Szent-István forrás – Ilona-vízesés

A Parád (Parádfürdő) közelében található Szent-István-forrás, vagy ismertebb nevén Csevice-kút mellől indult rövid túránk.

A túra hossza: 2km

A túra szintemelkedés: 150m

A túra nehézsége: könnyű túra, akár kisgyerekkel is bejárható.

Csevice-kút Parádfürdő, Szent István-forrás

A Szent István-forrás Parádfürdő közelében található, Parád egyik jellegzetes, rendszeresen ellenőrzött forrás vize. A természetes ásványvíz szénsavat tartalmaz. Egy kútból fém vödörrel húzhatjuk fel a vizet, amit vagy rögtön üvegbe tölthetünk, vagy egy kicsit vas-oxidos tartályba önthetünk ki, amiből egy cső kivezeti a vizet. Ottjártunkkor ott nem jött a víz. A forrás környékén több pihenő pad, tűzrakó hely is ki van alakítva.

A forrás mellett elvezető aszfalt úton indulhatunk a forrás felé. Az itt található parkolóban hagyhatjuk az autót, mert onnan elvileg nem szabad tovább hajtani.

Egy nagyjából 2km-es út vár ránk a vízesésig.

Az utunk 1-1.5km hosszan az úton halad, majd szép lassan átvált az út kövesre, később helyenként kicsit sziklásra is. Az Ilona-völgyben a patak mellett halad az utunk, néha keresztezik egymást, át kell kelnünk a csendes, kevés vizű patakon, de ezeken a helyeken kövekkel és/vagy fa ágak segítik a a könnyű haladást.

Az egész útvonalon talán 150m szintemelkedés van, de ezt nem nagyon vesszük észre, lassan, szinte egyenletesen emelkedik az út.

Egy rövid pár száz méteres erdei, köves, esetenként sáros szakaszon átkelve érjük el az Ilona-vízesést.

Az Ilona-vízesés hazánk legmagasabb természetes vízesése, 8-10 méter magasról esik alá az Ilona-patak. A vízesés Dessewffy Ilonáról, Károlyi György unokájáról kapta a nevét.

 

Kapcsolódó, hasonló bejegyzések