Kisvasút Erdélyben, a Radnai-havasokban. Kisvasutazás.

Felsővisó (Vişeu de Sus) kisvasutazás kirándulás leírása

Vişeu de Sus magyar nevén Felsővisó település Románia Máramaros megyéjében, a 18-as főút vonalán, a Radnai-havasokhoz tartozó részen található. Az innen északra indul Vas-ér-völgyben fut Erdély egyik utolsó keskeny nyomtávú erdei vasútja.

A festői szépségű völgyben haladó vasutazás egy igazi kikapcsolódás, folyamatosan maga mögött hagyja a pöfögő kisvonat a civilizációt, kicsit az erdészetet, a fakivágásokat is mellőzzük.

A kisvasút teljes hossza 43km, de általában egy rövidebb 25km-es szakaszon jár csak a vonat. Nagyon nagy az érdeklődés iránta, így mikor ott jártunk 3 gőzös, 5-7 teli személykocsival indult felfelé. Amennyiben kombinált jegyet rendelünk, akkor a kapott jegyekért a fenti állomáson egy grill tálat, üdítőt és valamilyen édességet is kapunk. Ami miatt mindképp érdemes ezt a módit választani, az a kispárna, ami szintén jár a jegyhez. A hosszú, nekünk 6 órás körúton a kemény ülőke ellen jótékony a hatása.

 

Vaszer-völgyi erdészeti vasútvonal

karpatok-cffviseu-kisvonat-640

A Máramarosi-havasokban található Vaser (Wasser, Vas-ér) völgyében működik Erdély egyik utolsó keskeny nyomtávú (760 mm) erdei vasútja. A vadregényes tájon zakatoló gőzvasút (melyet „mocăniţa”, azaz kávédaráló néven emlegetnek) 1933-35 között épült, erdőkitermelési céllal. Eredeti funkciója mellett 2004 óta – egy lelkes svájci támogatónak köszönhetően – turisztikai látványosságként is szolgál, akár bérelhető is. Üzemeltetője a Căile Ferate Forestiere társaság.

A kisvasút fővonala 43 km hosszan kanyarog Felsővisótól (Viseu de Sus) egészen az ukrán határt képező hegyek lábához (Coman), bár jobbára csak Faina megállóhelyig közlekedik. Ez az út irányonként 3-4 órába telik a „kényelmes” 10 km/h haladási sebességgel. A fővonalról két mellékág válik le: a Novat völgybe (13 km) és a Stevioara völgybe (3 km).

A 2008. július végén levonult nagy árvíz több helyen is elmosta a patakmeder szélén vezetett vágányokat, 2008. december közepére azonban sikerült helyreállítani a károk nagy részét, így a közlekedés újra lehetővé vált a teljes vonalon.

/ Bejegyzés : http://www.radnaihavasok.ro/latnivalok /

 

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések