2015-ben az év emlőse az ürge

Az ürge a 2009-ben indult VADONLESŐ internetes természetvédelmi program (www.vadonleso.hu) megfigyelésre kiválasztott fajai közül az egyetlen, mely fokozottan védett.
Amire méltán büszkék lehetünk: Magyarország „ürge nagyhatalom”!

Az ürge Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős, tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinte ránk hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürge populációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsuk.

Az ürge fennmaradt élőhelyein igényli a rendszeres legeltetést vagy kaszálást, mivel ha a területük becserjésedik, beerdősödik, vagy egyszerűen túl magasra nő a fű, akkor az állatok előbb-utóbb kipusztulnak onnan. Ennek oka a rá vadászó ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink (elsősorban a kerecsensólyom és a parlagi sas) vadásztechnikája, mely elől csak akkor menekülhet, ha már messziről észreveszi az ürge a ragadozó közeledtét. Ehhez pedig igazán jó kilátás, rövid fű kell!

Az év emlőse rendezvénysorozatunk keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a különösen értékes emlősünkre iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó, elterjedésüket részletesebben felderítő programokat is indítunk országszerte. A legelők, kaszálók és füves repülőterek (mely utóbbiak gyakran jelentős ürgeállományt rejtenek) ürgebarát kezelésének elerjesztésével biztonságosabb fennmaradásukat szorgalmazzuk.

De terveink között szerepel, hogy kortárs költőink felkérésével a magyar irodalom új „ürge versekkel” gazdagodjon, lesz gyerekek számára rajz- valamint „Ürgefütty” címen meghirdetett glosszaíró verseny is. A tavalyihoz hasonlóan az éves programsorozatot novemberben újra egy gálaműsorral zárjuk, amelyen Gryllus Vilmos mellet számos neves előadóművész, zenész fellépése is várható.

Az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói pedig a Földművelésügyi Minisztérium mellett a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A programmal kapcsolatos további információk a www.vadonleso.hu honlapon és a VADONLESŐ facebook oldalon (facebook.com/vadonleso) és facebook csoportban (www.facebook.com/groups/vadonleso/) érhetők el.

A bejegyzés alapja, illetve az oldalon található képet az http://www.anp.hu/hu/articles/site/show/564/2015_ben_az_ev_emlose_az_urge oldalról vettem, a képet Barbalics Nándor készítette.

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések