Koppány túramozgalom ismertetése, távolság és szintadatok

Tisztelt Túrázó!

Köszönjük, hogy túramozgalmunk felkeltette érdeklődését és vállalkozik arra, hogy teljesítse annak feltételeit.

Azzal a szándékkal indítottuk útjára a túramozgalmat 2013-ban, hogy a túrázók által kevésbé ismert Koppány-völgy szépségeire, történelmi emlékeire, geológiai értékeire felhívjuk a figyelmet.

Bízunk abban, hogy túrái során sok szép élménnyel gazdagodik, s így tevékenységünkkel mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy beleszeressen ebbe a kedves külső-somogyi tájba.

A túramozgalom teljesítéséhez szép időt és kellemes időtöltést kívánunk!

A Koppány túramozgalom kiírása, ismertetése

A Koppány-völgy

A Koppány völgye egyike Külső-Somogy csodálatos, szemet nyugtató, lankás vidékeinek. A meredek dombok között hajnalban gyakran megülnek a párafelhők, ilyenkor úgy tűnik, mintha nagy vattacsomók töltenék meg a völgyet, rejtélyes és kicsit misztikus hangulatot adva a tájnak és az errefelé elterülő kis falvak templomtornyainak, a szőlőhegyeken álló régi kőkereszteknek. Ha az utazó a megyeszékhely, Kaposvár felől lép be a Koppány völgyébe, akkor az igali „kapun” áthaladva juthat el ide. Ha azonban a Balaton felől közelíti meg a vidéket, úgy egy 1217 lakosú kisközségen, Andocson keresztül éri el úti célját.

Történelmi tény, hogy Andocs és a tőle délre elhelyezkedő völgy, csakúgy, mint Somogy jelentős része, Koppány birtoka volt. Az egykor élt magyar vezér emléke valóban olyan eleven, hogy lépten-nyomon az ő nevébe botlik errefelé a turista, ha úgy dönt, hogy gyalog barangolva járja be a vidéket. Még a természeti környezet is az egykori lázadó emlékét idézi, hiszen az itteni táj vízrajzi és földrajzi viszonyait a Koppány és vízgyűjtő területének vízfolyásai alakították és alakítják ma is.

A Koppány mozgalom, jelvényszerző túra teljesítés feltételei

A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve.

Az útvonalat tetszés szerinti irányban és szakaszolással lehet gyalogosan végigjárni. A teljesítést a meghatározott módon kell igazolni. Igazolásul bármilyen bélyegzőlenyomat megfelel, amelyen olvashatóan szerepel az adott település neve, továbbá a sorszámozott Tájak Korok Múzeumok bélyegzők is megfelelnek.

Bélyegző hiányában fényképpel kell igazolni ottjártunkat. Ahol nem bélyegzővel kell igazolni a pont, illetve a település érintését, ott külön felhívjuk a figyelmet az igazolás módjára!

Egyes érintőpontokon egy fehér alapra zöld festékkel festett két számjegyből álló számot kell leolvasni és az igazolófüzetbe jegyezni. Íróeszköz legyen kéznél!

A teljesítés után a személyes adatokkal kitöltött igazolófüzetet egyesületünk címére kell eljuttatni, amelyhez mellékelni kell egy felbélyegzett válaszborítékot is.

A teljesítés elfogadása után az igazolófüzetet és a túramozgalom jelvényét a teljesítő lakcímére postázzuk.

A jelvényszerző túra táv és szintadatai

Z ▬: Táv: 43,71 km Szint: 822 m

Felkeresendő pontok (A javasolt útvonalnak megfelelő sorrendben) :
1. Somogyacsai kálvária P+ 0,26 km
2. Szorosad Tök-jó presszó P▬ 0,4 km
3. Törökkoppány, Koppány vezér szobra P+ 0,61 km
4. Törökkoppány, Szőlőhegyi kápolna Z▲ 0,22 km
5. Török-kút P● 0,24 km
6.Gyertyánosi-forrás Z● 0,7 km
7. Patkó-kút Z● 1,45 km
8. József-hegy P+
9. Somogyacsai pincesor Z ▬
10. Hármas elágazás Z ▬
11. Bonnyai feszület Z ▬
12. Mosolygó Krisztus S ▬ 0,3 km
13. Tőzeges-tó Z● 1,13 km
14. Koppány csárda Z ▬

Összesített táv (kitérőkkel együtt):  55 km

A bejegyzés alapja: http://www.szkte.hu/turamozgalom/koppany-elokeszuletben/a-turamozgalom-kiirasa/

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések