OKT Cserhát, Nógrád – Katalinpuszta , az OKT 18. szakasz teljesítése

Az OKT részszakasz hossza: 14,0 km

Az OKT részszakasz szintkülönbségi adatai: +386/-440

A 18. OKT részszakasz előirányzott időtartama: 4:07 óra

A Nógrád – Katalinpuszta közötti OKT 18. szakasz túrájának leírása

A 18. számú Országos Kéktúra szakaszt több részletben jártam be, ennek egyik szakasza volt a Nógrádról Katalinpusztára vezető út.

Vácig mentem autóval, majd Nógrádra vonattal érkeztem, innen indult ez a kéktúra szakasz. Ez is egy rövidebb 14km-es túra, nem különösebben nehéz szakasz, gyakorlatilag a Börzsöny széléről vezet át a Cserhát szélére. Hivatalosan a cserháti kéktúra része már ez a szakasz.

A nógrádi vasútállomás közelében találjuk meg a pecsétet az OKT táblánál, majd a vasútállomás mellett átmegyünk az úton és az egyik utcán indulunk el déli irányban. A településről kijutva balra visz a kék sáv jelzés, mi most is azt követjük.

Keresztezzük a vasutat, majd elindulunk a Nagy-Kő-Hegy felé az emelkedőn. Vezet fel, vezet le az utunk, a Kis-Kő-Hegy oldalában és a hegyek közötti nyeregben vezet az út. Majd a csúcstól a hegy gerincén halad az ösvény kellemesen lejtős úton, hosszan, szinte teljesen egyenesen. A Magas-hegyet csak oldalazzuk, és lassan beérünk egy mélyúthoz, ami hamarosan Magyarkúthoz vezet. Itt jobbra be kell mennünk a pecsétért a csárdához, de e kitűnő lehetőség, hogy pihenjünk és megkóstoljuk az étterem nagy finom, házias ízeit.

Innen könnyű dózerút vezet ívelten Szendehely felé. Itt az én térképemhez képest annyi változás történt, hogy bevezet a kék sáv Szendehelyre, és a Szepi-fogadó mellett vezet le az ösvényünk a katalinpusztai központhoz, ami az általam teljesített szakasz végét is jelentette.

Én aztán Szendehelyről busszal mentem vissza Vácra az autóhoz.

 

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések