Túra leírások, turista információ, élmény, ismertető

Vértes-hegységbeli túra leírás

2005-04-09 :: Kőhányás pusztai túra Kiautókáztunk Kőhányás-pusztára, megálltunk, és sétáltunk egyet a közeli erdőben. Elsétáltunk a Csáki várig, majd az eső miatt a mőúton vissza a faluhoz.
2005-06-20 :: Mór - Csókakő túra Csókakői túra :: Mór :: Csókakő :: Mór
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 2005 egy hetes Vértes túra :: Móri szállással
2005-06-20 :: Vértes túra 2005 tervezet Vértes túra 2005 :: 1 hetes túra :: Móri szállás
2005-06-21 :: Csákvár - Gánt túra Kelet véretesi túra :: Csákvár :: Gánt :: Csákvár
2005-06-23 :: Oroszlány - Mór túra Észak vértesi túra :: Oroszlány :: Mór
2005-06-24 :: Kőhányáspuszta - Várgesztes túra Barangolás a Vértesben :: Kőhányáspuszta :: Csákvár : Várgesztes
2005-06-25 :: Csákberény környéke Csákberény környéki túra.


2005-06-21 Kedd :: Mór - Csákvár - Gánt - Csákvár - Mór túra leírás

A túra útvonala: Mór Piros sáv turista jelzés VOLÁN busz - Csákvár Sárga sáv turista jelzés Zöld sáv turista jelzés - Csákvár Sárga sáv turista jelzés - Szóló-kő Zöld sáv turista jelzés - Gém-hegy Zöld háromszög turista jelzés - Gánt Kék sáv turista jelzés - Gánt Zöld négyszög turista jelzés - Felhagyott bauxit külfejtés Sárga sáv turista jelzés - Szóló-kő Zöld sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés - Csákvár Sárga sáv turista jelzés

Csákvár emlékpark
Mórról reggel indultunk a szállásról, majd busszal mentünk Csákvárra. Csákvárra érkezve, megkerestük a Zöld sáv turista jelzés Sárga sáv turista jelzés turista jelzéseket. Ezeken indultunk el a Sárga sáv turista jelzés jelzés felé, hogy Gántra induljunk. A két jelzés a település egy elágazásánál válik ketté. Nem egy igazán gazdag város jelleget mutat Csákvár, de többnyire rendezett udvarokkal és utcákkal találkozhatunk.

Csákvár végén egy ház
Kicsit már falusias jellege van a város szélének. Aztan szinte észrevétlenül haladtunk át a házakkal övezett részről egy tágasabb rét jellegű részre a város szélén. Igaz az utunk a kivezető út mentén haladt. A Sárga sáv turista jelzés jelzés pár száz méter után az út bal oldalán egy földútra tért át. A jelzéshez való letérést könnyen meg lehet találni, mert egy kisebb domb sziklás részét elhagyva kell letérni az útról. Ezen részen sem volt meg összefüggő erdő, inkább az erdő szélén vezetett az utunk. Nagyon sok virág volt a réten, és kellemes tiszta volt az idő és a levegő is.

Csákvár közeli virágos rét
Az utunk egy autók álltal is járt ösvényen haladt, először rét jellegű volt, majd szép lassan a fák is felénk nőttek. Beértünk az erdőben. Igazi nagy sötét erdőre nem kell itt gondolni. Viszonylag szellős erdőben haladt a Sárga sáv turista jelzés turista jelzés. Régen erdészkedhettek a környéken, mert teljesen szép és érintettlennek tűnt, de ennek ellenére nem volt elhanyagolt kinézete. Kb úgy kell elképzelni, mintha egy szép füves réten ültettek volna 20 éve fákat, és ez a vegyes környezetet láttuk.

Gém-tisztás
Szinte észre sem vettük a nagyon kellemes időtől a távolságot, és a folyamatosan, bár lassan emelkedő utat. Így csak hirtelen a Gém-tisztás szélén találtuk magunk. Csak az irányt ismertük, mert a tisztás mentén elég nehéz volt turista jelzést festeni. Azért a jól kitaposott ösvényt követve nem lehet eltévedni, főleg mert szinte a tisztás közepén kellett haladni. Ekkor már a Zöld háromszög turista jelzés turista jelzésen jártunk, ahová az erdőben tértünk még át. Aki esetleg rajta marad a Zöld sáv turista jelzés jelzésen, az elkerüli a tisztást, és visszajut a Csákvár-Gánt országútra.

Kővirág egy sziklán
Azt gondolom, az egyik legszebb rész következett a túra ezen szakaszán. Szikla darabok kandikálnak ki a föld és a fű között, sok helyen mohas, és néha csodálatos kővirágok is növekednek rajtuk. Ezen a részen már hallani az országút zaját, de ennek ellenére szép hely, kellemes megpihenni. Mi nem időztünk, hanem egy kisebb fenyvesen keresztül tovább ereszkedtünk a falu felé. A Zöld háromszög turista jelzés jelzés a jellegéből adódóan itt bemutatkozott, és az eddigi útvonalhoz képest egy komolyabb sülyedést prodkálva jut hirtelen Gántra.

Tűzoltó szekér Gánton
Gánt központi részén egy kút mellett a posta közelében foglaltunk helyet, egy erre a célre épített padon. Itt megebédeltünk, majd a közeli postán vásároltunk pár képeslapot és feladtuk ismerőseinknek. Sok időt nem töltöttünk itt, kicsit szétnéztünk, majd összeszedtük magunkat és a Zöld négyszög turista jelzés turista jelzés keresésére indultunk, amit persze könnyen megtaláltuk a falu szélén. Itt volt egy kis kavarodásunk, ugyanis ahogy kijutottunk a falu végére ott eltűnt a jelzés, persze igazán nem lehetett hová kitenni, de mégisjó lett volna tudni jó irányban haladunk.

Elhagyott bánya
Aztán persze az egyéb tereptárgyak alapján sikerült meggyőzni magunk, hogy jó az irány, amerre megyünk. Ezen a részen az is eszünkbe jutott, hogy vajon mekkora az esélye, hogy nem a Vértes a legkevésbé hegy Magyarországon, ugyanis a nagy meleg elől szinte nem is találtunk árnyékot, hogy egy kicsit ott megpihenjünk. A Zöld négyszög turista jelzés jelzés egy felhagyott bauxit fejtés közelében találkozott a Sárga sáv turista jelzés turista jelzéssel, ami visszavezet minket Csákvár felé. A kora délutáni napsütésben a Sasfészek nevű völgyben haladva jócskán fogyasztottuk a magunkkal hozott vízkészletet.

Dombok és a szép kék ég
A Sárga sáv turista jelzés turista jelzés jópár kilométer után is csak néha vezetett kisebb erdősávok közelében. Ez megadta az alaphangot a bernulásunkhoz. Ekkor el is döntöttük, hogy a szép időt kihasználva a következő napot egy strandon, vagy legalábbis valami víz közelében fogjuk tölteni pihenés, és a nyaralás bizonyítékának a lebarnulásnak a megszerzése okán. Ehhez azonban a Pap-írtáson keresztül vissza kellett jutnunk a városba, ha kiinduló állomásunkra juthassunk Mórra. Az utolsó szakaszon végre fák közé jutottunk, bár sokat nem örülhettünk neki,mert egy magán erdő miatt kicsit kerülnünk kellett.

Erdőben vezető út
Végre egy erdei úton haladtunk,igaz főleg két oldalt voltak fák, de nagyrészt hűvösben tudtunk haladni. Ekkor fogyott el az utolsó víz adagunk, felül kell tehát értékelnünk a túrákra elkészítendő folyadék mennyiségét, ha azidő és az út ilyen lesz. A Szóló-kő közelében észrevétlenül csatlakozott hozzánk a Zöld sáv turista jelzés jelzés így nem a tervezett úton a Zöld sáv turista jelzés jelzés mentén a Zöld barlang turista jelzés útvonalon látható Báracházi barlang felé mentünk, hanem a kifelé vezető úton lyukadtunk ki.

Újra Csákvár mellett
Ekkor már éhesek is voltunk, így azt a döntést hoztuk, hogy kihagyjuk a barlang megtekintését, és inkább egy éttermet látogatunk meg. Első céluk a Csákvár csárda volt, de aztán a hőségre, és a szomjúságunkra való tekintettel egy útbaeső pizzériát tüntettünk ki a bizalmunkkal. Nem kellett csalódnunk a helyben, nagyon kellemes helynek tűnt, és a kiszolgálás is rendben volt. A pizzát helyben sütik, így jónak volt mondható. A fejenként 2-3x félliter folyadék elfogyasztása után csak azért tudtunk elindulni, hogy a móri volán járatról le ne maradjunk.

 

További túra helyszín, leírás

Állatkert - vadaspark séták, kirándulások logó kép

Állatkert, vadaspark

Séták, látogatások hazánk vadasparkjaiban, állatkertjeiben.
Arborétum, növénykert kirándulások. - kirándulás tájegység képe

Arborétum

Arborétum, növénykert kirándulások.
Városnézés - kirándulás tájegység képe

Városnézés

Inkább telerüléseket érintő, gyakorlatilag városnéző kirándulások.
  Aggtelek tájegység képe

Aggtelek

Az Aggteleki-karszt és az Aggteleki-hegység körzetében bejárt túrák, kirándulások leírása.
Bakony tájegység képe

Bakony

A Bakony-hegység területén túráztunk, kirándultunk, ezen túrák leírása.
Balaton-felvidék tájegység képe

Balaton-felvidék

A Balaton környékén, a Balatoni-dombság területére tehető túráink.
Börzsöny tájegység képe

Börzsöny

Túrék a Börzsönyben, Börzsönyi túra ismertetők.
Budai-hegység tájegység képe

Budai-hegység

Túráink a Budai-hegységben, turista ösvények, kirándulások.
Bükk tájegység képe

Bükk

A Bükk-hegységi túráink, kirándulásaink leírása, túra útvonalak, ismertetők.
Cserehát tájegység képe

Cserehát

Cserehátot érintő túráink, a turista ösvények leírása.
Tájegység általános kép

Cserhát

Túrák a Cserhátban, Cserháti túrák ismertetője.
Egyéb tájegység képe

Egyéb

Egyéb, hegységhez, dombsághoz nem köthető túráink ismertetése
Gödöllõi tájegység képe

Gödöllői

Túrák a Gödöllői-dombság területéhez köthetően.
Tájegység általános kép

Gerecse

A Gerecse területét érintő túrák, kirándulás leiírások.
Tájegység általános kép

Kőszeg

A Kőszegi-dombság területén áthaladó túra útvonalak.
Kárpátok tájegység képe

Kárpátok

a Kárpátokat érintő túráink, kirándulások a Kárpátokban.
Tájegység általános kép

Kemeneshát

Kemenesháti kirándulások, túrista ösvények, túrák.
Mátra tájegység képe

Mátra

A Mátrában túráztunk, Mátrai kirándulások leírása.
Tájegység általános kép

Mecsek

Túráink a Mecsekben, turista ösvények, túra útvonalak.
Pilis tájegység képe

Pilis

A Pilisi-hegységet érintő túra útvonalaink. Bejárt turista ösvények.
Szekszárdi-hegység tájegység képe

Szekszárdi-hegység

A Szekszádi-hegységben megtett túráink leírása.
Tájegység általános kép

Velencei-hegység

Túrák, turista ösvények a Velencei-hegységben, saját élményeink.ű
Vértes tájegység képe

Vértes

A Vértes-hegység és a hozzá kapcsolaható túráink, turista útvonalak.
Tájegység általános kép

Villányi-hegység

Amikor a Villányi-hegységben és környékén kirándultunk.
Tájegység általános kép

Visegrádi-hegység

Turista ösvények a Visegrádi-hegységhez köthetően.
Tájegység általános kép

Zalai-dombság

A Zalai-Dombság területéről szóló kirándulások, túrák leírása.
Zempléni-hegység tájegység képe

Zempléni-hegység

Amikor a Zemplénben túráztunk, turista utak leírása.
 

További túra helyszín, leírás

 

Egyéb túra , turista tudnivalók

A turista tĂ­zparancsolata.
Túra-, turistajelzések. Turista induló csomag. Turista térkép jelzések.
Turista térkép jelzések, kis összefoglaló térkép olvasáshoz.
Túrázással kapcsolatos weboldalak gyüjteménye.
Turistaház, kulcsosház, szálláshely - saját tapasztalaim
Az erdő fohásza - A turizmus alapja
Turista mozgalmak, jelvényszerző túramozgalom kiírások
Várak, vár látogatás túra
Hungary Card, Magyarországi turizmus kártya, saját tapasztalok, és felhasználás
KisvasĂşt, erdei vasĂşt tapasztalataim
Turista hírek, információk
Turista. A kifejezés mit takar?
Magyarorszag terkep