OKT Kemeneshát, Hosszúpereszteg – Sümeg – OKT 2. szakasz

Az OKT szakasz hossza: 37.6 km

Az OKT részszakasz szintkülönbségi adatai: +150/-145

A 2. OKT részszakasz előirányzott időtartama: 9:30 óra

A Hosszúpereszteg-Sümeg közötti OKT 2. szakasz túrájának leírása

Hosszúpereszteg-Ötvös szakasz

Az egyik nap Sümegről busszal mentünk ki Hosszúperesztegre és onnan folytattuk a túrát Sümeg irányába.

A település főútján végig sétálva egy kis emelkedővel jutottunk az erdős szakaszra, és a kb. 3km séta után jobbra tértünk be az erdei útra. Ez az út egy szépen ledöngölt kavicsos út, ahol szinte egyenesen értünk le a Szajki tavakhoz. A több tóból álló rendszer első taván több horgászkunyhó, stégekkel felszerelve találhatunk, most be volt fagyva a tó.

A tó mellett haladva jutunk át a mellette található üdülő övezetre, ahol kis utcák és kis házak rendezett sora található.

Rövid sétával beérünk az aszfaltozott úthoz, ahol gondolom tavasztól őszig több kis kocsma, büfé, palacsintázó várja a látogatókat. Az erdészházat egyenesen tovább haladva találjuk, amivel szemben egy villanyoszlopon találjuk a kéktúra pecsétet.

Visszasétáltunk és egy pihenőben tízóraiztunk.

A tavak még hosszan kísértek minket, ahogy innen is folytattuk az utunkat. Itt már egyre gyakrabban találkoztunk a januári vadászatok és az erdőgazdálkodás nyomaival, az erdei utak mélyen szántott és sáros volt az utunk alatt. Így kicsit lassabban, a pocsolyák kerülgetése miatt is kicsit nagyobb kerülőkkel tudtunk haladni az erdőben. Természetesen sok külömböző állapotú vadászles mellett haladtunk, míg ki nem értünk a vasúthoz, majd egy aszfaltos útra. Itt át is haladtunk Zala megyében, majd a viszonylag forgalmas út mellett haladva egy letérőnél kb az úttól egy 50m-re találtuk meg a fára szerelt OKT pecsételő helyet.

Mi itt a tervünk alapján Szalapáig sétáltunk, ahonnan busszal jutottunk Sümegre vissza.

Ötvös – Sümeg szakasz

A másik nap pedig ugyanoda, Szalapára mentünk busszal Sümegről, és visszatértünk a korábbi megszakításunk helyére a kéktúrához. Itt folytattuk az utunkat, ami elkerüli észak felől a települést.

Néhány km sétát követően a túra útvonala visszatér a főúthoz, valószínűleg a Fenyősi-patakon történő átkelés miatt. Mikor meglátjuk Mihályfa házait, előtte balra letér az útvonal, ami szinte egyenesen indul Kisvásárhely felé az út.

A csendes kis település első részén találhatjuk meg egy harangtorony lábánál a pecsételő helyet. Le is lehet itt pihenni, mi is elfogyasztottuk a tízórainkat. Egy túratársunk itt felejtette az füzetét, térképét és a pecséthez a párnát, mint kiderült még előző nap. De miután továbbindultunk, még a település végé utólért minket, és így vissza is tudtuk adni neki.

Itt változott egy éve az útvonal, valószínűleg csak egy kis kerülővel egy másik úton a mező mellett jutunk el a Marcal-patak mellé, ahol több pallókból épített, különböző állapotú átkelőkön sétálhatunk a nádasok mellett. Nekünk úgy tűnt, hogy hódok élhetnek a környéken, mert pár fatörzsön olyan jellegű nyomokat láttunk. Itt is a Zala és Veszprém vármegye határán haladunk, elképzelhető, hogy többször át is mentünk a másikba.

Az erdős részről kijutva egyre többször pillathatjuk meg a célállomásunkat Sümeget és a felette magasodó várat. Végül egy mező, szántó mentén jutunk a település széléhez a vasútállomás közelébe. A síneken átsétálva, szinte rögtön az állomás bevezető útjára jutunk, ahol a kanyarban található a vasútállomás, ahol a peronon találjuk a pecsétet.

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések