2019-ben az év gombája a Bronzos vargánya

A bronzos vargánya (Boletus aereus) a tinórufélék családjába tartozó, meleg lomberdőkben élő, ehető gombafaj.

Megjelenése

A bronzos vargánya kalapja 5-20 (30) cm átmérőjű, alakja kezdetben félgömszerű, majd domborúvá terül ki. Széle nagyon húsos, sokáig aláhajló. Felszíne fiatalon molyhos-nemezes, később sima. Színe sötétbarna, feketésbarna, foltosan bronzszínű beütésekkel. Húsa fiatalon kemény, később puha; színe fehér, vágásra nem változik. Íze és szaga jellemző, kellemes gombaíz, illetve -illat.

Termőrétege lyukacsos, a pórusok szűkek. Színük fiatalon fehéres vagy szürkésfehér, amely idővel sárgává, zöldessárgává válik és nyomásra, vágásra borvörösen színeződik.

Spórapora olívabarna. Spórája elliptikus-orsó alakú, sima, mérete 13-16 x 4-5,5μm.

Tönkje 5-15 cm magas és 5-10 cm vastag. Alakja vaskos, hasas, ritkábban hengeres. Színe barnás, felső részén világosabb és a felső harmadban sűrű, hálózatos minta borítja.

Hasonló fajok

Hasonlít hozzá a zsíros, tapadós tapintású ízletes vargánya és vörösbarna vargánya, valamint a szintén molyhos kalapú, de világosabb és egységesen barnás nyári vargánya. Ezek a gombák ehetőek. Esetleg az ehetetlen epeízű tinóruval lehet még összetéveszteni.

Elterjedése és termőhelye

Európában (inkább annak középső és déli részein) és Észak-Afrikában honos. Magyarországon nem ritka.

Meleg lomberdőkben található meg, ahol különböző fafajokkal (tölgy, bükk, gesztenye, stb.) alkot gyökérkapcsoltságot. Nyáron és ősszel terem.

Jóízű, ehető gomba.

 

Ebben az évben is sor került a következő év  Év Gombája megválasztására. A döntőbe bejutott három faj közül a nyertest internetes szavazással választották meg az érdeklődők, és október 12-én az Országos Gombakiállításon került kihirdetésre.

Ennek eredményeként

2019 Év Gombája a bronzos vargánya (Boletus aereus)

Tölggyel és bükkel alkot gyökérkapcsolatot. Magyar fajnevét a sötétbarna kalapon lévő bronzszínű foltokról kapta. A vargányákra jellemzően húsa fehér, és ennek színe nem is változik. Kiváló ízű csemegegomba.

Kalap: 5-20 (30) cm átmérőjű, félgömb alakúból domború, teljesen nem terül ki, nagyon húsos széle sokáig aláhajló. Felszíne fiatalon molyhos, később sima, színe sötétbarna, feketésbarna, foltosan bronzszínű beütésekkel.

Termőréteg: szűk pórusú, pórusok sokáig fehérek és nyomásra sem színeződnek, azután sárgásból zöldre változnak.

Tönk: vaskos, hasas, esetleg hengeres, 5-15 cm hosszú, 5-10 cm vastag, színe barnás, a kalap felé világosodik, rajta a felső harmadban sűrű hálózat látszik.

Hús: fiatalon kemény, később puha, fehér, nem változik, jellegzetes gombaszagú és ízű.

Előfordulás : lomberdőkben, nyáron, ősszel, tölgy és bükkmikorrhizás. Melegkedvelő, dombvidéki faj.

Étkezési érték: ehető, ízletes csemegegomba. (!!!)

Megjegyzés: összetéveszthető a zsíros tapintású ízletes vargánya (Boletus edulis) és vörösbarna vargánya (Boletus pinophilus), valamint a szintén molyhos kalapú, de világosabb és egységes barnás alapszínű nyári vargánya (Boletus reticulatus) fajokkal.

Forrás: TERRA / Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A bejegyzés alapja: https://www.gombanet.hu/bronzos-varganya-a-2019-ev-gombaja

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések