A turista tízparancsolata

  1. Szeresd a természetet és áhítattal lépj szentélyébe! – Nem is szabály, nem is parancs; egyszerűen csak azt akarja mondani, hogy aki nem szereti a természetet és nem áhítatos és derült lélekkel keresi fel, az ne akarjon turista lenni. Ne akarjon, mert nem is lehet; abból csak „kiránduló” vagy – terület tulajdonos válhat.
  2. Turistamezben is kultúrember maradj! – Ez már parancs, viszont nem nagyon nehéz a teljesítése; aki kultúrember a városban, az százszorta inkább kultúrember tud lenni a természet ünnepélyes csendjében. A kultúra alatt itt nem fizikai, hanem lelki kultúra értendő, kultúrember az, aki mindig és mindenütt – tehát akkor is, amikor egyedül jár az erdők mélyén – úgy viselkedik, mintha jó ízlésű és kultúremberekből álló társaságban volna! Például: nem vetkőzik derékig meztelenre, nem öltözik „weekend kosztümbe” és általában nem ízléstelenkedik!
  3. Ne feledd, hogy turistához méltatlan magaviselettel a turistaság ügyének ártasz! – Ne feledd és ne engedd feledtetni; ne hunyd be a szemed, amikor rendetlenkedőkkel találkozol; minden jó turista rendőr, különösen addig, amíg nincs turistarendészet!
  4. Ne élj vissza a vendégjoggal és tiszteld a mások vagyonát! – Ehhez azt, hiszem, nem kell kommentár!
  5. Turistaútról le ne térj; tilos területen engedély nélkül ne járj! – Két elemi szabály!
  6. Légy vidám, de ne lármás; az erdőben ne a turisták, hanem a madarak énekeljenek! – Sajnos, vannak, akik a vidámságot nem tudják elválasztani a lármától és azt hiszik, hogy a vidámság legjobb kifejezője mindig a legújabb kuplésláger. Szegények! – mit élvezhetnek ezek a természetből?
  7. Tartsd tisztán a forrásokat, patakokat, pihenőket és a hulladékot rejtsd el! – A kultúrember legelemibb kötelességei!
  8. Égő tárgyat el ne dobj, erdőben tüzet ne rakj! – Először azért ne, mert tilos, másodszor, mert veszélyes. Egyik sem életszükséglet; ha azonban a körülmények így hoznák magukkal, hogy kell tüzet rakni, abban az esetben menj ki az erdőből!
  9. Kíméld az erdő vadjait; gyümölcsfákról még virágot se szakíts! – Ezt sem kell egy kultúrembernek a figyelmébe ajánlani, mert mind a kettő természetes kötelesség. Minden virág, amit gyümölcsfáról szakítottál, egy-egy alma, körte, vagy őszibarack, melyet virágjában pusztítottál el!! Gondold ezt meg, mielőtt virágos ág után nyúlnál!!
  10. Becsüld turistatársadat s bajban el ne hagyd, mert az becstelenség! – Becsüld meg azokat, akik együtt indulnak útnak, akik éppúgy szeretik a természetet mint te; becsüld meg társaidat, akik éppúgy becsülnek téged is. Szeresd őket; ne keresd a hibáikat, de ha találnál egyet, ne nagyképű fölénnyel ess nekik, hanem szeretettel és megértéssel figyelmeztesd őket és ne feledd, hogy neked is vannak hibáid! – ha ezeket veszi észre valaki és figyelmeztet, ne sértődj meg; aki szeretettel közelít hozzád, annak mindig megfogadhatod a szavát sértődés nélkül. Ha egyik társadnak baja esik, te légy az első, aki segítségére siet és ne bánd programod változását, ha egy társadon segíthetsz ezen az áron.

A fenti parancsolat a: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/kezdo04.htm oldalon található. {2005.08.04.}