Amennyiben Vácott járunk a József Attila sétány végén, a Vác-Budapest közötti kereékpárút mellett, a Váci vár közelében találunk egy nagy parkolót. Ide autóval könnyen ki tudunk menni. Innen indultunk mi is felkeresni a váci ártéri tanösvényt.

A tanösvényhez a kerékpárúton Szob felé haladva tudunk legkönnyebben elindulni. Pár száz métert kell csak megtennünk az aszfaltcsíkon. Majd ahogy kanyarodunk a kereékpárúttal együtt, balra találunk egy fahidat, amelyen át tudunk a Gombás-patakon kelni. Kicsit lentebb egy másik híd is található, az rögtön a tanösvényhez vezető ösvénynél található.

Az ártéri tanösvényt babakocsival is könnyen bejárhatjuk, bár csak egy kb. 500 méter hosszú cölöpökön álló deszkaösvény vezet be a duna árterére, egy erdősávba.

Pár tájékoztató táblát találhatunk az ártéren élő állatok és növények bemutatásaként, de magunk is láthatunk vadkacsákat a váci ártéri tanösvény mellett. A tanösvény, az épp aktuális időjárásnak megfelelően több-kevesebb víz felett halad, így a nádas, az ártéri erdő megfigyelhető. Az utunkat egyszer út közben, egyszer pedig a deszkaösvény végén megszakíthatjuk, az ott kialakított megfigyelő helyeken.

A váci ártéri tanösvény ismertetése

A tanösvény Vác déli végén (a váci Liget mellett), a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó váci ártéri erdő területén található, és csatlakozik a Budapest-Szob kerékpárúthoz is. A botanikai-zoológiai tanösvény a Duna folyót egykor végigkísérő ártéri erdők egyik maradványát mutatja be.
Az erdő legszebb részeit gyakran borítja víz, ezért egy 510 méter hosszú, lábakon álló deszkaösvényt építettek ki a Göncöl Alapítvány önkéntesei. Ennek állapota jelenleg is kifogástalan. Magas vízállás esetén (a budapesti mércén 620 cm felett) a tanösvény száraz lábbal nem járható.
A madármegfigyelést két leshely, a növények és állatok megismerését táblák segítik. Szakvezetés a Göncöl-házban kérhető, legalább két héttel az esedékes látogatás előtt. Nagyobb csoportok esetén a látogatást max. 20 fős csoportokban érdemes megtenni.

Kezelő intézmény: Göncöl Alapítvány
Göncöl Alapítvány székházának címe: 2600 Vác, Ilona u. 3.
Telefon: 27/512-030

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések