Szanda-vára túra, kirándulás, séta a várhoz

Ezen a szép napon kisebb kirándulást terveztünk, ennek egyik állomása volt a Szanda várának a meglátogatása. Nem volt tervezve az út, így csak toronyirányt indultunk neki a vár látogatásának.

A Mária-forrásig mentünk fel, ami nagyon jó hideg és kellemes vizet ad. Innen indultunk el a vár irányába. A forrástól egy gyalogos ösvény vezetett fel egy felső erdei úthoz, amin bal felé indultunk el. Pár száz métert haladhattunk, mikor egy szélesebb út keresztezte a miénket. Ezzel megindult meredekebben az út felfelé, hisz a Szanda várrom egy vulkáni kúp tetején, így a környékhez képest viszonylagos magasan található.

A kanyargó erdei út újra áttért egy újabb erdei ösvényre, emlékeim szerint itt találtunk rá a kék jelzésre, ami már segített megbizonyosodni arról, hogy jó irányban indultunk el. A vár aljában már egyértelmű nyomait találtuk, hogy hol lehet a rom, így a maradék emelkedőt a valószínűleg a Szanda várából is származó köveken tudjuk megtenni.

Fent a Szanda várából már elég kevés falmaradvány látható, nehéz innen elképzelni, milyen vár állhatott a hegyen. A kilátásra azonban szép, tiszta időben nem lehet panasz, ritka gyönyörű a kilátás a Cserhát és a környék tereptárgyaira.

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések