2022-ben az év gombája az ízletes rizike

Az ízletes rizike (Lactarius deliciosus) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a galambgomba-alkatúak (Russulales) rendjéhez, ezen belül a Russulaceae családjához tartozó ehető gombafaj. Erdélyben fenyőaljagomba néven ismerik.

Közepes termetű, rendszerint erdeifenyők körül, ősszel tenyésző gomba. Kalapja kezdetben begöngyölt szélű, közepe bemélyedő, majd szétterül. Színében egyaránt megtalálható a zöld és a narancssárga. Jellemző átmérője 4–12 cm.

Lemezei sűrűn állók, élénk narancsvörös színűek, törékenyek, nyomásra megzöldülnek. Tönkje rövid zömök, színe a kalapéval megegyező.

Húsa szintén narancssárga, megtörve tejnedvet enged, amely a levegővel érintkezve megzöldül.

Néhány ehető rokonával, például a jegenyefenyves-rizikével (L. salmonicolor) és a lucfenyvesi rizikével (L. deterrimus) téveszthető össze, amelyek azonban – mint nevük is mutatja – más tűlevelű fafajokkal alkotnak mikorrhizát. Mérgező gombával nem lehet összetéveszteni.

Más néve: Fenyőaljagomba, közönséges rizike, rizike tejelőgomba, rizikegomba

Kalap: 4-8(11) cm, domborúból kiterülő, de széle fiatalon is enyhén bemélyedő, széle sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Felszíne síkos, sima, színe lazacszín és narancsbarnás, sokszor körkörös zónákkal a kalap szélén. A kalap közepe sötétebb, apró foltokkal, lehet rajta kisebb-nagyobb mértékű zöldes vagy zöldesszürkés elszíneződés, főleg a sértett helyeken.

Lemezek: sűrűk, lefutók, lazacszínűek, élük világosabb, lehet zöldes vagy zöldesszürke elszíneződés a sértett helyeken.

Tönk: 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5(3) cm vastag, hengeres, sima, lazacszínű, a felszínén sok különböző méretű, sötétebb gödörkével, lehet rajta zöldes elszíneződés, üreges.

Hús: kemény, fehéres, de a lemezek fölött és a tönk felszíne felé narancsszínű, lassan barnás-narancsra változik, majd több óra után szürkészöldre. Tej narancsvörös, íze kellemes, édeskés.

Termőhely és idő: kéttűs fenyők alatt fenyvesekben és elegyes erdőkben, augusztustól novemberig terem.

Étkezési érték: ehető, ízletes csemegegomba, a rizikék legízletesebb faja. (!!!)

Megjegyzés: összetéveszthető a rizikék csoportjának (Dapetes) többi tagjával, melyek mindegyike hasonló színű, a tejük is.

 

Hétvégén (október 15-17.) megrendezésre került az Országos Gombakiállítás a Soroksári Botanikus Kertben, ahol kihirdetésre került a 2022. Év Gombája.

Az internetes szavazás a következőképpen alakult:

bársonyos fapereszke (Tricholomopsis rutilans) 444 szavazat

ízletes rizike (Lactarius deliciosus) 571 szavazat

vöröses nyálkásgomba (Chroogomphus rutilus) 308 szavazat

A bejegyzés alapja: http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=321

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések