az útvonal szép fás területen haladt, később pedig egy fenyvesen keresztül vezetett az utunk. Pátrácos felé vezető utunk szinte teljesen egyenes talajon haladt, így egy könnyű séta volt ez a rész. Ha esetleg elfáradtunk volna, akkor itt is kipihenhettük volna magunk. Egy viszonylag jó és rendben lévő útra kiérve haladtunk tovább egyik célunk, a Géza-pihenő felé. Ugyan nem tudtuk, hogymit fogunk találni, de mégis bizakodtunk, hogy lesz valami építmény ott.

A turista ösvény elterelése.
Valahol ezen a részen akadályba ütköztünk, amit a térképen sem láttunk jelezve, pedig nem pár éve törénhetett az eltérítés. Szóval a helyzet, hogy egy magán erdő van körbekerítve a jelzett turista ösvényen, és felkérve a "kedves túrázó", hogy kerülje el a területet. Ahogy tapasztaltuk, ezt páran nem tettek meg, inkább szétkapták a kerítést, és azon keresztül mentek továbbra is. Azért ilyen esetben elvárható lett volna a terület tulajdonosától, hogy hamár egyszercsak a kiírtott területén nem engedi át a turistákat, akkor jelölje ki számukra az ösvényt.

Erdő részlet Csákberény közelében.
Mi azért elkerültük a helyet, de az ilyenekre jobb lenne megoldást találni, ez csak fél megoldás. Vissztérve az utunkra. Kiértünk tehát a küzútra, azon kellett haladni párszáz métert, majd bal felé elhagyni az erdőbe. Itt aztán megtaláltuk a hiányolt "erdészek" nyomát. A Kék sáv turista jelzés turista ösvényt szinte járhatatlanná tették azzal, hogy az összes, számukra felesleges ágakat otthagyták, ahol épp levágták. Nem volt egyszerű az ágakkal nehezített emelkedő leküzdése. Ezért is örültünk meg a keresztező Zöld sáv turista jelzés jelzésnek, és így a gerincnek.

Kilátás a Géza-pihenőről
Ezután már hamar elértünk a Géza-pihenő nevű helyhez, ahol egy kis emlékoszlop is található. Nagyon szép a kilátás környező dombokra és az erdőkre. Innen a Zöld sáv turista jelzés jelzésen voltunk, ami pár kilométer után beérkezik a faluba. A Kék kereszt turista jelzés jelzés jobbra indul az utunktól, akkor Gánt felé tudnánk eljutni. Mi folytattuk az utunk nagyjából állandóan lefelé haladva Csákberény felé a Zöld sáv turista jelzés mentén. Ez a rész nem nehéz ebből az irányból, de felfelé kicsit megdolgozhatja az ember tüdejét a folyamatos emelkedő.

Lefelé vezető út Csákberénybe
Az út hol jobban, hol kevesbé, de lefelé haladt. Egyre inkább látszott, hogy jobban használjánt, mintegy jelezve, hogy jó irányba haladunk, mert település következik. Közeledtünk a Horog-völgyben futó út felé, amire hamarosan rá kellett térnünk. Egy részen sziklákkal tarkított területen haladtunk keresztül, de egyébként egy normál erdei útnak volt besorolható a Zöld sáv turista jelzés turista jelzés útvonala. Annyira nem vártam az aszfaltozott utat, mert nagyon kifáraszt az azon haladó túra, de a folyamatos lefelé út is kezdett fárasztó lenni.

Aszfaltos bevezető út Csákberénybe
Lejutottunk az egyébként aszfaltos útra, ami Csákberénybe vezet. Hamar kikészítette a lábunkat a kemény út, így már lassan sétáltunk a település felé. A Zöld sáv turista jelzés itt vezetett, így nem akartunk tekeregni, és kovettük. Ezt a pár km-t már kibírtuk. Az utolsó szakaszon az út végre letért a bevezető útról, és egy fenyvesen keresztül beértünk a falu egyik mellék útjára, ahonnan nem messze parkoltunk. Leültünk a Művelődési Ház mögött az árnyékban, és kifújtuk magunk, teljesítettük a hetet, kellemesen elfáradtunk.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tĂ­zparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
KisvasĂşt, erdei vasĂşt tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep