2018-ban az elevenszülő gyík az év hüllője

Idén az év hüllőfajának a kisméretű, leginkább barna színű, hátán jellegzetes sávokat viselő elevenszülő gyíkot (Zootoca vivipara) választották. A figyelemfelhívás célja, egyrészt ennek a ritka, fokozottan védett gyíkfajnak a megismertetése, másrészt a fajt veszélyeztető legfontosabb problémák bemutatása.

A 2018-as év hüllőjének elterjedése

Speciális szaporodásmódja lehetővé teszi, hogy megéljen az északi sarkkörön túl, délen pedig Bulgáriáig elterjedt. Kelet-nyugati irányban Északnyugat-Spanyolországtól Észak-Ázsiáig megfigyelhető. Hazánkban ritka faj, főként a jégkorszak utáni maradványterületek lakója, a Hanságban, a Turjánvidéken, a Bihari-sík és a Nyírség megfelelő élőhelyein él. A legnagyobb egybefüggő állományával a Bereg-Szatmári-síkon találkozhatunk.

Az év hüllője 2018 élőhelye

Európa nagyrészén hegyvidéki faj, hazánkban és tőlünk északra haladva egyre inkább a síkságok lakója. A párás, nedves élőhelyek kedvezőek a faj számára, így üde erdőkben, lápok környezetében, lápréteken és mocsarakban él, azonban a Szatmár-Beregben emberi települések közelében, parkokban, kertekben is megtelepszik.

Az elevenszülő gyík életmódja

Az első példányok kora tavasszal bújnak elő rejtekhelyükről, nászidőszakuk április-május hónapokra tehető. Az Ausztriában élők, ill. a tőlünk délre előforduló populációk nőstényei tojást raknak, míg hazánkban a testükben hordják ki a vékony burokban fejlődő utódaikat, melyek júliusban, augusztusban jönnek a világra. Az egyedek nagy része az első fagyok beköszönte előtt téli búvóhelyükre vonulnak. Apró rovarokkal, lárvákkal táplálkoznak, de zsákmányolnak gilisztákat, csigákat és meztelen csigákat is.

Az elevenszülő gyík állománynagysága

Veszélyeztetett fajunk, ugyanis hazai populációi egymástól elszigetelten élnek, élettereik zsugorodnak. Fennmaradását leginkább az élőhelyein bekövetkező változások veszélyeztetik. A nedves, lápos, mocsaras területek lecsapolása, a talajvízszint süllyedése, a lehullott csapadékmennyiség csökkenése kedvezőtlen a faj számára.

Az elevenszülő gyík hazánk ritka, fokozottan védett faja, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Fotók és szöveg: Habarics Béla, Természetvédelmi Őrszolgálat

 

A bejegyzés alapja: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/termeszetvedelem/1123/a-2018-ev-hullofaja-az-elevenszulo-gyik

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések